tmax_16081718_16081412

Het is met een blik op de kalender is het eigenlijk nog net wat te vroeg om over fraai ná-zomerweer te spreken maar ik ben een beetje bevreesd. We komen langzaamaan in een situatie dat de echte zomer op zijn eind kan gaan lopen. Daarom de komende week nog maar volop genieten!

tcdc_16081718_16081412

Met een meest westelijke bovenstroming, aan de grond een uitzakkend Scandi-hoog in de buurt: vandaag en morgen zeer aardige dagen en woensdag, juist over de Lage Landen, een zéér aardige dag. Temperatuur veelal tussen de 20 en 25 graden; een klassieke situatie van volledig normale proporties. Parkeer ondertussen even de twee lagedruk-kernen ten noorden van de Azoren respectievelijk boven de Baltische Staten.

tcdc_16081718_16081412 (1)

Eerst even inzoomen; dan ziet het plaatje er zo uit. Als gevolg van weinig horizontale luchtdrukverschillen bovendien weinig wind en slechts in het zuiden wordt hier en daar enkel wat hoge bewolking berekend.

rart_16081818_16081412

Wat er daarna gebeurt is  minder goed nieuws. Het Scandinavische hoog verzwakt iets en trekt zich vooral -uitzwabberend- noordwaarts terug. Het IJslandse laag blijft daardoor op afstand en lost op. Maar: de depressie ten noorden van de Azoren wordt door de straalstroom opgepikt, nadert ons dus en smelt bovendien samen met de Baltische kern die zich op zijn beurt “retrograad” (tegen de wijzers van de klok en de straalstroom in) westwaarts verplaatst! Donderdagavond op nadering van een oclussiefront waarschijnlijk al de eerste -mogelijk aanzienlijke- neerslag, vooral voor de zuidelijke helft van de Benelux zoals het zich nu laat aanzien. Hoewel in detail en met het vervolg net iets anders; Hajo zat er afgelopen vrijdag al mooi op.

gust_16082018_16081412

In het weekend lijken we met het doortrekken van de inmiddels op volle toeren draaiende depressie de volle laag te krijgen. Veel neerslag; vooral zaterdag met een wat koudere bovenlucht buiig van karakter waarbij we onweer niet uit moeten sluiten. Het is natuurlijk nog afwachten hoe ver de depressie uitdiept en wat de exacte koers zal zijn maar mogelijk komt er aan een kust een windkracht 6 tot 7 te staan, met windstoten ook landinwaarts tot zo’n 80 km/uur.

tmax_16082418_16081418

Het vervolg is -eigenlijk zoals gebruikelijk op een termijn van een dag of 10- zeer onzeker! Een door Hajo gewenst stevig Scandi-hoog (zie opnieuw zijn bericht van afgelopen vrijdag) is even van de kaarten maar wie weet komt het terug. Actueel zie ik echter in de meeste modelberekeningen een zich noordelijk opbollend Azoren-hoog. Met voor onze regio een frisse noord(west)elijke stroming tot gevolg. Dan zou ik juist niet bovenstaand kaartje moeten laten zien! Doe ik toch. Breidt de hogedruk zich iets verder oostwaarts uit: zon en toch aangename temperaturen. Of nog mooier zoals in bovenstaande GFS 18h uitvoer: meer westelijk gelegen, met nóg een hogedruk-kern boven Midden-Europa. Een zuidelijke aanvoer zou zo maar nog eens een tropische dag kunnen opleveren. Hier valt alles -even- net goed. Het kan, maar ik acht het niet waarschijnlijk. Duimen mag evengoed.

pluim_06260_0_12_60

We zien het ook aan de ECMWF pluim: na het weekend worden de mogelijkheden zeer divers; de spreiding is enorm. Met dus zo’n enkel 30+ lijntje. We gaan het nauwlettend volgen de komende dagen.

txgn260

Mede door de kou rond de 11e verloopt de maand voor zover bijna een graad kouder dan waar we recht op hebben. En staan we landelijk gezien op pas één tropische dag, waar 3 de norm is. Er kan nog wat bijkomen, maar de kansen gaan nu snel afnemen. Augustus moet het overigens zelfs nog zonder zomerse dagen stellen!

news_16081512_16081412

Sneeuw van betekenis zien we de komende dagen eigenlijk alleen op Groenland. Gelukkig; hard nodig namelijk. Later deze week duik ik daar wat dieper in!

Volgend bericht: dinsdagavond


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

19 reacties

Gesloten voor reacties.