ruapehu-2

Mount Ruapehu vorige week donderdag

Vanavond even een ander bericht. Niet een bericht over de plaatselijke hittegolf die we volgende week gaan beleven. Best bijzonder zo laat in het jaar maar er is, wat mij betreft, genoeg over gezegd. Ik kwam een ander artikel tegen wat ook de moeite waard is om over te schrijven. Het begon met een mooi plaatje van het Noordereiland in Nieuw Zeeland. Dit is Mount Ruapehu. We hebben het wel eens aangehaald in een bericht toen er tonnen met wit goud vielen op het zuidelijk halfrond. Mount Ruapehu is een actieve vulkaan die een aantal skigebieden op zijn/haar flanken herbergt. De grootste gebieden zijn Turoa en Wakapapa. Op dit moment wordt de Ruapehu door vulkanologen in de gaten gehouden ivm verhoogde activiteit en opborrelend magma in de magmakamer, middenin de berg.

snow-1

Vorige week donderdag – weinig sneeuw

Vorige week werd er nog volop geskiet in het gebied. Hierboven Turoa. Weinig sneeuw maar daar kwam vorig weekend verandering in.

snow-2

Turoa vandaag – dikke sneeuwstorm

Al sinds afgelopen maandag zijn er stevige sneeuwstormen. Met gevolg meer dan een meter sneeuw. Lekker plaatje. Doet m’n hart sneller kloppen. Maar moeten de gebieden binnenkort de poorten sluiten? Als je naar het seizoen kijkt dan sluiten ze zo wie zo de tent, want het wordt snel lente op het zuidelijk halfrond. Maar er schuilt een ander gevaar. De vulkanische activiteit van Mount Ruapehu. Die wordt niet alleen waargenomen door het aantal en intensiteit van de aardschokken maar wordt ook gemeten in het (niet continue aanwezige) kratermeer. De temperatuur is daarin toonaangevend.

lake-temperature-plot-1

temperatuur van het kratermeer

De laatste grote uitbarsting dateert alweer uit 1996. Al zijn er wel wat kleine uitbarstingen geweest, zoals in 2007. Mount Ruapehu heeft geen geschiedenis van erupties in een vast tijdsbestek. Maar de vulkaan wordt wel goed in de gaten gehouden. Toch is Mount Ruapehu niet een van de 16 decade vulkanen (actieve vulkanen in dicht bevolkt gebied met grote uitbarstingsgeschiedenis) Het kratermeer fluctueert van temperatuur de laatste jaren. De topper was dit voorjaar met 46°C, gevolgd door een enorme afkoeling.

2016-august-low-lake-temps-2

Temperatuur afgelopen weken

Maar sinds afgelopen weken stijgt de temperatuur weer en zijn er diverse aardschokken geregistreerd. Dat kan duiden op verhoogde druk in de magma kamer. Als de druk te groot wordt dan is het…..POEF! Laten we hopen dat e.e.a. gebeurd als de berg verlaten is. Want lahars (modderstromen) en de uitstoot van pyroclastisch materiaal is natuurlijk levensgevaarlijk. Wellicht is het de bekende storm in een glas water, want geologische evenementen zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Al is er bij vulkaanuitbartingen wel enige progressie gemaakt met de voorspellingen de afgelopen decennia. Voorlopig skiet iedereen hier, tot nader orde lekker door. Lees er hier meer over.

crxymymwaaaysb7

Zal Katla het vliegverkeer beïnvloeden

Dichter bij huis is er ook een vulkaan die wellicht op klappen staat. De Katla op IJsland is de laatste tijd erg onrustig en deze vulkaan heeft wel een geschiedenis met erupties die in een vast tijdsbestek terugkeren. Zo één keer in de 80 jaar. En de laatste uitbarsting was in 1918. Kun je rekenen? Reken dus maar op een eruptie die eerdaags gaat plaatsvinden. Want over 2 jaar is het 100 jaar geleden dat deze vulkaan ontplofte. Katla is dus 20 jaar over tijd. De zekerheid die ik nu met deze woorden uitstraal is echter nonsens. Je kunt gewoonweg niet weten wanneer het ontploft. Want ook hier geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

ijsland

Seismische activiteit op IJsland vandaag

Dit is de seismische kaart van vandaag. Veel trillingen in de bodem van IJsland.

1280px-bridge_across_continents_iceland

Twee tectonische platen in een foto gevangen. Links de EurAzië plaat, rechts de Amerikaanse plaat. Beide platen bewegen uit elkaar (divergentie) Bron: wikipedia

Niet zo heel gek want IJsland ligt op midden Atlantische rug. Een gebied midden in de Atlantische oceaan waar 2 tecktonische platen uit elkaar bewegen, zogenaamde divergente platen. Wij wonen bijvoorbeeld op de EurAziëplaat, die vanaf IJsland helemaal doorloopt tot aan Japan. Juist op de randen van al die platen is de seismische activiteit het grootst. Denk aan “the ring of fire” die rond de Grote Oceaan loopt. Je kunt je wellicht voorstellen wanneer de platen uit elkaar bewegen (slechts 2 cm per jaar) er magma uit de asthenosfeer van de aarde naar boven borrelt en dat dat gepaard gaat met aardschokken.

160909_1840

De Katla ligt onder de Myrdalsjökull

Wat de vermoedelijke uitbarsting van de Katla extra gevaarlijk maakt is dat de het onder een enorme gletsjer ligt. De Myrdalsjökull. Jökull op z’n IJslands betekent gletsjer. Doordat er onder de gletsjer warmte vrijkomt smelt het ijs en stort de gletsjer ineen. Alle modder en water stroomt van de vulkaan af. Een zogenaamde Jökullhaupt. (gletser doorbraak) En de Katla is erg explosief. Hierdoor kan er wel eens enorm veel as en stof de lucht ingeblazen worden. Weten jullie nog de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010. Het vliegverkeer naar de States werd maanden lang omgeleid. En dat was het kleine broertje of zusje van de Katla, net ten westen van deze ontwakende vulkaan.

tabel

Aardschokken de afgelopen dagen onder de Myrdalsjökull

De afgelopen dagen zijn de aardschokken een beetje afgenomen. Zou de Katla weer in slaap vallen en was dit slecht een schijnbeweging. De IJslandse meteorologische dienst is niet heel zenuwachtig en laat al het vliegverkeer nog gewoon over IJsland vliegen. Nog geen waarschuwingsbulletin voor de luchtvaart en de uitbarstingscode is nog altijd code groen. (geel = lichte activiteit / oranje = verhoogde activiteit / rood = uitbarsting aanstaande)

crintc5wyaewf0_

Een bericht op de site van de IJslandse meteorologische dienst van eind aug.

Wel neemt men veel waterstofsulfide waar in het gletsjerwater en ook zwaveldioxide. Dat is toch wel een teken dat er “iets” aan de hand is. Maar nogmaals: het is net als het weer…..afwachten. Geen garanties.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

12 reacties

Gesloten voor reacties.