Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Verrassende sneeuw zuidelijke Franse Alpen maar dan echt niets meer in vizier

check ook eens

61 Reacties

 1. Ronaldo schreef:

  West Europa doezelt lekker weg in de rustige herst modus….maar idd sneeuw in de USA.
  Dit is Northstar California, juist ten noorden van Lake Tahoe. Ver van mn bed maar wel yummie.

 2. HansvK schreef:

  Ik ben bang dat veel geplande openingen deze maand van skigebieden in de Alpen niet door zullen gaan als de verwachtingen uitkomen (tot ver in de maand geen sneeuw van betekenis).

  • martijn sonnenberg schreef:

   Zou ik nu nog geen zorgen over maken. als je naar de weerkaarten kijkt zie je wel en verschuiving van de patronen. de straalstroom zakt naar zuidelijker breedtegraden in alle 3 de modellen in de komende week tot 10 dagen(GFS, EC en GEM). Daar krijg je dan eerst een westcirculatie maar gfs suggereert op termijn nu al 2-3 dagen dat er toch ook een verdere draaiing kan plaatsvinden. Dan zou je uit noordwest aanvoer krijgen met dumps aan de noordelijke stauzones en als je verder doordraait naar noord of noord-oost wordt de hele alpenregio koud genoeg voor (kunst)sneeuw.
   Hoe zie jij dat Hajo?

   Nog een andere vraag trouwens: vanochtend met 3,5 gr boven nul moest er hier toch gekrabt worden vanwege dichtgevroren ramen (met luchtvochtigheid 93%). Ik dacht dat droge lucht een lage dauwtemperatuur had?

 3. Derso schreef:

  Voor het eerst in jaren ga ik zelf weer op wintersport, begin december. Maak me eigenlijk nog geen zorgen, het weer kan zo omslaan!

 4. Johann schreef:

  Verrassend? Kom kom Hajo, deze neerslag (sneeuw) wordt al dagenlang keurig door de weermodellen weergegeven. (hoogtelaagje). 😉

  • Hajo schreef:

   Vriend Johann: ik heb een bedrijf te runnen en heb een grote rol thuis in een gezin met vier prachtige kinderen en ik ben sportman die uren per dag met zijn lijf bezig is in de vrije natuur. Ik ben geen weerfreak. For the record. Ik hou alles vrij aardig bij. Maar mis ook genoeg. En verder laat ik me graag verrassen. Waar zie je me voor aan trouwens? Dacht je dat ik zo weinig benul van meteorologie had dat ik niet zou weten dat een dergelijk groot orografisch laag niet zo maar op een ochtend ongezien door de weermodellen zou kunnen ontstaan? Om jou te quoten: “Kom, kom!”. 😉 PS Je knipoog is gezien…

   • Derso schreef:

    Valt me wel op dat je de laatste dagen wat minder into het weer bent Hajo, hoop dat dit in de winter wel weer komt. Iets eerder op de dag!

    • Valentijn schreef:

     Er is ook niet bepaald wat interessants van te maken he. Elke dag hetzelfde: oneindig hogedruk. De afwisseling met andere type berichten maakt dat het desondanks prettig is hier elke dag interessant leesvoer te hebben. Wacht maar, Hajo gaat los bij de eerste dumps!

   • Erwin schreef:

    Mannen, laten we ophouden om te kijken wie het verst kan plassen.

    @Hajo heeft een prachtige site en Johann, het is zo makkelijk wat je doet.
    Onnodig want jen bent een vakman.

   • Johann schreef:

    Net als ik dus, sterker nog 2 meteo bedrijven community’s en 80% baan daarnaast. Mag echter geen excuus zijn. Juist jij zou je als WSWM niet mogen laten verrassen (je eigen woorden) door een hoogtelaagje met neerslag wat al dagen door de modellen wordt berekend. Daarmee zeg ik niet dat je geen benul van meteorologie hebt hebt. Ik pas wel op en zoals afgesproken met “respect” en een kritische noot binnen deze reactie moet kunnen toch! 😉

   • Johann schreef:

    BTW Het betreft hier geen groot orografisch laag maar een doodgewoon hoogtelaag boven de GvB. Ook de neerslag wordt niet orografisch getriggerd maar vooral op basis van een met het hoogtelaag samenhangend koufront.

    • Hajo schreef:

     Heb even nagekeken en je hebt gelijk dat het laag niet door de Pyreneeën ontstaat. Het is over Midden-Spanje ontstaan maar kiest wel even een positie die samenhangt met het gebergte. Logisch. Kan ook niet anders. Trekt dan echter snel door naar het noorden. Is strikt genomen dan ook geen orografisch laag. Thx.

