trepalle1612

Hierboven Livigno in Lombardije aan de zuidkant vanochtend. Gelukkig regent het tenminste daar op 1800m niet meer. Treffend vandaag want morgenochtend lanceren we de prijsvraag waarin een wintersportreis voor 2 personen naar dit schitterende skigebied zal worden verloot onder de goede inzenders. Het is lichte sneeuw vanochtend in een nog-Föhnsituatie die op dit moment langzaam omkeert in een noordstuwing oftwewel een sneeuwsandwich. Kijk maar eens op het Föhndiagram. Een grafiek in onze wintersport weerkamer die je eigenlijk elke dag even zou moeten besnuffelen.

chamois1612

Hier zie je dat in het Valle d’Aosta de sneeuw al is gepasseerd hoewel nieuwe buien niet uitgesloten zijn. De sneeuwgrens zal vandaag rond de 1500m liggen aan weerszijden van de Alpen en geleidelijk vooral aan de noordkant gaan dalen eerst naar 1200m en morgenochtend zijn zelfs plaatjes mogelijk van sneeuw op 500m in de “filevrije” oostelijke regio rond Die Tauplitz. Ik vrees dat de dorpen van het Zuid-Tiroolse Val Gardena vandaag net in de regen blijven. Op Selva /  Wolkenstein na dan misschien. Daarna gaat het dan helemaal mis. Verschrikkelijk mis en hoe! Regen tot op 2000m in Oostenrijk en in de Franse Alpen tot op 2500m. En voor die Franse Alpen is dat nog het meest verschrikkelijk want daar wordt de minste sneeuw verwacht uit Karlijn. Laten we snel kijken!

[metaslider id=50844]

Had ik even een rollercoaster vanochtend! Wat slaperig zat ik in eerste instantie naar 24 uur oude kaarten te kijken alsof ze nieuw waren en zag ik weer deze horrorkaart van het Europese model direct na Karlijn. Als je die gezien hebt (kijken op eigen risico van hartverzakking) dan weet je dat het echt alleen nog maar kan meevallen. En als het dan zoooo meevalt als vanochtend met zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel, dan kan ik wel juichen. Hoe het precies zit komt zo. Nu eerst weer de voor na situatie van Karlijn. Misschien wordt het niet eens een echte dump (grens ligt bij 30cm in een groot gebied), maar gedenkwaardig wordt het sowieso, dus de naam blijft sowieso staan. Zie weer de accumulatie die erop zit! In “ons” Kleinwalsertal bijvoorbeeld 51-34 = 17mm. Dat kan bij die temperaturen makkelijk 25cm sneeuw zijn. Zie ook dat de Franse Alpen na de regen woensdag en donderdag maar heel weinig accumulatie krijgen. Toch vooral mooi weer en dat is best dramatisch als je bedenkt hoe weinig Franse gebieden de meeste pistes boven 2000m hebben. In de lagere gebieden die dan groen zijn komt daar dan in het weekeinde maar maximaal 5cm sneeuw overheen. Wel kunnen de sneeuwkanonnen er dan weer hele nachten blazen en dan kan het hard gaan zoals ook de Wintersport-Arena Sauerland momenteel bewijst met 50cm kunstsneeuw in Winterberg.

wittekerst2014

En dit is dan het goede nieuws vanochtend! De laatste kaart van de nieuwe run van het Europese weermodel. Een kerstkaart. Een witte kerstkaart. In heel het noordelijk Alpengebied en misschien pikt de zuidkant ook wel wat mee. Daarmee lijkt de horrorkaart van gisteren deze tijd echt van de baan. We moeten eens nader bezien wat er speelt!

ensklw1612

We pakken maar eens het ensemble van het Amerikaanse model voor Vorarlberg wat je als representatief kunt nemen voor de hele noordkant van de Alpen uitgezonderd de wat verder zuidelijke Franse Alpen. We zien de sneeuw vandaag bij dalende sneeuwgrens. Dan de snelle dubbelklapper met sterk stijgende sneeuwgrens. Dan de hele mooie lange temperatuurdip met Karlijn. Sneeuw aanhoudend tot maandag als de sneeuwgrens alweer stijgt naar 1000m of daaromtrent. Dan een zachte zonnige fase nauwelijks als gevolg van Föhn maar meer als gevolg van een harde westenwind die alle neerslag naar Rusland blaast. Maar weinig kans op neerslag in welke vorm dan ook direct na Karlijn dus. Misschien wel droomdagen ondaks dat het op 1500m weer +5º kan worden. We weten het: sneeuw heeft die bijzondere eigenschap te blijven liggen als een archeologische vondst van een weertype dagen, weken of zelfs maanden terug (in het geval van een ijsgrot mag je daar 12.000 jaar van maken!). Vervolgens duidelijk de dalende tendens naar en over de kerstdagen. Met ofwel op de 25e ofwel op de 26e mooie sneeuw. Vervolgens met name in de GFS paralel (dubbele streep) een koud vervolg met nogmaals sneeuw aan het begin van de tweede vakantieweek.

