Wie herinnert zich niet de stunt op 16 december 2013 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Vanoise Express, de verbinding tussen Les Arcs en La Plagne (zie ons artikel van toen). Die dubbeldeksgondel is de belangrijkste schakel van één van de 18 megaskigebieden van Savoie Mont Blanc.

paradiski_gravity_two_best_highliners_world_144993

Tancède Melet (links) en Julien Millot (rechts)

De stuntmannen destijds waren Tancède Melet en Julien Millot.

Hier zie je de stunt nog eens terug op video. Waarom is dit allemaal terug in het nieuws? Omdat de intussen 32-jarige Tancrède Melet afgelopoen dinsdag overleed tijdens de voorbereidingen voor een training voor een stunt en niet zoals AD schrijft tijdens het uitvoeren van een stunt.

Ik kwam het ongeluk afgelopen donderdag tegen in een Franse krant in mijn hotel in Les Menuires. Daarin stond het voorval volledig uitgelegd tot aan het laatste grote vraagteken. Wat er gebeurde was het volgende:

Een luchtballon die hoort bij een stunt werd voor een training klaargemaakt. Eén man zat in het mandje, drie hielden het luchtschip met koorden aan de grond. Plotseling trok de luchtballon omhoog waarop twee mannen hun koord loslieten. Tancède Melet hield echter vast en steeg met de ballon naar 12 tot 15m hoogte terwijl de man in het mandje probeerde de ballon neer te laten. Op zeker moment liet Melet los en viel hij te pletter. Het is zeker dat zijn koord niet is gebroken.

Op de Facebook pagina van de circusgroep waarvan hij de leider was, de Flying Frenchies, lezen we onder meer:

Met 32 jaar was hij de levenspartner van Tiphaine Breillot en de vader van hun dochtertje Léonie. Tancrède Melet, verrassend verliefd op het leven, heeft ons gisterochtend allemaal verrast door ons te snel te verlaten. Hij laat de mooiste herinneringen na, een gevoel van vrijheid en allerlei dromen die hij nog wilde verwezenlijken.

Een gevoelige manier om een bittere tragedie te omschrijven. Een tragedie die er natuurlijk het hardst inhakt bij zijn vrouw en zijn dochtertje.

TiphaineBreillot

Tiphaine Breillot

Laten we afsluiten met twee video’s.

R.I.P.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.