sneeuw thuis 2dec 2014 bis

Hey iedereen, Het is weer even geleden dat ik zelf een bericht heb geschreven hier op de site. Tsja, november is altijd een drukke periode op mijn werk. Euhm, even denken, waarmee kan ik vanavond beginnen. Want als het alweer even geleden is, heb je altijd honderduizend dingen die je tegelijk wil vertellen. Ah, ik weet het al. Ik begin gewoon met de korte termijn, geef dan de verschillende scenario’s voor Hajo’s BV-week, en houd zoveel mogelijk achtergrond voor het ochtendbericht morgenvroeg. Want ook dan heb ik dienst.

wolken europa

Het satellietbeeld van Europa vandaag. Heeft iedereen de grijze soep buiten gezien? Ik denk het wel he. Maar er zaten nochtans parels onder verborgen.

kleinebuere

Zoals sneeuwval hier in Wintersport Arena Sauerland.

sneeuw thuis 2dec 2014

En ook hier bij me thuis dwarrelen momenteel de eerste sneeuwvlokken van het seizoen naar beneden. Vrij stevig zelfs, en alles begint hier nu wit te zien. Had jij daar vorige week al niet iets van gezegd Erwin? Het zal toch niet dat mijn achtertuin sneller wit gaat zien dan menige Alpenwei hé? Oh, ironie. Ach, hier is het sowieso maar tijdelijk. Zeker overmorgen zal de sneeuw hier terug verdwijnen. En ook al woon ik op een, naar laaglandnormen, stevige heuvel. van stuwing is hier amper sprake natuurlijk.

wolken alpen

Snel over naar de Alpen. Ook daar dikke wolkenpakken vandaag. Hoewel de westelijke Alpenhelft duidelijk uit de wolken stak vandaag. Daar waren enkel de dalen in het grijs gehuld.

Funtenseetauern

Maar ook in de Oostelijke Alpenhelft staken de toppen boven de wolken uit vandaag, zoals hier op de Funtenseetauern …

Wanglspitz tuxertal

… het Tuxerrtal …

Kaprun1

En uiteraard de Kitzsteinhorn in Zell am See Kaprun. Vaste reageerder Eric zit daar weer. Er is daar zo’n 5cm gevallen. Broodnodig was dat.

kaprun2

En kijk, de sneeuwkanonnen kunnen er alvast aan.

graphe3_1000_763_9400024414062_323_2799987792969___

Iets wat vanaf het weekend zowat overal in de Alpen zal kunnen gebeuren. Eindelijk! Dalende temperaturen. Tijd om die fond te leggen!

rart_14120409_14120212

Morgen en overmorgen gaat er aan de Zuidkant weer verse sneeuw bijvallen. Zo’n 20 cm is mogelijk. Al is de sneeuwgrens met zo’n 1500m nog vrij hoog.

ECM1-120

De echte verandering komt er vanaf dit weekend wanneer de hoogtestroming naar het westen tot het noordwesten draait. Wil je er meer over weten, kom dan morgenvoormiddag zeker even terug naar de site. Dan zal ik daar meer over uitweiden. Nu even niet. Jullie moeten het me vergeven, maar ik wil zo snel als het kan in de sneeuw buiten staan. Momenteel al zo’n cm gevallen hier buiten, zie foto bovenaan dit bericht. Van de sinterklaassneeuw in de Alpen zou ik me momenteel niet zoveel aantrekken. Hooguit valt daar zo’n 10cm uit. Belangrijker is wat er daarna komt, in de BV-week van Hajo.

gens-18-1-240

Altijd leuk om eens in de ensemblekaarten zelf te neuzen. Wat zijn de de mogelijke scenario’s voor volgende week, We hebben al bijzonder leuke kaarten voorbij zien komen de voorbije dagen. Maar gaan die ook echt uitkomen? Er liggen zo’n 4 scenario’s op tafel. En dit is het meest spectaculaire! Een full hit op de Noord-Alpen.

gens-16-1-240

De twee volgende scenario’s gaan ook voor een fullhit, maar dan niet de Noord-Alpen. Er zijn enkele leden die de polaire lucht meer naar het westen berekenen, met dan de Pyreneeën en de zuidelijke alpen weer in de prijzen. Een scenario dat we de voorbije weken en zelfs het voorbije jaar, nog meer hebben gezien.

gens-14-1-228

Het zou ook kunnen dat de hogedrukimpulsen vanuit het westen zo groot worden dat de sneeuw voornamelijk naar de Zwarte Zee trekt. Vrijdag en zaterdag zette ik nog 60% kans op dat scenario. Nu al een stuk minder. Maar toch sluit ik het voorlopig nog niet uit.

gens-20-1-240

Het laatste scenario is dat de hogedruk zo sterk is dat er helemaal geen koude komt uitgezakt, of toch onvoldoende om het echt te laten dumpen in de Alpen. Dat er helemaal geen kou zou komen afgezakt lijkt me erg onwaarschijnlijk momenteel. Scenario 1 is momenteel het meest waarschijnlijke, met dan regelmatig sneeuw aan de Noord-Alpen. Of het echt gaat dumpen valt nog af te wachten. Maar het kan. Het scenario waar ik momenteel wat voor vrees is hetgene waar EC vanavond mee komt. De hoofdmoot die voorlangs uitzakt en dan voornamelijk tegen de zuidkant gekwakt wordt.

rart_14121112_14120212a

Maar hé, zelfs in dat scenario krijgt de Noordkant meer dan een stevige opfrisser. Alle redenen dus om vanavond met een gerust gemoed te gaan slapen. Morgen een uitgebreide analyse!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

57 reacties

Gesloten voor reacties.