4182de62-21fe-4174-aa67-6dd5a2e0ae61

Cescia is de gelukkigste mens in Montafon vanochtend. als dit geen Kaiserwetter meer is weten wij het ook niet. En wat is er verrassend veel sneeuw gevallen zeg….

Jeetje wat een dump zien we dankzij foto’s van Wetteronline. En dat is echt alleen in een smal gebied van het oosten van Zwitserland tot in Tirol. Meeste sneeuw weer eens op de Arlberg. Nog een serie plaatjes…

Tja veel mooier kan niet…. ook in Kleinwalsertal …. maar we zijn weer wel zo eerlijk om te tonen…..

zellamsee

…. de sneeuw Zell am See Kaprun niet heeft bereikt.

Bergerie-2017_0308_091000 kopie

De Franse bergen hadden maandag al de meeste sneeuw gehad en daar is het weer een droom óp de pistes: hierboven La Plagne. Erbuiten is het levensgevaarlijk….

Schermafdruk 2017-03-08 09.26.56

Voor we naar de weerkaarten gaan even aandacht voor een wel erg droevig bericht. Eerst schrokken we gisteren van de lawine in Tignes. We haalden opgelucht adem toen we hoorden dat er in tegenstelling tot twee weken geleden in hetzelfde skigebied nu geen slachtoffers waren. Maar vanochtend dan het droevige bericht (H/T Jelte) dat het in de Maurienne helemaal mis is gegaan voor drie Nederlanders die boven Modane buiten het skigebied Val Fréjus wilden toeren. Rond 16uur stuurde een van de 3 een SMS naar een groepslid in het dorp dat ze verdwaald waren. Diegene zal de SMS pas veel later waardoor de reddingsoperatie pas in de avond op gang kwam. Gisteravond is in een grote lawine in het Couloir de Seuil één lichaam geborgen. Naar de andere twee zal vanochtend worden gezocht…

graphe3_1000___6.22641509434_45.3846153846_

Franse alpen

Ik begin even te noemen dat er vandaag geen bijzondere meteofiction is. Dus geen setjes kaarten met sneeuw in de Lage landen en zo. Wel hierboven haarscherp in beeld dat de Franse alpen de regen bespaard blijft die we hieronder wel in Oostenrijk gaan zien. In het weekeinde dan wel sneeuw bij een sneeuwgrens die naar 1000m zakt. Een herhaling daarvan op vrijdag de 17e. Verder droog en zonnig!

rart_17031706_17030800

Hier nog even die sneeuw op de 17e.

En dan hier o horror de regen in het westen van Oostenrijk. Bah bah en nog eens bah. Sneeuwgrens? 1500m als het meezit. En ja daaronder neemt het lawinegevaar drastisch af. Op rond 2000 meten “in Kammlagen” neemt het verschrikkelijk verder toe.

Verder naar het oosten is het niet veel beter. Alleen voor Loser en Die Tauplitz is er een beetje hoop op sneeuw tot in het dal.

Aan de zuidkant ligt de sneeuwgrens donderdag nog iets hoger maar is er minder neerslag. Op de 12e en 17e een beetje sneeuw erbij maar verder aanhoudend (al hele seizoen0 afhankelijk van kunstsneeuw. Pistekwaliteit uitstekend. Tot slot: in de Wintersport-Arena Sauerland draaien nog 31 liften.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.