Sneeuw wintersport sneeuwhoogte sneeuwverwachting ski snowboard

Dit zou de kaart van het sneeuwdek in Europa kunnen zijn in de nacht van 2 op 3 december. Midden in het aankomende weekeinde dus. Eric, die komende weekeinde naar Oostenrijk gaat, informeerde naar sneeuwkettingen. Meenemen! Het Oostenrijkse weerbericht is voor komende vrijdag al duidelijk: “allmählich Schneefall bis in die Täler”.

Prima voor wintersport
Hoe mooi is dit? 10 tot 15 cm sneeuw. Dit is alvast prima. Het is 1/3 tot de helft van wat je nodig hebt om met moderne technieken een goede piste te prepareren. Wat belangrijker is: deze tijd van het jaar dooit het niet zo snel meer weg en gaat zo’n sneeuwdek een beetje als koudemagneet werken. Als een golf zachte lucht West-Europa overspoelt kan dan vaak een koudebelletje in de Alpen achterblijven.

Sneeuwgrens
En dat gaan we nodig hebben! Kijk op bovenstaande kaart vooral ook even naar die taartpunt met een sneeuwgrens boven 1200m van de Noorse kust over Engeland en het Kanaal. Daar is de occlusie – de ritssluiting tussen koud-warm-koud nog niet dichtgetrokken om koud-koud te krijgen.

Sneeuwverwachting weerman Hajo Smit wintersport

In de nieuwe GFS 00u en ook in de ECMWF zien we steeds dat gevaar dat de stroming even te westelijk wordt in plaats van noordwestelijk en dat we in zo’n zachte taartpunt terecht komen. In Nederland – waar het ensemble hierboven is geprikt – zie je dat aan de stijging van de groene lijn rondom Sinterklaas. Met hele dikke neerslag erbij. We zouden wel eens een supernatte Sint kunnen krijgen.

Vette sneeuwhoogte
Ook in de Alpen (prik zelf) zien we dat beeld van een tijdelijke verzachting rond Sinterklaas en dan een heftige terugkeer van de kou op 7, 8 en 9 december. Ik ben ervan overtuigd dat we die wat zachtere tussenfase nog weg kunnen duimen, maar zelfs als dit niet lukt dan is het beeld overwegend superpositief. Dat we op 10 decmeber een vette sneeuwhoogte hebben is wel duidelijk.

Hellup
BV1 heb ik gisteren op 75% gezet. Waarom zo voorzichtig? Simpelweg omdat voorspellen meer dan 5 dagen vooruit altijd een heikele zaak is en er dus nog die adder onder het gras schuilt. Hellup ff mee dan duimen we die taartpunt nog dicht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.