We weten inmiddels dat het richting volgend weekeinde zachter gaat worden. Onzeker is of het na het weekeinde van 23 en 24 maart weer flink kouder wordt. De kansen daarop zijn met de nieuwe hoofdruns gedaald van 55% naar 45%. Wat inmiddels wel zeker is, is de BAK SNEEUW die gaat vallen uit de IJslandse depressie “Andreas” die de relatieve verzachting op gang brengt. In de Alpen wordt het vooral een enorme west- en zuidkantdump. Verder moeten we Denemarken en Zuid-Noorwegen en Zuid-Zweden in de gaten houden. Die blijven namelijk nog in vriezend weer en daar gaat in steden als Kopenhagen, Oslo en Stockholm iets van 20cm sneeuw vallen.

 badmitterndorf1503

Voor het zo ver is hebben we ook nog te maken met naar Rusland wegtrekkende sneeuw. Gisteren keken we naar de webcam van Obertauern omdat het daar nóg sneeuwde. Kijk vandaag maar (webcampagina) weer want het sneeuwt er nóg steeds. En als het daar sneeuwt sneeuwt het zeker in Die Tauplitz. Vandaag ook beneden in Bad Mitterndorf zoals je op de cam hierboven ziet. dat de daken niet helemaal wit zijn komt door de harde ijzige wind!

Slowakije

Waar het vandaag ook stormt en sneeuwt is Slowakije. De Föhngolf die eerder over de Alpen hing verlaat nu ook Oost-Europa met dikke kou op de hielen. Overal daar gaat regen over in natte sneeuw en natte sneeuw in droge sneeuw.

Oekraïne[fbphotos id=”564094560291420″]Volgen we die golf naar het oosten zien we het ook al heel mooi sneeuwen in de Oekraïne en dan ontdekken we meteen het grootste skigebied van dat land: Bukovel. Het skigebied heeft een strakke website keurig ook in het Engels, op dat laatste punt een voorbeeld voor bijvoorbeeld hel wat Noorse skigebieden.

Intermezzo staulagen
In de reacties gisteren stelde Jeroen een vraag over de Staulagen. het is daarbij dus niet zo dat de Staulagen de hoofdkamgebieden zijn! Juist niet! De staulagen liggen juist een kilometer of 50 noordelijk of zuidelijk van de hoodkam. De gebieden direct aan de hoofdkam zijn juist weer wat droger (inneralpien). De opheffing van de luchtmassa over de kam gaat natuurlijk in een golf en de meeste neerslag valt waar de stijging van de luchtmassa het sterkst is en dat is natuurlijk juist niet aan de hoofdkam want daar stijgt de lucht al niet meer. 😉 Zie in weerkamer ook uitleg over de hoofdkam. Daar staat een kaartje met de staulagen bij.

pluim1503_00

Hier even de pluim voor Noord-Nederland. Het Europese model en ook het Amerikaanse model zijn vanochtend beide af van de extreme maartkou die ze gisteren nog berekenden voor het einde van de maand. Toch ontdekken we ook in deze pluim nog een golfbeweging waarbij het toch van 24 naar 27 maart weer zou kunnen afkoelen. Tot de 23e is bovenstaande rode hoofdrun in elk geval betrouwbaar. 

pluim1503_00ns

De grap is dat in de koudere tussenfase na het weekeinde ook Nederland weer volop te maken krijgt met sneeuw. Waarschijnlijk dinsdag en we weten nog niet precies waar. Het Europese model zegt Noord-Nederland. Zie de forse rode piek hierboven. Het Amerikaanse model geeft Zuid-Holland de beste sneeuwpapieren getuige de kaart bovenaan dit weerbericht.

gfs2203

Maandag, dinsdag en woensdag zijn dus bewolkte dagen met veel sneeuw in de Alpen (Franse Alpen al zondagmiddag) de sneeuwgrens gaat variëren. Eerst wordt het vanuit het westen juist kouder en dan weer zachter. Maandag dus sneeuw tot in de lagere dalen en dan naar woensdag toe oplopend tot een sneeuwgrens van 1000m. Vervolgens stijgt het kwik én de luchtdruk snel waarbij alleen Oostenrijk (noordkant) donderdag nog wat bewolking houdt. Vrijdag is het dan grand beau in de hele Alpen! Zaterdag de 23e loopt in het westen de bewolking weer binnen en dan komen we in de fase waarvoor we het niet meer weten: kan de kou nog 1 keer uitbreken of niet?

stranda1503

Vast staat dat Noorwegen nog minimaal een week en waarschijnlijk zelfs twee weken droomachtig winterweer vasthoudt. Als je wilt gaan is nú het moment. Finn gaat komende zondag een paar dagen en houdt je op de hoogte van de condities!

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uplods
[fbphotos id=”564089240291952″]Mooi om te zien hoe fraai de Wintersport-Arena Sauerland er weer bij ligt! Julian Pape meldt trouwens vanochtend op Facebook dat er op de Ruhrquellenhütte -21,3 °C is gemeten vanochtend. Waanzin. Nog gekker: gisterochtend op het weerstation Marienberg-Kühnhaide -25°C! Zie ook zijn bericht op skiwettermann.de.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.