We beginnen met live verslag van C.J.A. Hulskamp! Het is goed toeven in Obergurgl. In het dal op 1930 meter is nu zo’n 10 cm gevallen en het sneeuwt nog lichtjes door zo konden we vanmorgen al in de reacties lezen. En net daarvoor stuurde hij bovenstaande foto in. Ziet er netjes uit hoor! En er komt nog wel wat meer..

findeln2050m

Want wat verder naar het westen, in het Zwitserse Wallis om precies te zijn, gaat het aardig los! Dikke vlokken hier in Findeln (net ten noorden van Zermatt) op 2050 meter.

Les Rochers-de -Naye2000m

Ook in Les Rochers-de-Naye, waar nog een dik pak ligt sneeuwt het flink door op 2000 meter.

Bettmeralp1940m

We zakken geleidelijk wat naar beneden. Eens zien hoe de sneeuwgrens ligt. Bettmeralp, 1940 meter!

Campery Les Crosets1700m

Champery Les Crosets op 1700 meter, ziet er ook schitterend uit. Skigebied zal wel dicht zijn?

Ulrichen Goms 1365m

Ik kom nu tot zo’n 1350 meter: de hoogte waarop Ulrichen Goms ligt.

Blatten1340m

En zo ook Blatten. De lage sneeuwgrens wordt overigens deels bereikt door de neerslagafkoeling. Zou die nog verder zakken? Het blijft daar vandaag nog een groot gedeelte van de dag sneeuwen. Weinig stroming wat het lastig maakt om de details goed in te schatten, maar doordat de bovenstroming tijdelijk wat meer westelijk wordt en door de dagelijkse gang kan de sneeuwgrens later vandaag wel wat oplopen. Maar boven de 2000 meter zou er tot morgenochtend best wel eens 30 cm vers kunnen vallen. De neerslag trekt langzaam enigszins oplossend langzaam naar het oosten.

Obergugl 2

Dus of dit in de loop van de dag nog verder aangroeit (nog een foto van C.J.A. Hulskamp uit Obergurgl) of juist wegregent is spannend. Maar vanavond in ieder geval weer wat verse sneeuw, al zal dan de meeste activiteit er wel uit zijn.

Europe_2014042800_wind500_51

Tot en met woensdag verandert er niet zo veel. Zoals gezegd, het is erg rustig in de atmosfeer. Dat maakt de verwachting lastig en onzeker! Want kleine details kunnen in deze vrij complexe situatie grote verschillen maken. Maar onder invloed van een lagedrukgebied in de hogere luchtlagen dat over de Franse Alpen lijkt te gaan trekken draait de wind wat naar het oosten tot zuidoosten en zal de sneeuwgrens daardoor waarschijnlijk tot zo’n 2200 meter oplopen. Dat is dus minder goed nieuws voor morgen en woensdag; dikke regen tot op die hoogte.

Val Thorens Apr. 28 10.46

Val Thorens hoeft zich natuurlijk nergens druk om te maken. Met zijn dorp op 2300 meter zit het wel goed. Ook nu sneeuwt het er vrolijk door. De website van het gebied meldt 20 cm verse poeder. Mooie condities dus. Hoewel de mensen daar nu toch ook wel voor de zon komen, sneeuw ligt er sowieso genoeg.

Les Menuires Apr. 28 11.39

Les Menuires (webcams) is trouwens ook weer mooi aangewit. Nu wel weer regen trouwens.

lcdc_14042918_14042800

Gaan we daar de zon nog te zien krijgen? Morgen heeft goede papieren met waarschijnlijk alleen wat hoge (sluier) bewolking, en misschien ook donderdag. Verder dus vooral sneeuw.

 postImage_329666001

Richting het weekend  breidt het Groenlandse hogedrukgebied zich via Schotland zuidwaarts uit en verbindt zich met het Azorenhoog. Aan de oostzijde daarvan brengt een strakke noordelijke stroming dan polaire lucht tot over de lage landen en ook Duitsland. Hajo zei het gisteren al; sneeuw tot in de Duitse middelgebergten. En ook zal het wel gladheid met zich meebrengen! De scherpste kantjes zijn er in de nieuwste berekeningen op vooral het 850 hPa vlak (ca. 1500 meter hoogte) wel een beetje af dus de kansen op (natte) sneeuwvlokken voor de Ardennen, het Sauerland en de Limburgse heuvels die ik eerder stiekem voorzag zijn geminimaliseerd. Wel kan het tot vorst in de nacht komen. Zaterdag, zondag en maandag. De lage landen plaatselijk tot -3 (op waarnemingshoogte!), het Sauerland misschien wel -6° C!

rart_14050312_14042800

En natuurlijk de poort open voor nog meer sneeuw in de Alpen hoewel het even afwachten is hoever de kou weet door te dringen. Veel lager dan 1500 meter lijkt de sneeuwgrens dan niet te liggen. Na het weekend wordt de verwachting erg onzeker wat mij betreft. Ik zie ineens een nieuwe tendens ontstaan in de jongste berekeningen: toch weer een Scandihoog. Dat betekent in deze tijd van het jaar natuurlijk niet alleen droger, maar ook weer warmer. Even afwachten maar.

Ik sluit af met een toetje uit Canada (filmpje is van 17 april). Het spectaculaire deel zit helemaal op het eind; jammer dat het juist daar abrupt stopt trouwens. Maar naar het schijnt moest filmer nog naar de overkant..? Vanavond nog een bericht van Jeroen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.