Het zou een zuidkantdumpje worden dit weekeinde, maar verrassend genoeg profiteren de hele Franse Alpen flink. En het sneeuwt nog een paar uurtjes door. Dat kun je bekijken op de videocam van Le Corbier bijvoorbeeld waarvan hierboven een screenshot. Echt even inzoomen in het nu…. en geen meteofiction. Nu ja we kunnen het niet laten. Onderaan toch nog wat leuks…

https://www.youtube.com/watch?v=8j-HjOrlURU

Live video van het front de neige in Le Corbier.

En toen keek ik meteen ff echt ver noordelijk naar Avoriaz en ja hoor! Mooi vers laagje en ook daar sneeuwt het in de avond door.

Kleine collectie sneeuwcams van begin avond uit Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen.

Dit is de kaart van het moment en verdomd: zelfs in de Ardennen moet het sneeuwen…. de isobaar kronkelt en dus dobbert die sneeuw daar langs de Franse hoofdkam naar het noorden. Ik herinner me niet gauw een vergelijkbare kleinschalige stuwing aan de Franse kant op deze manier. Het is ook geen Retour de l’Est namelijk. Daar hoort een Genualaag bij en die is er nu niet.

Nu dus alleen maar positief die extra sneeuw aan de Franse kant. Maar wat we niet willen is vanochtend toch een keer berekend: de grote klap van 12 december volledig de mist in. Niet in de Alpen maar in Spanje en Noord-Afrika. Echt ee flop dit scenario. Wel zien we een Russisch hoog…. met dus voorzichtige Siberische tendenzen.

Kijk maar: de brug lijkt geslagen te worden op die manier met de kou in het oosten.

Eens kijken naar het ensemble voor Moskou…. mmm… nu even winter…. en dan wintert het vanaf 9 december weer verder. Minima van -10ºC en maxima van -5ºC zijn het klimatologisch gemiddelde hier. We zien nog geen verre uithalen onder dat gemiddelde. Hoop op Hollandse winter is dus voorbarig. Vooralsnog enkel goede kans op sneeuwflatsen… en voor de noordkant van de Alpen blijft de boude voorspelling natuurlijk staan… maar zijn er wat kapers op de kust toch.

De cliffhanger van vanavond van het Amerikaanse model is zelfs dikke teflon… hieronder graag nog wat discussie over de nieuwe Europese run.

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.