Hartelijke groeten uit Buffalo in de Verenigde Staten. Of moeten we zeggen Canada? Want Canada lijkt bezig met een meteorologische invasie langs de hele grens met hun zuiderburen. En dat patroon zien we op het hele noordelijk halfrond. Ondertussen ook in de Lage Landen al de eerste sneeuw …

De groeten uit Emmen in dit geval. Het mag (nog) geen naam hebben. Daarom snel terug naar Buffalo.

https://twitter.com/NewsJunkieBreak/status/1593585958397566982

Waanzin daar bij die grote meren. Maar dat kan dus theoretisch ook in de Lage Landen als we later in de winter een polar low voor onze kiezen krijgen. De beste prognose vooralsnog is …. ga op wintersport naar de Alpen want daar zorgt het normale klimaat al voor veel sneeuw. Nu nog enkel in de hoogste skigebieden, waarbij enkel de gletsjers nog open zijn.

Maar we zijn dus los met winter 2022-2023. Waarbij het nog te bezien is hoe intensief ik daarover ga berichten. Heb een eerste kleine donatie ontvangen, dat geeft de burger moed. Maar mijn nieuwe lijn is: ik ga geen andere sites overtikken en schrijf vooral als er echt wat gebeurt. Want ik schrijf dus ook dagelijks voor klanten en die schoorsteen heeft prio. O ja, hierboven in de grafiek zie je dat we alweer ruim buiten 1 standaarddeviatie van de normale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond vallen. Toch al bijna weer 1000 Gigaton aan sneeuw gedropt verspreid over een immens gebied. Tussen 1982 en 2012 was 750 Gigaton het gemiddelde.

En ook deze is heel bijzonder. Toch maar enkele rode stippen … ook nog in het oorlogsgebied … maar verder een grote blauwe ring om ons aardbolletje waar vroeger dan gewoonlijk sneeuw ligt. De VS aan zowel oost als west meer dan normaal is best zeldzaam. Finland doet ook al mee. De Alpen lopen wat achter.

Afsluitend: Groenland bevestigt het plaatje. Ook hier weer veel meer sneeuw dan gemiddeld. Toch zeker 50 Gigaton meer. In Egypte zijn de onderhandelingen over rampzalige klimaatverandering ondertussen verlengd naar vandaag. Altijd hetzelfde liedje: hopeloze onderhandelingen, een voorstel van een akkoord, de boycot daarvan van enkele sterke landen, een woordkunstenaar verzint een truc om het akkoord naar een niemendal af te zwakken, iedereen ondertekent en de media roeptoeteren dat de conferentie en groot succes was. Ideetje: misschien zinvoller om over vrede in de Oekraïne te onderhandelen en gas en olie weer vrijelijk welvaart naar de hele wereld te laten brengen en CO2 naar de plantjes?

Categorieën: Dumps

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Stefan Kaptein · 19 november 2022 op 15:16

In de titel staat: winter met té veel sneeuw. Mijn mening is dat er nooit teveel sneeuw ligt, kan mij niet genoeg vallen/liggen. De beelden uit Canada/Amerika doen mij altijd jaloers kijken, hadden wij dat ook maar eens in Nederland. Dromen mag.

Gesloten voor reacties.