Sneeuw wintersport sneeuwhoogte sneeuwverwachting ski snowboard

Dit zou de kaart van het sneeuwdek in Europa kunnen zijn in de nacht van 2 op 3 december. Midden in het aankomende weekeinde dus. Eric, die komende weekeinde naar Oostenrijk gaat, informeerde naar sneeuwkettingen. Meenemen! Het Oostenrijkse weerbericht is voor komende vrijdag al duidelijk: “allmählich Schneefall bis in die Täler”.

Prima voor wintersport
Hoe mooi is dit? 10 tot 15 cm sneeuw. Dit is alvast prima. Het is 1/3 tot de helft van wat je nodig hebt om met moderne technieken een goede piste te prepareren. Wat belangrijker is: deze tijd van het jaar dooit het niet zo snel meer weg en gaat zo’n sneeuwdek een beetje als koudemagneet werken. Als een golf zachte lucht West-Europa overspoelt kan dan vaak een koudebelletje in de Alpen achterblijven.

Sneeuwgrens
En dat gaan we nodig hebben! Kijk op bovenstaande kaart vooral ook even naar die taartpunt met een sneeuwgrens boven 1200m van de Noorse kust over Engeland en het Kanaal. Daar is de occlusie – de ritssluiting tussen koud-warm-koud nog niet dichtgetrokken om koud-koud te krijgen.

Sneeuwverwachting weerman Hajo Smit wintersport

In de nieuwe GFS 00u en ook in de ECMWF zien we steeds dat gevaar dat de stroming even te westelijk wordt in plaats van noordwestelijk en dat we in zo’n zachte taartpunt terecht komen. In Nederland – waar het ensemble hierboven is geprikt – zie je dat aan de stijging van de groene lijn rondom Sinterklaas. Met hele dikke neerslag erbij. We zouden wel eens een supernatte Sint kunnen krijgen.

Vette sneeuwhoogte
Ook in de Alpen (prik zelf) zien we dat beeld van een tijdelijke verzachting rond Sinterklaas en dan een heftige terugkeer van de kou op 7, 8 en 9 december. Ik ben ervan overtuigd dat we die wat zachtere tussenfase nog weg kunnen duimen, maar zelfs als dit niet lukt dan is het beeld overwegend superpositief. Dat we op 10 decmeber een vette sneeuwhoogte hebben is wel duidelijk.

Hellup
BV1 heb ik gisteren op 75% gezet. Waarom zo voorzichtig? Simpelweg omdat voorspellen meer dan 5 dagen vooruit altijd een heikele zaak is en er dus nog die adder onder het gras schuilt. Hellup ff mee dan duimen we die taartpunt nog dicht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.