allesopen

Die vlag kan uit. Alle liften en pistes van de Zillertal Arena zijn keurig geopend op de allerlaaste dag van het seizoen. Wat hier rood is op de kaart heeft niets te maken met sneeuwgebrek. Het aparte Gerlosstein gebied is gewoon officieel al twee weken dicht en elders in het gebied zijn een paar secundaire liftjes uitgezet omdat er anders overcapaciteit is. Die is er toch al natuurlijk zo aan het einde van het seizoen.

gezintrachten

Natuurlijk is dit laatste weekeinde in de Zillertal Arena ook de “Wedelfinale” aan de gang: met Lederhose en Dirndl krijg je een gratis skipas. Zouden de kids van dit seizoen ook een gratis pas hebben gekregen?

carven-lederhose

En “Wedefinale” is natuurlijk maar een naam: je kunt gewoon new school carven in Lederhose als je daar zin in hebt!

woensdagwarm

En zie eens hoe ik het met de hakken over de sloot heb gered! Het kwik vliegt omhoog in de Alpen de komende dagen. Hierboven de waarden voor woensdag… stop op die dag echt al om 12 uur met skiën is mijn tip. Al was het ook om ’s middags niets te maken te hebben met de natte sneeuw lawines die nu gaan komen.

kwikalpen

Je ziet hierboven dat er na de aanstaande warme fase terugval momenten gaan komen. Met opnieuw sneeuw in de Alpen… Het zijn wel koude uitbijters (zwarte lijn) in het meer gematigde ensemble (rode lijn)… even afwachten nog dus. Voor skigebieden als Les Menuires, Obertauern en Livigno is het heel relevant allemaal natuurlijk.

hardewind1204

De overgang naar het warme weer wordt gemarkeerd door een fase vanavond met harde wind over het Waddengebied. Vervolgens schuift de kern van het hogedrukgebied met medeneming van subtropische warmte precies over de Alpen heen. In de Lage Landen dan dus een flauwe westenwind erbij. In Scandinavië nog allerlei fasen met sneeuw.

In de Lage Lanen zijn we natuurlijk in de ban van de passages van ISS aan de sterrenhemel. Dat lukte de afgelopen twee nachten prima. Hierboven een vastgelegde passage midden door de Grote Beer. Komende nacht kunnen we het helaas wel vergeten.

woensdagiss

Dinsdagavond pas kan ie weer! Pik hier het tijdschema op! Daar ook graag je reacties met waarnemingen. Er zijn al enkele kersverse ISS-passage fans gesignaleerd daar..

ens1204

In Nederland blijft het vooruitzicht bitter. Het kwik maakt geen doorstart naar zomerse waarden en eerder nog ligt een terugval in het verschiet. Daar mik ik dan op mijn zesde boude voorspelling die ik natuurlijk liever verlies. Positief is dat het ensemble minder regenachtig is vanaf de derde decade dan eerst nog berekend. Voorlopig houden we het na de regen van gisteren in elk geval droog. Of trouwens: vanavond/vannacht passeert er nog een plukje regen waaruit het in Oostenrijk maandagmiddag in de Alpen tot op grote hoogte licht gaat regenen.

pluim1204

Het Europese model is het roerend eens met het Amerikaanse model en heeft zelfs nog minder spreiding in de lijnen. Het lijkt hier al behoorlijk betrouwbaar dat we vanaf volgende week maandag echt met waarden onder de 10ºC – ook ’s middags – te maken krijgen.

sneeuw22april

In het Amerikaanse model kunnen we zelfs een kaart vinden met zulke lage dauwpunten dat er in het Waddengebied sneeuwvlokken mogelijk zouden zijn eind april. Houden we in de gaten natuurlijk… voor de Alpen kunnen we al met enige zekerheid stellen dat er eind april nog wel een keer sneeuw komt. Daar ook niet zo heel bijzonder natuurlijk.

schwellbrunn1204

Afsluitend een plaatje van de noordkant van de Alpen vandaag. Sluierbewolking hangt samen met het regenfront dat Nederland gisteren passeerde maar dat in de Alpen geen neerslag oplevert. Met de neerslag die vanavond en vannacht doorkomt is dat pas anders. Maar in het Westelijk Alpengebied zal het ook alleen hoge bewolking opleveren morgen. Alleen in Oostenrijk aan de noordkant die lichte regen.

furtschellas1204

In Graubünden bij St. Mritz zien we nog eens een mooie reuzenslalom voor de die hards. Prachtig die pistes ’s ochtends op deze warme voorjaarsdagen. We blijven jaloers…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.