 5. Joke, Riederalp schreef:

  Geluiden zijn soms moeilijk te traceren in de bergen en helemaal niet wat het veroorzaakt…. Laatste 2 dagen sterk gerommel.Geen idee wat het was…onweer?bouw?aardschokken? Niets van dit alles het is een grote militaire oefening op de Simplon!

 6. Joost Amsterdam schreef:

  Oioioi het blijft maar rommelen tussen Hajo en Johann. Voor mij hoeven dit soort hanengevechtjes niet via deze site te verlopen. Ik zou zeggen laat mij als trouwe lezer lekker buiten dit geneuzel.

 7. Alex schreef:

  Die laatste afbeelding is wel treffend:-)

 8. Erwin schreef:

  Wat een enorme neerslagpiek laat de gfs hoofdrun 06 uur zien op 16&17-11 in (o.a. Oostenrijk). Lijkt een echte uitbijter.

 9. Erwin schreef:

  Laten we overigens hopen op de controlerun dioe gfs 06 uur uitspuugt. Een mooie controle run!

  • Frederic schreef:

   Dat doorkantellen zit al een aantal dagen in de modellen @Erwin. Kansen zijn nog niet groot, maar stijgen elke dag

   • martijn sonnenberg schreef:

    sluit wel een beetje aan bij wat ik in mijn reactie van 12:40 aangeef toch? toenemend berekeningen via westcirculatie naar NW? Overigens is de hoofdrun bij aanvang van die piek ‘warm water’. Het aantal koude leden is op lange termijn groot, wat op een omslag wijst

   • Ronaldo schreef:

    Yep @frederic…pas op 300 uur (dan praten we over 15-11) geeft de CTRL run van GFS een mooie glijbaan. Temperaturen schieten dan naar beneden op 850 HPA niveau (+/- 1400-1500 meter) naar -4C met mooie neerslag.
    Dik in de meteofictie sector en uiterst onzeker. Afwachten dus, maar er is wellicht wat licht aan het eind van de tunnel.

    • Valentijn schreef:

     Dat zou perfect aansluiten bij onze bijenprofeet uit Saalfelden… 🙂

     “November: Zu Beginn noch herbstlich schön, ab Mitte November starker Temperaturrückgang und erster Schnee.”

     Zijn complete winterprognose (80% betrouwbaarheid naar het schijnt) is hier te lezen: http://www.saalfelden.at/Winterprognose_2015_16

     • Johann schreef:

      Flora en fauna hebben GEEN voorspellende waarde en daarmee kun je dit gehele verhaaltje van Herr Hofrat Dipl.Ing Nöbl (boswachter) wel vergeten.

     • Jochem schreef:

      Echter, het kan leuk zijn om toch te beschouwen.
      Net als Paul de Octopus alle WK-uitslagen voor het Duitse team laten voorspellen (100% juist in 2010, maar natuurlijk de grootste gekheid).

 10. Frederic schreef:

  Leuke nieuwe feature op site meteociel (tenzij iemand anders er hier al melding van had gemaakt natuurlijk).
  De GFS ensembles in tabelvorm.
  Dit is bvb het T2m ensemble voor Brussel:
  http://images.meteociel.fr/im/1838/table_rqj8.png

  • Jannes schreef:

   Dat had ik nog niet gezien, maar imo wel een aanvulling op de huidige functies, alleen wel tricky als je je nu nog meer blind staart op kleur.

  • Frederic schreef:

   De temp waarden zijn ook rangschikbaar van klein naar groot, maar dan verlies je wel het overzicht over welke waarde van welk ensemblelid komt.

 11. Frederic schreef:

  En nog beter, nu kunnen we ook een concreet getal plakken op die soms idioot grote neerslaguitschieters. Zo gaat de neerslagpiek in GFS06 voor Arlberg over 46 mm neerslag. En zo kan je in een oogopslag zien over de verschillen in neerslagpieken tussen de ensembleleden gaat over enkel timingverschillen of dat er bepaalde leden echt effectief de wisselvallige toer opgaan tegenover de anderen.

  • Frederic schreef:

   Zo zie je dus in 1 oogopslag dat slechts 6 van ensembleleden voor aanhoudende droogte gaan aan de Noord-Alpen. Snel wat wiskunde erop: 27% kans dus.
   Just thinking outloud here 😉

   • Hajo schreef:

    Gave tool idd…. maar denk dat we t.a.v. droogte alles onder de 2mm moeten uitgummen. Dan gaat toch wel de meerderheid van de leden voor droogte.

   • Breunis (Nature Trail) schreef:

    Frederic, dit geeft meer inzicht!
    De kansen op een verandering in het weerpatroon worden in de periode 14 t/m 18 november aanzienlijk groter.
    De volgende runs maar even afwachten.

