De toon is gezet. Al een paar dagen hebben we het over flinke sneeuwval in het gehele Alpengebied. Vanavond is het nog helder in Alpen. Maar niet voor lang. Want hoe dichter we bij de “dag van de waarheid” komen hoe duidelijker de situatie wordt. Behalve vanavond. 

Het is toch te zot voor woorden! De GFS (Amerikaans model) berekent niet meer dan +35cm voor de oostelijk Alpen. En kijk eens naar Val Gardena. Duh…tussen de 35 cm en 65 cm. Van de week was dat nog +100 cm. ECMWF en GFS waren het toch eens? Hajo pende het al neer en geen een weerman kon daar iets tegenin brengen. Dikke sneeuw voor het hele Alpengebied. EC en GFS kropen steeds meer naar elkaar toe als twee geliefden in een allesomvattende paringsdans. En vanavond? 

Pfoei…ben ik blij met de ECMWF (Europees model) Die berekent nog steeds dikke sneeuw voor het gehele Alpengebied. Now we’re talking.  Maar dat zijn wel enorme verschillen op de korte termijn. Vreemd. Of toch niet?

Om heel eerlijk te zijn heb ik me werkelijk tuureluurs lopen turen op de kaarten waar het verschil nu in zou kunnen zitten. Als het verschil in neerslag nu een paar centimeter is dan zal je mij niet horen. Het verschil zit hem (volgens mij) in het afsnoeren van het Genualaag. De EC intensiveert het  net iets meer dan de GFS. Lastig voor een weerman.

Het is echt een nuance verschil. Daar waar de EC het Genualaag laat “uitdiepen” tot 1000 hpa , daar laat de GFS slecht 1005 hpa zien. Daarbij laat het Europese model meer de klap van de zweep zien, iets wat de GFS achterwege laat. OK, de neerslag schuift van (noord) west naar (zuid) oost over de Alpenboog. Door het Genualaag intensiveert de neerslag aan de zuidkant. Door de koude lucht op hoogte ontwikkeld zich bij de EC een klein hoogtelaag boven noord Duitsland op maandag die een noordelijke stroming in stand houdt. De GFS laat dan al de hogedruk vanuit Frankrijk oprukken. Daardoor dus mijn inziens meer neerslag bij de EC berekeningen dan bij de GFS.

Dus laten we maar eens naar de pluim kijken. Geeft die dan duidelijkheid. Jazeker. De hoofdrun zit qua neerslag onderin de pluim. De meeste leden geven veel meer neerslag af en het ensemble gemiddelde ligt ook hoger. Natuurlijk houdt het weer zich niet aan gemiddelden, maar de operationele run is met betrekking tot de rest “neerslagarm”.  Bovenstaande pluim is de Franse Alpen. Genoeg neerslagpotentie de komende dagen met een lage sneeuwgrens.

Door naar de noordkant (prikpunt Zillertal Arena) Dalende sneeuwgrens. Max 15 cm in 5 dagdelen van 6 uur…….dus 45 cm moet mogelijk zijn. Gewoon sneeuw tot in het dal. Lekker hoor. Wie gaat er mee 1-4 april naar dit geweldige gebied. Jaren geleden ben ik er geweest. Toen waren alleen Konigsleiten en Gerlos nog maar verbonden. Tegenwoordig kun je naar Zell am Ziller. Waanzinnig!

 En de laatste pluim is de zuidkant (prikpunt Val Gardena) En wat zien we hier?? Juist!! De hoofdrun is ook hier “neerslagarm”.  Nou ja …natuurlijk niet echt, maar qua neerslag hangt de hoofdrun onder in de pluim. Al met al dus goede vooruitzichten. Met een GFS hoofdrun die veel minder berekend dan alle leden en de controlrun. Het is te makkelijk om te zeggen dat de waarheid ergens in het midden zal liggen. Ik geef de ECMWF het voordeel van de twijfel. De GFS is de laatste dagen erg springerig, terwijl de EC erg consistent is qua neerslag.  En de andere modellen bieden ook geen zoelaas. UKMO geeft bakken sneeuw, GEM is net zo sneeuwarm als GFS. Met name GEM drukt de neerslag door naar de Balkan. Wel zijn alle modellen het er over eens dat wederom de zuidkant de meeste sneeuw krijgt. Gelukkig doet de noordkant dit keer ook mee. Met een lage sneeuwgrens. Ik zie de filmpjes van Eric, suizend door de poeder, alweer tegemoet. En ook Hajo zit in de Alpen vanaf morgen. Portes du soleil. En Finn?, die zit in Val Gardena naar ik heb begrepen. Kom maar op met die updates. En hoe gaat het verder?

Een juweeltje van een Scandihoog, met assistentie van zijn Azoren buurman, beheerst het weerbeeld de komende week. In de winter had dit zwart ijs betekend, helaas heeft het deze winter niet zo mogen zijn. Eigenlijk houden ze heel Europa in hun greep. Koning Thialf wordt weer terug in de hoek gestuurd en de temperaturen stijgen weer naar gemiddelde waarden. Voor de Alpen betekend dit een weersverbetering met licht stijgende temperaturen, en voor de Lage Landen een droog weerbeeld met temperaturen rond normaal en behoorlijk wat zon.

Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

17 reacties

Gesloten voor reacties.