hochferner_rettung

Afgelopen zaterdag is een verschrikkelijk lawineongeluk gebeurd in Zuid-Tirol. Het is nog niet doorgekomen in de Nederlandse media en dus meld ik het hier. Het is ook nog niet gedaan want twee lichamen zijn nog niet geborgen. Pas laat in de avond werd duidelijk dat de vier vermist waren. Vrienden vonden de auto in een haarspeldbocht en nog dezelfde nacht rond 4.00 uur werden de lichamen geborgen van Peter Vigl en Thomas Lun op 2.600m hoogte. Beiude mannen waren lid van de bergredding van hun woonplaats Ritten. De twee nog vermisten zijn Ulrich Seebacher en Andreas Zöggeler eveneens uit Ritten. Drie van de vier waren vaders in jonge gezinnen. In dit artikel lees je hoe compleet kapot men is van het voorval in de woonplaats van de vier. Vandaag kon door slechte weersomstandigheden niet verder worden gezocht.

800px-hochferner_nordwand_07

De 30 meter brede lawine sleurde de mannen 500 meter mee. De foto hierboven lijkt van de situatie op zondag of maandag. In dit live ticker artikel lees je dat een Zwitserse helikopter is ingezet die mobieltjes kan lokaliseren. Je mag aannemen dat de mannen lawinepiepers hadden met de recente sneeuw die op de gletsjer was opgehoopt. We hebben afgelopen weekeinde gezien hoe mooi de weercondities waren in de Alpen en hoe uitnodigend dus om op pad te gaan. Je kunt je niet voorstellen hoe een verstoring van klimmers op het ijs leidt tot het losbreken van een Schneebrett tientallen meters hoger? Is het de toekomst dat klimmers en toerskiërs een vergunning zullen krijgen om met een drone bommetjes te droppen in het gebied boven hen?

R.I.P.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.