Echte ijsdag 21 januari

Klik voor grotere kaart

GFS12u. 7 januari. Serie ijsdagen vanaf 20 januari. Precies BV3. En nog niet eens een koude uitschieter in het ensemble. Sommige lijntjes duiken nog veel dieper. Hoe het allemaal in zijn werk zou kunnen gaan zie je hieronder

Om te beginnen toon ik een serie 850hPa kaarten zoals we ze het hele seizoen nog niet hebben gezien. Ik noem het wel eens de “koude koeientong uit het Noorden”. Je moet je die dimensies eens voorstellen van zo’n koude uitbraak. Bedenk eens dat een veel minder heftig koufront onlangs voor die meteotsunami langs de kust zorgde. Wat voor een massa vertegenwoordigt dat “ding” dat onze contreien misschien komt likken?

[fbphotos id=324185517615660]

En als je nu denkt: jammer, die koude tong mist Nederland volledig…. dan moet je ook kijken naar de isobaren en de locatie van de kern van het hoog. Het is rustig weer. Zwakke oostenwind. Inversie. De 850hPa temp zegt weinig meer over de 2m temp. En zoals ik boven al aangaf produceert dot gewoon vanar de 17e nachtvorst en vanaf de 20e ijsdagen  (zie ensemble op 2m). En zoals ik al zei is de run voor Nederland helemaal niet extreem. Er zijn ook lijntjes die het blauwe monster wel midden over nederland laten schuiven.

[fbphotos id=324191007615111]

We zien dat de kou-uitbraak in Oost-Europa een extreme uitschieter omlaag is (groene lijn hoofdrun). Het ensemble voor Nederland toont dat die ook lijntjes bevat die zo diep duiken. Dat wil zeggen dat nog niet is bepaald waar die koudebel heen gaat bewegen. Maar als ie komt is het een monster dat het weer in Europa voor een week of meer op zijn kop kan zetten. Groot-Brittanië heeft er 2009/2011 mee te maken gehad. Let ook op de groene lijn voor de Alpen. Het is denkbaar dat dinsdag de laatste sneeuw in de Alpen valt voor een hele periode.

Moeten we hier nu echt al geloof aan schenken? Nee, het blijft koffiedikkijken. Maar we hadden al aanwijzingen voor zo iets op basis van de stratosferische omslag waar Walter en Ab naar keken, en nu komt stukje bij beetje de bevestiging in de modellen. Graag hieronder jullie commentaren op de ECMWF en de GEM 12u als ze uit zijn!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

54 reacties

Gesloten voor reacties.