 12. Roy schreef:

  Idd kansen groeien nu. Neerslagpiek van de oper rond de 16e was ook al aanwezig in de 00h.. gaat de goeie kant op dus! Straks weer hoopvol kijken wat 12h brengt 🙂

 13. Skiwi schreef:

  Mensen, mensen, geen paniek!

  Zelfs de ensembles zijn verder dan 5 dagen niet zo veel waard: al meermaals meegemaakt dat neerslagpluim tot 15 dagen flatlinet, maar dan het een week later toch een bak regent of sneeuwt. Of omgekeerd dat nagenoeg alle leden een bak sneeuw geven op dag 10-11-12, maar dat er uiteindelijk niets komt…

 14. Paco schreef:

  Hoi allemaal,
  Ik krijg spontaan zo’n om eens gek te gokken wanneer de eerste sneeuw landelijk in Nederland gaat vallen.
  Zal ik dan maar beginnen met een data?
  25 november, nadat vanaf 18 november en temperatuur daling begint die de 25e landelijk het eerste tapijtje legt. Trouwens nergens op gebaseerd hoor. Pure fictie.

  • Frederic schreef:

   Zo’n wat krijg je? 😀
   Als je zo’n wedstrijd wil houden, moet je het wel op voorhand goed afbakenen he. ‘een landelijk tapijtje’ is te vaag. Beter zou zijn: sneeuwval die minstens 3 van de 17 Nederlandse en Vlaamse provincies volledig wit maakt. Wallonië telt even niet mee, wegens te easy.

 15. Frederic schreef:

  Hmmm, GFS12 (bekend tot +186h) ontwikkelt zich voorlopig niet super gunstig. OK, er komt neerslag aan, wellicht ook wat voor de Alpen, maar een echte koude uitbraak is het nog niet. Daarvoor blijft de IJslanddepressie teveel op zijn plaats.

 16. Snowman schreef:

  Toch weer een terugkerend patroon later in de run. GFS is iets op het spoor?

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/6782001117.png[/img]

  • Frederic schreef:

   Het einde is idd winters, maar de ontwikkelingen die ertoe geleid hebben, zijn een beetje te toevallig. Onwaarschijnlijke run dit naar mijn mening. Straks kijken wat EC doet.

  • Nick (Afkoeling) schreef:

   Inderdaad vanaf 15 november in de hoofdrun van 12:00 zit er verandering in de lucht .
   Nu nog een aantal runs volhouden en andere weermodellen moeten mee gaan doen.
   Het is nog een lange weg, maar de eerste tekenen zijn er.
   Overigens, met de kerst gaat het dit jaar echt wel lukken voor de alpen, hoop ik 😉

 17. Frederic schreef:

  Wat moeten we over EC zeggen? Jammer genoeg gaat de hoofdrun maar tot 10 dagen ver, en laat dat nu net de termijn zijn waarna GFS pas begint met leuke dingen uit de hoed te toveren. Dus tot dan sowieso hogedrukweer, ook bij EC dus.
  Toch is ook hier stilaan hoop. Op de laatste kaarten zie je nieuwe hogedrukimpulsen vanuit het ZW Europa binnenschuiven, maar … de bovenluchten zijn dan opmerkelijk minder warm geworden dan nu bvb het geval is. Met andere woorden moet het voor de depressies op de oceaan mogelijk zijn om na die termijn iets te forceren. We zullen zien. In ieder geval blijft 14/15 nov een datum die we in het oog moeten blijven houden.

  • martijn sonnenberg schreef:

   kun je voor ons leken uitleggen wat je met dat verhaal over de minder warme luchten en de kansen voor depressies? EC en GFS zitten redelijk op een lijn tot 240 uur + (met afdalende straalstroom en afkoelende bovenluchten) lijkt me
   Gem doet daar nog niet aan mee met een zeer warmbloedig azorenhoog

 18. Nick (Afkoeling) schreef:

  Ja hoor, ze zijn er weer .
  De eerste lijnen in de sneeuwpluim.
  http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?type=eps_pluim
  Altijd leuk om in de gaten te houden.

 19. Roy schreef:

  GFS00 rond de 10e gaan 2 van de 20 leden al voor een (korte) wintereinbruch dat is dus 10%. Nog altijd beter dan 0 😉 Ik vind het einde niet sterk en zit de oper ook hoog in het T850 ensemble. Even naar de druk kijken… idd vanaf de 14e spaghetti dus het laatste gedeelte kan nog vele malen gaan verspringen. Wel weer leuk zo. Was saai geworden 🙂

 20. Joost Amsterdam schreef:

  Ik stel voor dat Johann geweerd gaat worden van deze site als hij zo doorgaat. Ik als lezer en als leek schiet niets op met een haantjesstrijd bedekt met een meteorologische deskundigheids laag. Ik word er misselijk van dat deze meneer toch doorgaat ondanks dat er klachten over zijn.