ensFraALp1612

Op verzoek van Sander nog even extra focus op de Franse Alpen. Het prikpunt is ergens bij de Maurienne waar Bizztravel heel veel aanbod heeft (St. François Longchamp, Les Sybelles, Valfréjus enz.). Ga je verder naar het noorden begint het weer meer op de Oostenrijkse grafiek te lijken. Om te beginnen stellen we vast dat er ook vandaag minder sneeuw valt in de Franse Alpen dan verder naar het oosten. Je zag het hierboven bij de kiek uit Valle d’Aosta: de sneeuw is alweer een beetje voorbij getrokken. Dan is het goede nieuws dat de sneeuwval morgen nog kan beginnen met een sneeuwgrens van 1000m. Dat gaat dan wel snel omhoog maar op 1500meter en zeker rond 1800m zal er toch zo veel sneeuw vallen dat het de regen erna en de zachte dagen erna kan overleven. Op het niveau van een Val Thorens kan er gewoon een dikke halve tot hele meter poeder vallen. Vervolgens zie je dat de neerslagpiek in het weekeinde en maandag veel lager zijn dan in Oostenrijk en Zwitserland. Echt maar een paar centimeter in de gebieden waar het morgen stevig begint te regenen. De kans dat de kerstdump dan wel de Franse Alpen haalt is aanwezig zoals je ziet aan de hoofdrun en nog een paar lijntjes vanochtend. De kans dat de nieuwjaarsweek in de Franse Alpen pas echt de redding brengt is best groot. Maar dat ziet er dan ook wel weer erg gied uit zo in het ensemble: vrij koud en erg veel neerslagpieken tussen de 27e en het gaatje… zie ook onderaan dit bericht over meteofiction lalaland.

enstwetnte1612

Pakken we nu dan een grafiek voor bijvoorbeeld Twente erbij dan zien we dat de Laaglandwinter ook niet meer ondenkbaar is. Het ginst al een paar dagen in de reacties en terecht. De aanwijzingen worden eerder sterker dan zwakker. Zie bijvoorbeeld in deze berekening een kans op 3 ijsdagen vlak voor mijn 48e verjaardag (wie weet hem?).

pluim1612

Dan meteen maar in het Europese weermodel gekeken waarvan we helaas alleen de pluimen voor Nederland van het net kunnen plukken en dus niet de pluimen van de Alpen. Al heel lang nu staat er die gestage afkoeling op vanaf 22 december naar het gaatje. Twee van de 50 lijntjes (het Europees model heeft 50 leden en het Amerikaanse maar 20) dalen af naar schaatsweer. 4% kans. Het meest kunnen we er nog vanuit gaan dat er wat winterse neerslag komt en dat we een mooie springplank krijgen voor serieus winterweer later in januari.

koudNL

Intussen zijn we dus van de helweek via Karlijn en een best betrouwbaar scenario voor een kerstdump in de Alpen – dat zou dan Chanel worden (zie lijst) – belandt in meteofiction lalaland. Maar dat is toch om blij van te worden. Voor het eerst deze winter een belletje van -10ºC op 1500m over de Lage Landen drijvend. Een felle depressie aan de Pools-Duitse grens maakt het mogelijk. En met de Alpen op het grensvlak van warm en koud levert dat natuurlijk ook weer sneeuw op.

laatstegfs

Tja de laatste kaart van een modelrun levert altijd een cliffhanger alsof de programmeurs dat er als een easter egg ingestopt hebben (zie dit overzicht van easter eggs in films, boeken en games). En wat zien we hier? Gewoon en mooie situatie met de Alpen ruim voldoende koud. Ook de Franse Alpen. En mooie depressies bij Noorwegen die zorgen dat er meer koude in de NW-stroming wordt gedrukt dan dat er warmte kan oprukken bij Ierland en Bretagne. De nachtmerrie van gisterochtend lijkt voorbij. Het “altijd blijven glimlachen” tijdens de opnames van Omroep Max gisteren heeft blijkbaar gewerkt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

179 reacties

Gesloten voor reacties.