Ik moet zeggen dat ik vandaag serieus aan het stressen was. Want ja, het zijn spannende tijden voor een weerman. Gisteren riep ik in het avondbericht nog dat diegenen die volgende week naar de Alpen trekken, moesten afkloppen op het weerverloop van de EC-avondrun (eerst sneeuw in het begin van de week, daarna zonnige koude). Ik gaf die run zelfs 40% kans op uitkomst, wat eigenlijk veel hoger was dan je op basis van die ene run kon zeggen. Het was meer een gevoel. Het Canadese GEM kwam met een Scandihoog en GFS hield vast aan de depressietrein. Het Scandihoog-verhaal geloofde ik niet, dus zette ik het op 5% kans. De rest ging naar GFS. Maar dan kwamen de volgende runs binnen. Eerst de koude depressies van GFS18 waar Arjan afgelopen nacht nog over berichtte. En deze ochtend gingen de modellen helemaal de winterse toer op. Lees Hajo’s bericht nog maar even na moest je het gemist hebben. Zat ik er dan zo hard naast gisteren? Wel na het bekijken van de avondruns blijkbaar niet. Zelfs integendeel. Exact 24 uur later zitten we nog steeds in dezelfde situatie, en zijn GFS en EC een stuk meer naar mekaar gegroeid.

gem-0-216

 Dit is de kaart van het Canadese GEM voor eind volgende week. Net als gisterenavond een Scandihoog.

gfs_z100_nh_f216

Maar nog steeds geloof ik niet in dit scenario. Hajo linkte deze ochtend naar dit bericht, waarin staat dat ALS de poolwervel in de stratosfeer volledig splitst, de temperaturen in Europa en Azië met gemak tot zelfs 3°C onder normaal zouden kunnen duiken. Door een Scandihoog bijvoorbeeld. Maar als je bovenstaande kaart bekijkt zie je dat die volledige splitsing er niet komt. En geloof me, ik ben al heel de winter bezig met deze kaartjes in de gaten te houden.

[metaslider id=39238]

Dan maar even naar de andere modellen kijken. Hierboven zie je zowel de uitkomst van EC12 als die van GFS12 van deze avond voor dezelfde datum als die GEM-kaart. Zie jij de verschillen tussen beiden? Moeilijk hoor. En dat op zo’n lange termijn. Nee, ik denk dat het verloop van de eerste krokusweek zoals EC die weergeeft ondertussen gestegen is van 40% gisteren, naar 60% nu. Terwijl het scenario van het Scandihoog voor mij op 5% blijft staan. En die andere 35% dan? Wel, laat me dat voorlopig het zuidföhnscenario noemen, en die bespreking even laten voor wat het is. Ik heb een klein vermoeden dat iedereen nu wel weet wat zuidföhn wil zeggen.

AERONET_Bolzano.2014043.terra.1km

Hoe zit het nu met dat krokusverloop? Wel, de foto bovenaan dit bericht (deze ochtend genomen vlak bij La Plagne) vat het beeld enigszins samen. Na de sneeuw komende zondag, nog een paar dagen met kans op sneeuw en halverwege volgende week een paar dagen met best wat zon, om de week uiteindelijk terug met sneeuw af te sluiten. Dat wil dus zeggen dat het qua pistekwaliteit lang niet slecht wordt en dat er minstens 1 dag bij zal zitten zoals je hierboven op het alpensatellietbeeld van vandaag kan zien. 

tignes

Nog over vandaag. Na het doortrekken van het zwak occlusiefront deze voormiddag klaarde het op vele plaatsen snel op, zoals hier in Tignes met zicht op de Mont Blanc helemaal rechts (ja, ik beken. Ik ben absolute liefhebber van het hooggebergte boven de boomgrens) …

Isola 2000

… en Isola 2000. Wat een heerlijke sneeuw daar seg.

Valle d'Aosta

Ook aan de zuidkant was het vandaag heerlijk, zoals hier in Breuil-Cervinia in Valle d’Aosta met zicht op de Matterhorn …

zinal

… Zinal …

Livigno

… Livigno …

Wolkenstein

… en Val Gardena.

Gerlos Isskogel

De oostelijke helft van de Alpen zat langer onder de wolken, maar tegen het einde van de dag brak ook daar de zon door, zoals hier in Gerlos …

ellmau

… en Ellmau.

Obertauern kesselspitze

Het uiterste oosten bleef heel de dag bewolkt, zoals hier in Obertauern.

sat beeld

Ondertussen is er vanuit het westen weer nieuwe bewolking aan het binnelopen, die samenhangt met het winderig weertje dat momenteel weer boven onze hoofden hangt. En laat dat een understatement zijn als je weet dat onze westerburen aan de andere kant van de Noordzee nog maar eens een storm te pakken hebben.

Montafon dal

De webcamserie van vandaag sluit ik af met een droevig plaatje uit Montafon. Dit is de dalafdaling. Tsja, die noordkant he. Komt het nog goed in de krokus? Mijn antwoord: ja! Toch zeker iets hogerop.

rart_14021400_14021212

Morgen nog niet tot in de laagste dalen wanneer een golvend koufront een aantal sneeuwbuien de Alpen, inclusief de noordkant, laat passeren. Reken op alle gebieden ten oosten van Arlberg op niet meer dan 5cm. Pas in de nacht op vrijdag daalt de sneeuwgrens tot onder de 800 meter. In de noordwestkant van de Alpen kan een stuk meer vallen, tot 30cm in Portes du soleil.

rart_14021618_14021212

De grote opfrisser voor de noordkant komt er op zondag, nadat je op zaterdag even volledig warm geföhnd bent. Ik zou uitgaan van zo’n 20cm verse sneeuw tot maandagmiddag, al ligt de sneeuwgrens van 800 meter waarschijnlijk net te hoog voor die allerlaagste dalen. Lokaal kan en zal er meer vallen. Dus laat je gewoon verrassen.

ECM1-144

Na maandag zijn er nog sneeuwkansen op dinsdag, vooral voor de Franse Alpen, maar ook hier is er nog ruimte voor verrassingen voor de noordkant. Tegen dan probeert het Azorenhoog zich naar het noorden uit te breiden, net zoals we gisteren en ook al in andere runs zagen. Maar het blijft mijn verwachting dat die uitbreiding tot over de Alpen helemaal platgeduwd gaat worden door een nieuw aanstormend NOM. Maar niet erg, want aan de voorzijde van dat naar het noorden uitbreidende hoog wordt koude lucht naar het zuiden gebracht. Gisteren werd er daardoor nog sneeuw verwacht voor de noordkant. Vandaag schiet daar niet veel van over. Maar ook hier, sta open voor verrassingen.

ECM1-192

En twee dagen later ligt dat hoog ergens in de buurt van de Alpen …

tcdc_14022006_14021212

… met dan best wat zon kansen in de Alpen.

EC12 voor volgende week vrijdag

EC12 voor volgende week vrijdag

En zo komen we bij de gelijkaardige kaarten van EC12 en GFS12 voor volgende week vrijdag die ik hogerop al liet zien. Daar zit best wel wat langdurige nordstaupotentie in. Dus in de gaten blijven houden!

graphe7_1000_753_9400024414062_313_5799865722656___

En mocht je nog niet overtuigd zijn van de meer dan behoorlijke vooruitzichten voor de eerste krokusweek. Hier het windensemble voor de Noord-Alpen. Let op de blauwe windroosjes onderaan. Volgende week west tot noorwestenwinden.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

26 reacties

Gesloten voor reacties.