groenland4b

Ronaldo gisteren in onze teamgroep op Whattsapp: “Vandaag over de zuidelijke tip van Groenland gevlogen. Een grote ijsvlakte en een paar mooie pica’s kunnen maken met mobiel.” We gaan snel kijken en dan over naar de Moby Dick connectie.

groenland2

“Dit is letterlijk het zuidelijkste puntje van Groenland. Veel ijsbergen”, aldus Ronaldo. Met dit beeld snap je de naam Groenland ook weer. Dit eiland was veel groener nog tijdens het Middeleeuwse klimaatoptimum toen de Vikingen er nog landbouw bedreven.

groenland3

Kijk je de andere kant op zie je dit! Rondaldo vroeg zich af hoe het kan dat de ijskap in tegenstelling tot de gletsjers zo mooi wit is. Simpel antwoord: het sneeuwt er gewoon elke maand wel een paar keer. Ook in de zomer. Die hele ijskap op Groenland is trouwens een “ijstijdrelict”. Met het huidige klimaat zou die ijstijd net zo min ontstaan als ijsgrotten in de Alpen. Puur door de hoogte van de ijskap sneeuwt het in het binnenland waar het zou regenen als er geen ijskap was. Als je nu een ijspakket van 3km dikte op Nederland legt, sneeuwt het ook bijna alle maanden op die vlakte.

groenland1

Ronaldo vol ontzag: “Naar het noorden toe één grote sneeuwvlakte. Heel indrukwekkend hoor.” Aardrijkskundeleraar Fréderic komt erin met: “De gletsjer is grijs door al het puin dat er in meegevoerd wordt. Die grijze strepen midden op gletsjer ontstaan wanneer 2 gletsjers samenkomen. Middenmorene heet dat. Super te zien op je foto’s”.

groenland5

En zien we hier ijsbergen in de Fjord? En die dobberen dan dus verder naar zee zoals op de foto bovenaan. Wat een stipjes! En zo’n ding heeft de Titanic gezonken!

STOP THE PRESS!!A BELUGA WHALE has been filmed off Northern Ireland by Gordon Watson! Reported to us by Conor Ryan of Hebridean Whale and Dolphin Trust who spotted a post on facebook, and as soon as our director Peter Evans saw the video, he clearly saw it was a beluga.This sighting from yesterday is a fantastic addition to this year’s National Whale & Dolphin Watch!

Posted by Sea Watch on vrijdag 31 juli 2015

Over witte stipjes gesproken. Te klein om uit het vliegtuig te zien maar wel een witte stip is de witte dolfijn (Baluga Whale). En daarvan is er net eentje gezien aan de kust van Noord-Ierland. Zie video. Normaal komt het dier niet zuidelijker dan Lapland.

BEL-map

Hier de andere momenten waarop een witte dolfijn is gespot in Britse wateren. Voor Noord-Ierland was het nu een primeur. Lees er alles over hierrr.

zeewatereindjuli2015

Men legt zeker een verband met het momenteel zeer koude water op de noordelijke Atlantische Oceaan. Tot meer dan 3 graden kouder dan gemiddeld als yang bij het yin van het zeer warme water voor de kust van Portugal. Grappig dat dat ook de hoek is waar onze dertigers vandaag komen. Ook vandaag weer. En als de wind dan krimpt naar west of noordwest zitten we meteen met koude aanvoer. En ook onze kanaalrat van eind juli kan met dat contrast te maken hebben.

baluga

Terug naar de witte dolfijn. In 2006 zwom er eentje de Theems op. Het dier overleefde niet zoals je op Wikipedia kunt nalezen. Maar in mijn geboortejaar 1966 was er nog een veel gekker dier: het zwom de Rijn op naar Duitsland. Ontvluchtte allerlei pogingen gevangen te worden, onder meer door ene Dr. Gewalt! Zwom naar het Kornwedderzand. Draaide weer om ondanks dat de sluis geopend was. Zwom terug naar Duitsland waar een ware mediahype begon wat bijgedragen zou hebben aan het Rijnverdrag over milieuvervuiling. Lees het hele verhaal hierrr op broodjeaap.nl en klik daar onderaan niet op de link wittewalvis.nl. Of is het hele verhaal echt een broodje aap zoals een journalist van NRC vermoedt? nee hoor. Het is echt gebeurd!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.