Ik begin dit bericht op de trap tussen de 1e eerste verdieping en de lobby (die nog op slot zit) van het hotel in Livigno alwaar de wifi het gelukkig doet. Maar daarom zal dit geen heel lang bericht worden. Bovenstaande foto is er overigens nog één van gistermiddag!

trepalle

Nu ja toch veel beter dan buiten waar het nog donker is (opvallend hoe lichtsterk sommige webcams zijn!) en koud is. Net als in bovenliggend Trepalle (wat een sneeuw weer hè) zo rond de -8. Later in de week zal het nog veel kouder worden. Ik heb even een klein rondje webcams gedaan maar elders nog te donker om veel zinvols te kunnen zien. Ik ben benieuwd hoe de laagste dalen in Oostenrijk er bij liggen. Graag in de reacties. Een hele opluchting trouwens om in de reacties mijn beeld wat ik er al weken bij had bevestigd te zien: eigenlijk valt er overal wel redelijk tot zeer goed te skiën en wordt nergens de vakantie echt verpest door groenbruine pistes. Wat een zegen!

 lcdc_14021815_14021800

En hoe wordt vandaag? Meest “half bewolkt” om het traditioneel veilig samen te vatten. Maar meer specifiek: het kan wel eens een prachtige dag worden! Aan de zuidkant rond het vriespunt en in het noorden van Oostenrijk 4 tot 8 graden boven nul. En die bewolking: vooral laag. Zoek die hogere pistes op en het wordt 100% genieten.

rsum_14022003_14021800

Frederic beschreef het gisteren al: vanaf komende nacht opnieuw een klassieke südstau. Hij pakt weer flink uit! Ter plaatste (Livigno) pak ik mogelijk 30 cm verse poeder mee. Val Gardena of omgeving mogelijk een kleine 80 cm? Dat is afwachten en nowcasten. Plaatselijk kan het gaan vallen. Wat oversteekt naar de noordkant lijkt niet meer dan 10 tot 15 centimeter te worden, plaatselijk wellicht iets meer. Bij welke sneeuwgrens?

 hgt0_14021909_14021800

Hier een kaartje dat die grenzen mooi weergeeft. Frederic zat er opnieuw goed op. Meest tussen 1200 en 1400 meter, aan de zuidkant aanvankelijk nog wat hoger. Woensdagavond ver dalend, maar -hoe zei hij dat- dan is “het meeste vet uit de soep”. Maar ook daarna zeker op hoogte fijne wintersport-vakantie weer.

 tcdc_14022012_14021800

Wat ook deze staat stevig op de kaarten: het kleine tussenhoog. Donderdag zonnig! In de ochtend wel koud natuurlijk. Ik verwacht hier ter plaatse zo rond de -15 graden, er zullen plekken in de Alpen zijn waar het nog veel kouder wordt.

Europe_2014021712_pmsl_108

Dan vrijdag / zaterdag met een noordwestelijke stroming kou een nieuwe neerslag. Sneeuw dus. Inderdaad, niet veel meer dan een opfrissertje. Reken op 10 centimeter. Maar wel tot in de laagste dalen! Naar Nederland wil ik eigenlijk nog helemaal niet kijken maar volgens mij betekenen al die lijntjes van gelijke luchtdruk zo dicht op elkaar regen en wind?

MS_1347_ens_Zell am See

Hoe gaat het verder, blijft het wit in de dalen? Nee. Donderdag en vrijdag loopt de vorstgrens (hier het ensemble voor Zell am See Kaprun) op tot boven de 1500 meter. Maar hé. De sneeuw voor zaterdag lijkt wat forser uit te kunnen pakken. Run na run zien we de neerslagpiek groeien. De (groene) hoofdrun zit laag in het ensemble; kan toch best wel eens wat meer worden en langer doorlopen tot op zondag. Hou er rekening mee met het reizen!

 MS_645_ens_Les Menuires

De Franse alpen (hier Les Menuires) “missen” de sneeuw morgen en krijgen ook zaterdag hooguit een opfrissertje. Maar we hadden het al geconstateerd: de condities zijn en blijven daar prima.

MS_1046_ens_Livigno

De zuidkant? Het meeste van de neerslag als sneeuw door de hogere ligging. Morgen hier in Livigno 30cm. En zaterdag kans op 15 cm hoewel de hoofdrun wat “enthousiast” in het ensemble zit. Benieuwd of de sneeuwkettingen er om moeten!

 DSCN9406

En wat zien we verderop? Vanaf volgende week maandag zeer waarschijnlijk in ieder geval een aantal zonnige dagen. Genieten dus. Ga ik ook doen. Deze foto maakte ik nu net vanaf ons hotel Bernina in Livigno. En de liften draaien al. Snel ontbijten en in de benen dus!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

34 reacties

Gesloten voor reacties.