Wie herinnert zich niet de stunt op 16 december 2013 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Vanoise Express, de verbinding tussen Les Arcs en La Plagne (zie ons artikel van toen). Die dubbeldeksgondel is de belangrijkste schakel van één van de 18 megaskigebieden van Savoie Mont Blanc.

paradiski_gravity_two_best_highliners_world_144993

Tancède Melet (links) en Julien Millot (rechts)

De stuntmannen destijds waren Tancède Melet en Julien Millot.

Hier zie je de stunt nog eens terug op video. Waarom is dit allemaal terug in het nieuws? Omdat de intussen 32-jarige Tancrède Melet afgelopoen dinsdag overleed tijdens de voorbereidingen voor een training voor een stunt en niet zoals AD schrijft tijdens het uitvoeren van een stunt.

Ik kwam het ongeluk afgelopen donderdag tegen in een Franse krant in mijn hotel in Les Menuires. Daarin stond het voorval volledig uitgelegd tot aan het laatste grote vraagteken. Wat er gebeurde was het volgende:

Een luchtballon die hoort bij een stunt werd voor een training klaargemaakt. Eén man zat in het mandje, drie hielden het luchtschip met koorden aan de grond. Plotseling trok de luchtballon omhoog waarop twee mannen hun koord loslieten. Tancède Melet hield echter vast en steeg met de ballon naar 12 tot 15m hoogte terwijl de man in het mandje probeerde de ballon neer te laten. Op zeker moment liet Melet los en viel hij te pletter. Het is zeker dat zijn koord niet is gebroken.

Op de Facebook pagina van de circusgroep waarvan hij de leider was, de Flying Frenchies, lezen we onder meer:

Met 32 jaar was hij de levenspartner van Tiphaine Breillot en de vader van hun dochtertje Léonie. Tancrède Melet, verrassend verliefd op het leven, heeft ons gisterochtend allemaal verrast door ons te snel te verlaten. Hij laat de mooiste herinneringen na, een gevoel van vrijheid en allerlei dromen die hij nog wilde verwezenlijken.

Een gevoelige manier om een bittere tragedie te omschrijven. Een tragedie die er natuurlijk het hardst inhakt bij zijn vrouw en zijn dochtertje.

TiphaineBreillot

Tiphaine Breillot

Laten we afsluiten met twee video’s.

R.I.P.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.