Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Vermoedelijke vulkaanuitbarsting bedreigt skigebieden Nieuw Zeeland

check ook eens

12 Reacties

 1. Leo schreef:

  Goed artikel Ronaldo!

 2. Hajo schreef:

  Heel boeiend. En spannend ook. Wat zijn eigenlijk jouw beste bronnen voor actueel vulkaannieuws?

  • Ronaldo schreef:

   De beste bron voor al het nieuws is twitter.
   De aardbeving in Nepal, de staatsgreep in Turkije. Allemaal trending topics. Je bent al op de hoogte voordat het mondiale media circus er iets over kan zeggen of schrijven.
   Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat je de juiste mensen volgt.
   Het artikel over Ruapehu zag ik eergisteren als retweet van @weerDD (weet ik niet meer zeker) of @wettercontor
   Uiteindelijk kwam ik uit bij @VolcanoAlert. Daar staan berichten oven Katla en Ruapehu.
   Voor de rest lees ik wat wetenschappelijke magazines waarin e.e.a. staat. Katla is namelijk al veel langer onrustig maar nu er werkelijk zwaardere aardschokken zijn die elkaar sneller opvolgen is iedereen gefocust op die vulkaan. Terwijl de Sinabung op Sumatra al een jaar as en troep uithoest.
   Wist je trouwens dat de supervulkaan Yellowstone (je weet wel, die van de Old Faithful etc. ) al 40.000 jaar over tijd is. Als die uit elkaar klapt dan wordt het echt interessant met het klimaat. Maar dat gaan wij denk ik niet meer meemaken!

 3. Mark (breda) schreef:

  De Katla is een gevaarlijk ding. Klinkt lief maar is dat niet. Houd ons op de hoogte Ronaldo!

  Ps: kan een flinke uitbarsting van de Katla bij ons een koudere winter geven?

  • Ronaldo schreef:

   Nee. Dat is niet heel relevant. Een flinke uitbarting, zoals de Pinatubo in 1991 kan de temperatuur op aarde tijdelijk wat temperen. Dat wil absoluut niet zeggen dat de winters strenger worden.
   Voor ons zijn de stromingspatronen belangrijk. En niet de fijnstof die in de stratosfeer komt. Het zonlicht wordt dan inderdaad minimaal gedimd, maar met een ZW stromingspatroon wordt het bij ons echt geen winter.

 4. Breunis (Nature Trail) schreef:

  TOPartikel Ronaldo! En goed uitgelegd. Volgens sommige wetenschappers is er een verband tussen de activiteit van de zon, uitbarstingen van de zon en vulkanische activiteit op aarde. Een verhoogde activiteit van de zon zou met enige vertraging tot hogere vulkanische activiteit leiden, waaronder vulkaanuitbarstingen.

  • Ronaldo schreef:

   Hmmm….
   Ik zou het graag aardig willen melden, en het is natuurlijk niet persoonlijk naar jou Breunis, maar dat is de grootste flauwekul die ik ooit heb gehoord.
   Vulkanisme heeft te maken met platentecktoniek van de aarde en alles wat onder de aardkorst gebeurd. De asthenosfeer is de oceaan waar onze aardplaten op drijven en onderdeel van de aardmantel. Door middel van mantelconvectie komt er heet gesteente omhoog. Dit gebeurt vaak aan de randen van de aardplaten, daar waar de ene plaat onder de andere duikt (subductie) of waar de platen van elkaar wijken (divergentie) En er zijn hotspots zoals Hawaï waar de aardkorst te dun is en materiaal uit de mantel zo de aarde opstroomt.
   De zon heeft echt niets met vulkanisme op aarde te maken.
   Het enige hemellichaam dat invloed heeft op fysieke gesteldheid van de Aarde is de Maan. En dat zie je als het eb of vloed is. De zon of de maan trekt echter niet aan onze aardplaten.
   @Frederic: wellicht heb jij hier, als geoloog, een mening over?

 5. Marco schreef:

  Laatst toevallig een stuk over Yellowstone gelezen.. echt angstaanjagend wanneer deze vulkaan klapt… Ondenkbaar eigenlijk..
  tot 500 km radius een as laag van een meter dikte.. jarenlang geen zonlicht… tientallen miljoenen mensen met gezondheidsklachten…. een grote bak ellende..

 6. Mark (breda) schreef:

  Als Yellowstone klapt sterven er direct maar vooral indirect daarna minimaal 500 miljoen mensen aan de gevolgen. Kou, as, mislukte oogsten en daardoor oorlogen….een grote hoop ellende. Terwijl Yellowstone zo mooi is nu. Ben er in 2014 geweest en wil snel weer terug!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Nog wat dichterbij: Campi Flegrei (Zuid Italie).. Daar is de Vesuvius een lachertje bij..

   Toch maar gewoon rust gaan slapen lijkt me..

 7. Dirk schreef:

  Erg vermakelijk dit, fijn dat je weer terug bent op de vrijdag Ronaldo!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.