Cruciale foto van plek des onheils

Zojuist heb ik mijn volledig herziene “Vermoedelijke toedracht lawineongeluk Lech” en de bijbehorende video weer live gezet. Er zijn vier redenen dat ik toch niet wacht op de resultaten van het officiële onderzoek ondanks dat de Koninklijke familie om rust heeft gevraagd:

  1. Vele, vele wintersporters hebben er bij me op aangedrongen de analyse terug te plaatsen omdat mijn verhaal en video volop worden gebruikt voor bewustwording binnen groepjes freeriders en zelfs van ouders naar hun fanatiek wintersportende kinderen;
  2. Met alle verzamelde “bewijsstukken” is mijn vetrouwen in de juistheid van mijn analyse zeer sterk gegroeid;
  3. Als mijn analyse ook maar een klein beetje in de goede richting zit, is het ongeval inderdaad zeer instructief en zeer leerzaam voor hoe het tot een dergelijke ramp kan komen;
  4. Wat me kippenvel bezorgt is dat de aanloop tot de lawine en de aard van de lawine zeer veel overeenkomsten vertoont met mijn eigen lawineongeval op 26 februari 1993 – vanuit die “gevoelde nabijheid” zal ik me verder met deze zaak bemoeien.

Bewijsmateriaal en de 3 Noren

Cruciaal voor mijn analyse zijn drie vlak voor het ongeluk van Friso zelfgemaakte foto’s van Maurits Schokker (zie artikel met analyse toedracht), deze helikoptervideo die Ivo me stuurde (de vlucht is ’s ochtends vroeg zodat alleen de originele sporen ten tijde van de lawine te zien zijn en geen nieuwe), deze onmisbare contrastrijke foto (idem zonder verstorende sporen) uit dit Oostenrijks artikel die Jelmer me stuurde en de tip van het gebruik van Slopescience.com voor het berekenen van hellingshoeken die Rick inbracht. Dank voor jullie hulp!

De eerste beelden die ik benutte waren de helikopterbeelden van RTL Nieuws van zaterdag 18 februari half acht. In de nacht op de 19e maakte ik een eerste reconstructie. Na een telefoontje van de in Oostenrijk woonachtige bergsportjurist Stephan Wijnkamp zag ik dat mijn geloof in die reconstructie onvoldoende gegrond was. Vlak voor mijn vertrek naar het Pitztal maakte ik met de video van Ivo een versie 2.0, waarna ik een ontmoeting had met Wijnkamp. Weer schoot hij gaten in mijn verhaal. Ik besloot alles – artikel en video – offline te halen.

3 Noren
Onder alle mailtjes en verzoeken alles weer online te zetten zat ook de mail van Jelmer met de contrastrijke foto bovenaan dit artikel. Daarmee viel bij mij meteen het kwartje van wat nu als versie 3.0 het licht heeft gezien. In die versie heb ik ook meegenomen dat op 25 februari het nieuws breekt dat drie Noren – Jim Kenneth Thoresen, Knut Magne Rukke en Trond Meaas zeggen dat zij het waren die Prins Friso hebben uitgegraven. In twee Noorse (hier en hier) en één Deense (hier) online publicatie doen zij hun verhaal.

Op 26 februari staat hun relaas sumier in dit Telegraaf artikel en vervolgens horen we niets meer van de Noren. Ik neem aan dat hen net als Florian Moosbrugger – de skivriend van de Prins – door het Oostenrijkse Ministerie van Justitie het zwijgen is opgelegd tot het officiële onderzoek is afgerond. Ik heb de buitenlandse artikelen laten vertalen en heb hoe dan ook alle reden om aan te nemen dat de Noren de pure waarheid spreken. In mijn analyse neem ik hun indicaties dan ook volledig mee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.