SkiWelt-New-Jochbahn-lift-at-SkiWelt-Brixen

Onlangs bracht Jochem een uitgebreide update over nieuw geplande liften in het grootste skigebied van Oostenrijk. Nu is er het breaking news van een nieuwe lift bij Brixen im Thale en dat gaat de snelste skilift worden ter wereld, waarbij ik eerlijk aangeef dat ik die claim niet kan controleren.

nieuwe-lift-brixen

Met de nieuwe Jochbahn, koppelbare 8-persoons stoeltjeslift, wordt vanaf volgend winterseizoen de snelste stoeltjeslift ter wereld in gebruik genomen op de Brixner zonnezijde. Koppelbaar, comfortabel en vliegensvlug: met een snelheid van 6 meter per seconde oftwewel 21,6km/u (oude lift was 9km/u) kan de nieuwe Jochlift in de toekomst 3.000 personen per uur vervoeren.

nieding

De Jochbahn wordt niet alleen technisch het neusje van de zalm. Ook het tracé wordt flink verlengd: het nieuwe dalstation wordt gebouwd ter hoogte van Gasthof Nieding, waardoor de lift met twee kilometer ruim twee keer zo lang wordt. Toch wordt de rittijd in vergelijking met de oude lift aanzienlijk verkort. De oude Holzalm-sleeplift (op de kaart bovenaan links van de nieuwe lift) is al ontmanteld om plaats te maken voor de nieuwbouw en de nieuwe piste. Het nieuwe lifttracé kan worden gebouwd zonder veel grond te verplaatsen of bomen te rooien: de bestaande pistes worden harmonisch geïntegreerd in de nieuwe afdaling.

gasthof-nieding

Gasthof Nieding

Skiërs boven – auto’s beneden! Direct naast Gasthof Nieding gaat de nieuwe piste over een tunnel waardoor auto’s en skiërs elkaar niet meer tegenkomen: extra veiligheid voor deze populaire piste bij Brixen. De lift zelf wordt een paradepaardje en een van de meest geavanceerde liften van de hele SkiWelt: alle 75 stoeltjes worden uitgerust met comfortabele ophanging, stoelverwarming en wind- en zonnekap. 180 vierkante meter aan zonnepanelen worden aangebracht aan de zuidzijde van de stoeltjesgarage.

jochbahn-2

De bouw van de Jochbahn gaat in de zomer van 2015 van start, zodat alle wintersporters vanaf de start van het winterseizoen 2015/16 van de nieuwe lift kunnen profiteren. In totaal investeren de Bergbahnen Brixen im Thale 12 miljoen euro in dit project. Tja en als je nostalgisch bent vind je het natuurlijk zonde dat zo’n gemoedelijke oude slow skiing stoeltjeslift wordt gedumpt. Zie hierrr nog eens alle gegevens van de oude 4-zitter uit 1995. Wie van jullie kent dat ook? Skiliftnostalgie?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.