Echte ijsdag 21 januari

Klik voor grotere kaart

GFS12u. 7 januari. Serie ijsdagen vanaf 20 januari. Precies BV3. En nog niet eens een koude uitschieter in het ensemble. Sommige lijntjes duiken nog veel dieper. Hoe het allemaal in zijn werk zou kunnen gaan zie je hieronder

Om te beginnen toon ik een serie 850hPa kaarten zoals we ze het hele seizoen nog niet hebben gezien. Ik noem het wel eens de “koude koeientong uit het Noorden”. Je moet je die dimensies eens voorstellen van zo’n koude uitbraak. Bedenk eens dat een veel minder heftig koufront onlangs voor die meteotsunami langs de kust zorgde. Wat voor een massa vertegenwoordigt dat “ding” dat onze contreien misschien komt likken?

[fbphotos id=324185517615660]

En als je nu denkt: jammer, die koude tong mist Nederland volledig…. dan moet je ook kijken naar de isobaren en de locatie van de kern van het hoog. Het is rustig weer. Zwakke oostenwind. Inversie. De 850hPa temp zegt weinig meer over de 2m temp. En zoals ik boven al aangaf produceert dot gewoon vanar de 17e nachtvorst en vanaf de 20e ijsdagen  (zie ensemble op 2m). En zoals ik al zei is de run voor Nederland helemaal niet extreem. Er zijn ook lijntjes die het blauwe monster wel midden over nederland laten schuiven.

[fbphotos id=324191007615111]

We zien dat de kou-uitbraak in Oost-Europa een extreme uitschieter omlaag is (groene lijn hoofdrun). Het ensemble voor Nederland toont dat die ook lijntjes bevat die zo diep duiken. Dat wil zeggen dat nog niet is bepaald waar die koudebel heen gaat bewegen. Maar als ie komt is het een monster dat het weer in Europa voor een week of meer op zijn kop kan zetten. Groot-Brittanië heeft er 2009/2011 mee te maken gehad. Let ook op de groene lijn voor de Alpen. Het is denkbaar dat dinsdag de laatste sneeuw in de Alpen valt voor een hele periode.

Moeten we hier nu echt al geloof aan schenken? Nee, het blijft koffiedikkijken. Maar we hadden al aanwijzingen voor zo iets op basis van de stratosferische omslag waar Walter en Ab naar keken, en nu komt stukje bij beetje de bevestiging in de modellen. Graag hieronder jullie commentaren op de ECMWF en de GEM 12u als ze uit zijn!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

54 reacties

Gesloten voor reacties.