  • Johann schreef:

   Beste Joost,
   Ik heb je reactie bij het weer op AWM verwijderd. Had je een Mail gestuurd maar helaas krijg ik hem weer terug imv fout in je email. Dus maar 4 even zo!

   ====
   Ik heb je reactie verwijderd, gaarne dit soort feed-back in een PM of mail
   omdat ze niet weer relevant zijn! Tav mijn reactie betrof het een opmerking naar Hajo, verder niets. Indien dit soort kritiek van weerman naar weerman binnen de reacties niet
   mogelijk is dan is het droevig gesteld. Dat geldt ook voor jou oproep tot een BAN!
   Hoe dan ook, vriendelijke groeten
   =====

   • Hajo schreef:

    Hoi Johann en Joost,

    Ik verwerp het voorstel van Joost Amsterdam en hij moet inderdaad zien dat hij een correct e-mailadres opgeeft. Bij ons doet hij dat wel (net getest). Prima ook dat jij als moderator soms iets verwijdert als je maar wel idd dan even een PM-etje doet!

    Hierboven heb ik al aangegeven dat je gelijk had mbt orografisch laag. En je netjes bedankt. Wat mij betreft zijn dit geen hanengevechten maar is het gewoon uitwisseling. En voor zover er al een toontje op zit soms is het voor twee kanten om er iets van te leren en te blijven zoeken naar de juiste toon. Een ban is in elk geval veel te kort door de bocht.

    En als het al een hanengevecht zou zijn dan nog kan iedereen er iets van leren. Ik zit zeker niet te wachten op een slijmbal die alles geweldig vindt wat “de grote Hajo” roept. Nee hoor: kom maar op met aanvullingen en verbeteringen.

    Ik vind het een eer dat Johann de tijd en moeite neemt hier te komen en af en toe iets te roepen. Omgekeerd he bik daar de tijd niet voor.

    Dus Johann: voel je welkom… blijf respectvol. En voer discussies waar jij het het meest gepast acht. Op jouw stek of hier. Trek je feedback vanuit de community aan, maar voel je ook gewoon vrij. Net als ieder hier!

    😉

    • Jochem schreef:

     Helemaal mee eens (dit keer 😉 )
     Met een geschreven medium heb je per definitie een gebrek aan non-verbale communicatie, maar bovenstaande wisseling ervaar ik niet als haantjesgedrag.

     Ik zou het nog sterker willen zeggen: het zou me een hele aanvulling lijken als Johann zich bereid zou voelen om hier af en toe eens een weer-artikeltje te schrijven!

     Johann? 😀

     • Roy schreef:

      Pohhh wat stel jij je kwetsbaar op zeg Hajo. Totaal niet mee eens maar ook dat mag hier 🙂 Gelukkig!! @Joost Amsterdam ik begrijp jouw gevoel want Johann opereert hier puur uit jaloezie en zijn kritiek is vaak niet opbouwend te noemen. Slechts de schrijver onderuit halen is meestal zijn insteek. Kent Hajo de term ‘De duivel in huis halen’ wel? 😉

    • Johann schreef:

     @Hajo Dank je voor je mailtje, feedback en stellingname -toelichting. Moet zeggen door jou heel sportief opgenomen. Ook de boodschap in (en van) antwoord naar Joost en Roy is duidelijk en ik zal je (de) suggesties ten harte nemen. Daarbij dan ook het verzoek van mijn kant om gefundeerde kritiek niet meteen weer af te doen als “haantjesgedrag” , “onderuithalen van de persoon”, “jaloezie” en dat soort aantijgingen. ” C’est le ton qui fait la musique” zullen we maar zeggen. Hoe dan ook, om dit soort gedoe in het vervolg te voorkomen beloof ik beterschap in het uiten (toonzetting) van mijn kritiek of feed-back.

 21. Joost Amsterdam schreef:

  Het is wat mij betreft toch teveel een hanengevecht. Ik hoef daar als trouwe lezer geen deelgenoot van te zijn. Voor mij is de discussie gesloten. Ik hoop dat het persoonlijke in ieder geval achterwege gelaten kan worden.
  groeten Joost

  • Hajo schreef:

   Kijk dat is feedback waar we iets mee kunnen. Ach haantjes zijn we sowieso allebei. Moeten we alleen een vorm kiezen die niet irriteert. Denk dat Joost en Roy wel een puntje hebben dat met name Johann hier een draai mag maken. Als hij nu eens anders zou openen… bijv met: “Hee wat een leuke berichten weer hier. Scherp gezien dit en dat en dat. Waar jij zegt A zou ik eventueel nog willen toevoegen B. Nou groetjes maar weer allemaal.” etc. Dat soort stijl… zo moeilijk is het niet. Eens kijken of hij het oppikt! 😉 En jullie dus dank je gevoel hier duidelijk uit te spreken.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.