Valentijn_Zell am See

Valentijn vandaag in Lungau

Veel hoef ik eigenlijk niet te zeggen. De foto’s vertellen het verhaal van vandaag. Deze ontvingen we van Valentijn, uit Lunga, in het skigebied Grosseck Speiereck. Zéér fraai!

val d'Isere

Wat een rust in Val d’Isere!

Frederic merkte naast de schitterende omstandigheden de rust op de pistes’s op. Zoals hierboven in Val d’Isère bijvoorbeeld.

lagio maggiore

Lagio Maggiore

En nog een combi-verslag van Frederic en Henri vanuit de reacties. Waar precies? Lago Maggiore; Mottarone met linksachter het stadje Verbania. Dank je wel!

Montafon_Jannes

Montafon – het beste weekend van het jaar!

Jacco deed al vroeg in de morgen ook een geweldige bijdrage vanuit het Montafon. Beste weekend van het jaar aldus hem. Valt niets op aan te merken!

Moosfluh_Riederalp

De Moosfluh in Riederalp – gezellige drukte!

En wat te denken van de update van Joke! “Gezellige drukte boven aan de Moosfluh. Alleen onder aan de pistes een beetje zomerskiën maar verder blijft de sneeuw wonderbaarlijk goed! Eigenlijk met deze omstandigheden zouden de liften s’morgens om 7 uur open moeten gaan!(net als de liften zomers in het zomerskigebied van Zermatt) Hoera volgend weekend begin zomertijd…… hebben we een uurtje extra speling!” Zo is dat!

Strakke pistes, een blauwe hemel en na zo’n dagje smaakte de drankjes erg goed! Een like voor de foto’s van Bas Dirkmaat die ze ons stuurde. Geweldig!

Geplaatst door Wintersportweer op zaterdag 19 maart 2016

 

In Lech was dat allemaal niet anders. Wat een heerlijke platen, dank je wel voor het delen Bas!

rsum_16032412_16031912

Weg zuidkantsneeuw

Met een detailkaartje tot 5 dagen vooruit moet je eigenlijk oppassen. Te onzeker en te gedetailleerd.Toch doe ik weer één; juist om het verschil met vanmorgen aan te geven. Vanavond wordt de beloofde dinsdag-neerslag ietsiepietsie  zuidelijker berekend en mist de zuidkant van de Alpen daardoor vrijwel volledig. Vanmorgen al goed opgemerkt in de reacties door SnowMil: het meeste kon wel eens in de Dolomieten en op de Balkan vallen.

rart_16032306_16031912

Balkandump

Beter bekijken we het beeld zo. Met een beetje sneeuw voor de Apennijnen . En activerend boven de Adriatische zee kan dat wel eens een dump voor de Balkan worden. De sneeuwgrens is daar nog een lastige en kan wisselen maar tijdelijk rond de 500 meter komen te liggen.Wat als sneeuw valt kan de halve meter te boven te gaan. Veel overeenstemming in de modellen dus grote kans!

rart_16032518_16031912

Noordwestcirculatie

Over dumps gesproken. Wat  er eind komende week op stapel staat is spectaculair voor de Spaanse gebergten en vooral de Franse Alpen. Een grootschalig frontensysteem schuift met een noordwestelijke stroming die kant op. Morgen trouwens eens even kijken hoe dat in Groenland uitwerkt!

rart_16032518_16031912Vrijdag

Sneeuw op vrijdag

In mogelijk twee fases veel sneeuw. Eerst op vrijdag.

rart_16032712_16031912Zondag1

Meer sneeuw op 1e paasdag!

En dan de Paas-dump! Ik had hem vanmorgen niet goed op de korrel maar Hajo wel  en ook Frederic verlekkerde (want daar naar toe volgende week!) zich met de nieuwste ECMWF in de reacties met een fraaie kaart. Nu goed nieuws want vanavond staat het er weer stevig op in beide voornaamste modellen. Het GFS is overigens iets minder enthousiast dan de ECMWF kaarten die ik laat zien. Bovenstaande kaart toon ik speciaal omdat die laat zien dat het ook in Spanje aardig gek (tot laag!) kan gaan sneeuwen. Op het plukje uiterst linksboven kom ik zo nog even terug.

rart_16032718_16031912Zondag2

Zeg maar paasdump

Het echte werk komt in de huidige berekeningen later op zondag en maandag, wanneer ook de Zwitserse en Italiaanse zuidkant mogelijk flink wat mee gaan krijgen. Als het al komt (nog niet zeker hoor!): om hoeveelheden te noemen vind ik het nog te vroeg. Wel wil ik aangeven dat de sneeuwgrens een dingetje is. Zoals ik het nu zie kan die tussen de 1600 en 2000 meter komen te liggen. We gaan het volgen!

graphe3_1000___6.698113207547173_45.30364372469636_

GFS ensemble Franse Alpen

Even de GFS pluim nog. Het model was wat minder enthousiast zei ik. Ja, maar gaat in een vergelijkbaar stromingspatroon wat later -einde van de maand- alsnog compleet door het dak. Ook dan is de sneeuwgrens mogelijk aan de hoge kant. Nu ja, dat is wel heel ver weg. De trend die ik wil aangeven: kansen volop maar de sneeuwgrens wordt zo langzamerhand -het is dan bijna april- wel spannend.

t850_16032506_16031912

Het is en blijft vanavond in vooral de ECMWF hoofdrun koud tot het gaatje in een groot deel van West-Europa.

rart_16032712_16031912GB

Let op de Britse én Scandinavische sneeuw!

Met zo hier en daar kansen op sneeuw in de Middelgebergten en opmerkelijk veel sneeuw voor de Britse Eilanden. De Schotse Hooglanden gaan mogelijk een pak krijgen en zie Londen eens.. Tegelijkertijd op vrijdag , zondag en maandag ook veel sneeuw in Noorwegen en Zweden. De winter krijgt zo een lange staart.

PLUIM_06260_NWT

Is de opwarming rond Pasen ineens verdwenen dan? Ja / nee. Gisteren gaf ik al aan dat de kans op temperaturen van meer dan 15 graden niet groter was dan 30%. Vanavond mogen we daar nog steeds een klein beetje op hopen maar is die kans kleiner geworden. Met meer regenkansen trouwens. Bah, meer kan ik er voor de Lage Landen niet van maken.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.