Hartelijke groeten uit Buffalo in de Verenigde Staten. Of moeten we zeggen Canada? Want Canada lijkt bezig met een meteorologische invasie langs de hele grens met hun zuiderburen. En dat patroon zien we op het hele noordelijk halfrond. Ondertussen ook in de Lage Landen al de eerste sneeuw …

De groeten uit Emmen in dit geval. Het mag (nog) geen naam hebben. Daarom snel terug naar Buffalo.

Waanzin daar bij die grote meren. Maar dat kan dus theoretisch ook in de Lage Landen als we later in de winter een polar low voor onze kiezen krijgen. De beste prognose vooralsnog is …. ga op wintersport naar de Alpen want daar zorgt het normale klimaat al voor veel sneeuw. Nu nog enkel in de hoogste skigebieden, waarbij enkel de gletsjers nog open zijn.

Maar we zijn dus los met winter 2022-2023. Waarbij het nog te bezien is hoe intensief ik daarover ga berichten. Heb een eerste kleine donatie ontvangen, dat geeft de burger moed. Maar mijn nieuwe lijn is: ik ga geen andere sites overtikken en schrijf vooral als er echt wat gebeurt. Want ik schrijf dus ook dagelijks voor klanten en die schoorsteen heeft prio. O ja, hierboven in de grafiek zie je dat we alweer ruim buiten 1 standaarddeviatie van de normale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond vallen. Toch al bijna weer 1000 Gigaton aan sneeuw gedropt verspreid over een immens gebied. Tussen 1982 en 2012 was 750 Gigaton het gemiddelde.

En ook deze is heel bijzonder. Toch maar enkele rode stippen … ook nog in het oorlogsgebied … maar verder een grote blauwe ring om ons aardbolletje waar vroeger dan gewoonlijk sneeuw ligt. De VS aan zowel oost als west meer dan normaal is best zeldzaam. Finland doet ook al mee. De Alpen lopen wat achter.

Afsluitend: Groenland bevestigt het plaatje. Ook hier weer veel meer sneeuw dan gemiddeld. Toch zeker 50 Gigaton meer. In Egypte zijn de onderhandelingen over rampzalige klimaatverandering ondertussen verlengd naar vandaag. Altijd hetzelfde liedje: hopeloze onderhandelingen, een voorstel van een akkoord, de boycot daarvan van enkele sterke landen, een woordkunstenaar verzint een truc om het akkoord naar een niemendal af te zwakken, iedereen ondertekent en de media roeptoeteren dat de conferentie en groot succes was. Ideetje: misschien zinvoller om over vrede in de Oekraïne te onderhandelen en gas en olie weer vrijelijk welvaart naar de hele wereld te laten brengen en CO2 naar de plantjes?

Categorieën: Dumps

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Stefan Kaptein · 19 november 2022 op 15:16

In de titel staat: winter met té veel sneeuw. Mijn mening is dat er nooit teveel sneeuw ligt, kan mij niet genoeg vallen/liggen. De beelden uit Canada/Amerika doen mij altijd jaloers kijken, hadden wij dat ook maar eens in Nederland. Dromen mag.

Gesloten voor reacties.