IMG-20170310-WA0006

Wat een heerlijke plaatjes krijgen we doorgestuurd via de app van diverse volgers en reageerders. Veel dank daarvoor en blijf ze gerust sturen. Waar je ook zit. In de Alpen, in Noorwegen of wellicht aankomende week in Spanje. Daar kunnen de komende dagen wel eens mooie sneeuwplaatjes vandaag komen. Zeker vanuit bergen en heuvels die hoger liggen dan 1200 meter. Straks meer daarover. Nu eerst even meegenieten met de mooie foto’s die onze Cescia ons heeft doorgestuurd vanuit Montafon. Ik zeg dan:

IMG-20170310-WA0007

….ooohhhhhhh…..

IMG-20170310-WA0008

…..Oehhhh…..

IMG-20170310-WA0009

…..aaahhhhhh….IMG-20170310-WA0011

En deze van Wessel uit St. Christoph aan de Arlberg. Wat een klap sneeuw zeg.

IMG-20170310-WA0012

Dat is pech….auto weg! Of m’n zoon zou zeggen: Dude, where’s my car!!

IMG-20170310-WA0013

En aan het einde van de dag strak blauw. Wat een mooie condities zeg. Jaloers? MWAH….een pietsie wel ondanks dat ik al ben geweest en ook mega goede condities had. En wederom is het de omgeving van de Arlberg in Oostenrijk waar de meeste sneeuw is gevallen. Alsmede in Berner Oberland en centraal Zwitserland.

PsnowmapAlps3d

accumulatiekaart via Meteoexploration

Kijk maar eens op deze accumulatiekaart van Meteoexploration. Tegen de meter of meer in de gebieden die lila kleuren. Duidelijk te zien aan de foto’s van Wessel dus zeker op waarheid berust en tevens hier vermeld. Maar het is klaar met de neerslag de komende dagen. Het wordt droog, zonnig en zacht. Bikiniski wordt het nog niet, daarvoor nog even geduld.

Johanna aakatrhin

Luchtdrukkaart via FU Berlin Wetterpate

Het stabiele weer de komende dagen wordt veroorzaakt door 2 dames. Aan de ene kant hogedrukgebied Johanna en aan de andere kant door hogedrukgebied Kathrin. Kathrin moet nog benoemd worden zodra Johanna naar het oosten doorschuift. De Duitse Meteorologische dienst benoemd om het jaar hogedruk en lagedrukgebieden in respectievelijk meisjes en jongensnamen. In 2017 hebben de hogedrukgebieden meisjes namen, volgend jaar zijn de jongens weer aan de beurt.

johanna_etc

Hogedrukgebieden volgend de Duitse Weerdienst FU Berlin (Wetterpate)

En zo is er een hele lijst van meisjesnamen die worden gebruikt op het moment dat ze invloed krijgen op het Duitse weer. De jongensnamen, lagedrukgebieden, worden derhalve ook benoemd, slechts op het moment dat ze invloed gaan uitoefenen op het Duitse weerbeeld.

ma 130317

Kathrin krijgt al na het weekend veel invloed op ons weer. Het hoog tippelt vanaf de Oceaan het Europese Continent op en neemt haar zetel later in de week recht boven Nederland.

koud in spanje woensdag

Door deze constellatie wordt er koude lucht richting Spanje gepompt. Vandaag en gisteren was het echt krankzinnig warm met 32° in o.a. de omgeving Valencia.

Niet normaal voor de tijd van het jaar deze temperaturen. Alicante is de koploper. Maar ook dat loopt ten einde. In Spanje is het echt: Jantje lacht, Jantje huilt want er gaat 2 derde van de temperatuur af en er komt sneeuw aan.

sneeuw in Spanje na hitte

Hoe bijzonder is dit. Van 32° C gisteren en vandaag naar sneeuw op maandag.

prikpunt Spanje t2m

Prikpunt Valencia

En dan wordt het slechts 8 graden.  Dat is nogeens een ineenstorting van de temperatuur.

prikpunt Spanje

Op de 850hpa grafiek is het nog beter te zien. In 1 etmaal wordt er 15 graden uitgegumd. En dat gaat gepaard met neerslag. Soms veel neerslag. Sneeuwgrens kan wel eens richting de 1000 meter duiken.

jet op dinsdag 1403

Doordat de de straalstroom de komende dagen recht op Noorwegen gericht staat is het daar ook zeer neerslagrijk.

droogte in LL

En dat is te zien aan de neerslagkaart. Omgeving Valencia krijgt ervan langs, op de Noorse kust staan alle neerslagpijlen gericht en de Turkse zuidkust is huilen met de pet op. En de Lage Landen en de Alpen liggen in de Europese Sahara. Geen neerslag, in de Alpen veelal Kaiserwetter en de Lage Landen zo nu een dan een wolkenflard. Al met al mooie vooruitzichten lijkt mij voor de komende week.

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.