De dooi verovert heel langzaam de Lage Landen. We weten het natuurlijk al een paar dagen maar toch vind ik het erg jammer dat het niet wat langer kan duren. Frederic schreef er al over in z’n middag update dat de zachtere lucht op dit moment langzaam België binnen trekt en heel langzaam richting het noorden koerst. Eerst was er wat ijzel in de woonplaats van Frederic, nu is dat overgegaan in sneeuw. Hij meldde ons dat er ongeveer 2 centimeter gevallen was.  Dan zit ik hier in Purmerend nog goed want hier nog geen sneeuw of ijzel en ik ga morgen gewoon nog lekker op de schaats.

Hoe anders is het aan de andere kant van de Noordzee. Zoals hier in Ierland waar de sneeuwjacht dikke duinen van sneeuw heeft opgeblazen. Daar nauwelijks dooi maar aanhoudend winters. Maar ook daar zal de zachtere lucht terrein winnen. Weer heel anders is het in het westen en noorden van Nederland.

Zoals bij mij hier in de achtertuin. Toen ik vanavond thuis kwam heb ik lekker nog een half uurtje wat rondjes gedraaid met de buurtkinderen en m’n zoon. De ijsvloer hier is bikkelhard en spiegelglad. De wind heeft hier niet heel veel grip gehad op het water. Zou ik me 180° omdraaien dan zie je een enorm windwak, juist daar waar je verder onze wijk in kunt schaatsen.

Kijkend naar de satellietfoto van NASA valt meteen de ijsvorming op het IJsselmeer op. Ook de gedeelten van de Wadden en het Markermeer zijn bevroren. Tevens zie je veel witte strepen in Duitsland. Dat zijn sneeuwresten veroorzaakt door de buien die daar afgelopen week zijn over getrokken. Dat is dus geen bewolking. En kijk eens naar de plakkaat bewolking boven België. Dat is het zachte monster dat de vorst na dit weekend in de gehele Benelux doet verdwijnen.

Het is inmiddels opgeschoven tot Zeeland en het uiterste zuiden van Limburg. Tevens verpietert het allemaal een beetje. Ik vermoed dat er niet veel overblijft ondanks de opglijding van de lucht. De warme lucht schuift over de koude lucht en neemt in intensiteit af. Je moet het zien als een vlekje vet op het aanrecht waar water overheen komt. De warme lucht is het water en het vlekje vet de koude lucht.

Beeldsprakelijk wint uiteindelijk het water het van het vetje. Volgens ICON is zondagmiddag de vorst uit het land verdreven.

En ook Arpege laat de vorst in de loop van zondag verdwijnen.

Toch kan er in Friesland en Groningen op zondag nog volop geschaatst worden omdat de dauwpunten daar dan nog erg laag zijn. Met name in de nacht schieten ze nog eens flink onderuit. Daardoor wellicht wat mildere temperaturen maar toch weinig smelt. Ook hier is het aan het einde van zondag middag over en uit met de vorst.

Het vervolg is dat we in een zuidwestelijke hoogtestroming komen. Niet alleen hier maar zeker ook in de Alpen gaan de temperaturen omhoog. Toch is het allemaal niet zo erg zoals eerder vermoedde. Aan de achterkant van het lagedrukgebied blijft de koude lucht hangen en zwiept om de kern richting de zuidelijke Alpen. De koude lucht blijft gewoon erg dichtbij liggen.

 

De pluim brengt het bewijs. Dit is prikpunt Piemonte. Het is net een rollercoaster. Morgen verzachting, daarna afkoeling met een sneeuwmomentje, daarna wederom verzachting maar droog, gevolgd door afkoeling met diverse neerslagsignalen.

De sneeuwgrens ligt zo rond 1000 meter. Helemaal niet slecht dus. In sommige delen ligt de sneeuwgrens aanmerkelijk lager. Niet dat er heel veel gaat vallen, maar sneeuw is beter dan regen natuurlijk.

 

 

Aan de noordkant wordt het dan op zondag wat föhnig. Dikke föhn zal het niet worden want daarvoor is de stuwing niet stevig genoeg. Het drukgradient schiet ook niet door het plafond en op maandag is alles geneutraliseerd.

De berekende druk constellatie, met een zuidwestelijke stroming, laat het wel flink sneeuwen in de Franse Alpen. Met name morgen en in de loop van de week kunnen er mooie hoeveelheden sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt echter wel wat hoger maar zal vanaf zondag weer dalen tot rond of onder de 1500 meter. Voor de Franse gebieden lijkt mij dat geen enkel probleem. Het wordt zeker geen dump zo nu en dan wat verse sneeuw, veelal door geklusterde buien.

En een centimeter of 30 is toch wel weer een lekkere opfrisser.

Later in de week ligt alles open. De vooraanstaande modellen zijn het redelijk eens met de drukverdeling. Doordat het lagedrukgebied boven of rond de Golf van Biskaye blijft dansen wordt er steeds warmere lucht richting midden Europa gepompt.  Dat ziet er uit als terrasjesweer vanaf volgend weekend in de Alpen

Maar gatverpielekes, kijk eens naar de neerslag die berekend wordt. Regen wat de klok slaat. Niet leuk. Nog ver weg, maar niet leuk!

Ook het Europese model doet daarin mee. Snel maar weer vergeten maar toch ook even een plekje in je brein vrijhouden dat dit een mogelijkheid is. Maar zeker is dat nog lang niet want…

…. kijk eens naar de enorme spreiding in de pluim vanaf vrijdag. Dit is een prikpunt ergens in zuid Duitsland. Het zwalkt van +15°C op 1500 meter  tot rond het vriepunt op die hoogte.

Want na volgend weekend schiet de hele zaak weer omlaag en komt er wederom sneeuw aan de noordkant. Dat is de uitsmijter voor vanavond. Laten we dan maar hopen dat de verzachting wat mee gaat vallen en dat de koude lucht weer eerder toeslaat. Het is allemaal nog ver weg en het gaat zeker allemaal nog veranderen en zal allemaal nog uitgekristaliseerd worden.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

27 reacties

Gesloten voor reacties.