SkiWelt-New-Jochbahn-lift-at-SkiWelt-Brixen

Onlangs bracht Jochem een uitgebreide update over nieuw geplande liften in het grootste skigebied van Oostenrijk. Nu is er het breaking news van een nieuwe lift bij Brixen im Thale en dat gaat de snelste skilift worden ter wereld, waarbij ik eerlijk aangeef dat ik die claim niet kan controleren.

nieuwe-lift-brixen

Met de nieuwe Jochbahn, koppelbare 8-persoons stoeltjeslift, wordt vanaf volgend winterseizoen de snelste stoeltjeslift ter wereld in gebruik genomen op de Brixner zonnezijde. Koppelbaar, comfortabel en vliegensvlug: met een snelheid van 6 meter per seconde oftwewel 21,6km/u (oude lift was 9km/u) kan de nieuwe Jochlift in de toekomst 3.000 personen per uur vervoeren.

nieding

De Jochbahn wordt niet alleen technisch het neusje van de zalm. Ook het tracé wordt flink verlengd: het nieuwe dalstation wordt gebouwd ter hoogte van Gasthof Nieding, waardoor de lift met twee kilometer ruim twee keer zo lang wordt. Toch wordt de rittijd in vergelijking met de oude lift aanzienlijk verkort. De oude Holzalm-sleeplift (op de kaart bovenaan links van de nieuwe lift) is al ontmanteld om plaats te maken voor de nieuwbouw en de nieuwe piste. Het nieuwe lifttracé kan worden gebouwd zonder veel grond te verplaatsen of bomen te rooien: de bestaande pistes worden harmonisch geïntegreerd in de nieuwe afdaling.

gasthof-nieding

Gasthof Nieding

Skiërs boven – auto’s beneden! Direct naast Gasthof Nieding gaat de nieuwe piste over een tunnel waardoor auto’s en skiërs elkaar niet meer tegenkomen: extra veiligheid voor deze populaire piste bij Brixen. De lift zelf wordt een paradepaardje en een van de meest geavanceerde liften van de hele SkiWelt: alle 75 stoeltjes worden uitgerust met comfortabele ophanging, stoelverwarming en wind- en zonnekap. 180 vierkante meter aan zonnepanelen worden aangebracht aan de zuidzijde van de stoeltjesgarage.

jochbahn-2

De bouw van de Jochbahn gaat in de zomer van 2015 van start, zodat alle wintersporters vanaf de start van het winterseizoen 2015/16 van de nieuwe lift kunnen profiteren. In totaal investeren de Bergbahnen Brixen im Thale 12 miljoen euro in dit project. Tja en als je nostalgisch bent vind je het natuurlijk zonde dat zo’n gemoedelijke oude slow skiing stoeltjeslift wordt gedumpt. Zie hierrr nog eens alle gegevens van de oude 4-zitter uit 1995. Wie van jullie kent dat ook? Skiliftnostalgie?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.