Mölltaler gletsjer

Allereerst, vanwege het hele wintersportweermanteam aan iedereen fijne kerstdagen gewenst. Tenzij Hajo straks of vanavond nog iets doet, gaat dit vandaag het enige bericht zijn hier op de site. Zal ik dan maar alvast een eerste van vijf kerstcadeautjes open doen? Tadaaaah, de teerlingen zijn geworpen, de depressiekoersen bepaald en de evolutie voor volgende week ligt zo goed als vast. De weermodellen zitten allemaal terug op 1 lijn. We gaan ijsdagen tellen in de nieuwjaarsweek. Want niet alleen in de Alpen, ook in de Lage Landen komt het kwik volgende week nog maar amper en op meerdere plaatsen niet meer boven nul. De plaat van de Mölltalergletsjer bovenaan dit bericht postte Henrik gisteren in de reacties. Een superwinters beeld. Een zeldzaamheid in West-Europa momenteel.

Mölltaler gletsjer zuidkant

Want hoewel er vanop de Mölltalergletsjer gezien aan de zuidkant van de Alpen op de hogere delen nog redelijk wat sneeuw ligt (herinner je dat de herfst aan de zuidkant zeer nat was met boven de 2500 meter sneeuw), …

Mölltaler gletsjer noordkant

… is het aan de noordkant heel wat minder gesteld, hoewel je hier natuurlijk enkel op zuidhellingen kijkt. Tijd om daar iets aan te doen lijkt me.

rsum_14122706_14122400

Sneeuwdump(je) Chanel is daar alvast een mooie opwarmer toe. Gisterenavond besprak ik al hoe Chanel in 2 vlagen over de Noord-Alpen uitsmeert. Eerst donderdagochtend met een sneeuwgrens net onder de 1000 meter. Het tweede koufront in de nacht op vrijdag, met dan tot in de laagste dalen sneeuw. Nog steeds wordt er zo’n 20cm aan de Oostenrijkse en Oost-Zwitserse Noordkant berekend. En hé, kijk eens, op de Arlberg zou het wel eens een stuk meer kunnen zijn. Dan toch een echte dump? Nee, daar is de verspreiding ervan te klein.

rart_14122706_14122400

En dan Estelle komend weekend. Het verloop ervan in de Lage Landen heb ik gisterenavond nog uitvoerig besproken, dus dat hoef ik hier nu niet meer opnieuw te doen. De eerste neerslag valt in de nacht op zaterdag als sneeuw, terwijl dat dan al aan de zuidwestkust, West- en Zeeuws-Vlaanderen dus, gewone regen zal zijn.

rart_14122718_14122400

Want de ritssluiting gaat net te laat dicht, terwijl de wind net te veel uit westelijke richting waait. Dus in de loop van zaterdag stijgt de temperatuur alleen maar, en gaat de sneeuw overal over in regen met een winters tintje. Misschien dat Groningen heel de dag net in de sneeuw blijft, maar of hij er gaat blijven liggen? Ik denk het net niet. Nu ja, er is nog steeds ruimte voor verrassingen. Duimen maar!

rart_14122806_14122400

Tijd voor een tweede kerstcadeautje! Zaterdagnacht gaat de regen terug over in sneeuw, en zondagochtend zou het op verschillende plaatsen wel eens wit kunnen zien. Ik denk niet dat ik er een tekening bij hoef te maken dat het in de Ardennen en in Wintersport Arena Sauerland wel tot een dik sneeuwtapijt komt. Met de sneeuw bij die er morgenavond al valt, kan er in Sauerland zo’n 15 tot 20 cm sneeuw vallen. In de Ardennen misschien nog net iets meer. 20cm daar, cadeautje nummer drie is dat. En nu we toch bezig zijn, doen we nog een cadeau open. Als je goed naar deze kaart kijkt, zie je dat de Oostenrijkse Noord-Alpen mogelijk toch ook nog wat van Estelle gaan meepikken. Het gaat hem echt van de exacte trekrichting afhangen.

rart_14122818_14122400

Maar de Franse Alpen schieten sowieso de hoofdvogel af. Zaterdagmiddag begint het in de Franse Alpen te sneeuwen, zondag schiet dat naar de zuidkant, en wanneer Estelle zich verder naar Zuid-Europa verplaatst bolt ze haar rug zo op dat er vanaf zondagmiddag tot dinsdagochtend flink wat koude lucht vanuit het oostnoordoosten tegen de Noordkant kan worden gestuwd.

rsum_14123012_14122400

Kijk eens naar de accumulaties die het Europese EC deze ochtend berekent. Trek daar de 15 tot 20mm van af die Chanel al aan de Noordkant achterlaat, en je komt nog steeds uit op meer dan een halve meter die Estelle op veel plaatsen voor ons in petto heeft! Estelle wordt gewoon een echte sneeuwdump. De termijn is echt niet ver meer, dus de zekerheid is vrij groot. Toegegeven, het Amerikaanse GFS berekent minder voor de zuidkant en uit die noordelijke stuwing. Maar ook hier wordt de halve meter in de Franse Alpen ruim gehaald. Zeker in Portes du soleil, de Franse sneeuwvanger.

ECM1-192

Ondertussen is dan met het wegtrekken van Estelle de weg vrijgemaakt voor het hoog boven de oceaan om een gunstige, lees winterse, positie in te nemen op het Europese vasteland. Ergens in de buurt van het zuiden van Scandinavië lijkt me prima zo. En dan kunnen we ons laatste kertcadeautje open maken. Vanuit een besneeuwd Duitsland is het voor de kou dan maar een klein stapje …

tmp2_14123012_14122400

… om ons vanaf dinsdag een reeks ijsdagen te geven om u tegen te zeggen. Afhankelijk van de exacte ligging van de as van het hoog is het goed mogelijk dat de temperaturen in de noordelijke provincies even terug boven 0°C komt, …

tmp2_15010312_14122400

… maar tegen eind volgende week gaat de vriesdeur misschien echt helemaal open. Lees ik daar -10°C als maximumtemperatuur op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar? Jawel! Dikke meteofictie hoor. Alhoewel? Vrolijk Kerstmis!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

237 reacties

Gesloten voor reacties.