Als je momenteel door Val Thorens loopt waan je je in de film Frozen. Echt gigantische pakketten sneeuw bedekken het einde van de Belleville vallei. In buurdorp Les Menuires is alles nog gezellig maar in Val Thorens ga je bijna vrezen dat het einde van het station nabij is. Waarbij we tegenwoordig natuurlijk wel de volle power van bulldozers hebben om wegen nog als diepe geulen tussen de vergletsjerende ijswanden open te houden.

Gistermiddag was de zon er ineens…. en ’s avonds was er het mooiste azuurblauw wat je je kunt voorstellen.

Maar het is toch een laatste stuiptrekking. Want de warmte komt er nu acht aan. En dan nog is het afwachten hoe lang de sneeuwpakketten standhouden. Ik sluit niet uit dat er in de hele maand juni nog toerskiërs omhoog lopen hier. Zoals ook de man op de foto bovenaan die om 8 uur al kwam afdalen in stormachtige omstandigheden. Alle liften nog dicht. De storm lijkt nu wat te zijn gaan liggen.

Over dikke sneeuwpakketten gesproken. Soms komen ze naar beneden. De lawine in Val d’Isère gisteren was me er eentje.

Nog een plaatje daarvan. De weg naar Tignes was tot gisteravond laat afgesloten. Je zie de bulldozers beneden, die moderne dinosauriërs, die het er maar druk mee hebben.

Over bulldozers gesproken. Hans ter Braak tipte gisteren op Twitter dat de Grossglockner Hochalpenstrasse op dit moment sneeuwvrij wordt gemaakt…. mooie foto’s!

In de dertiger jaren ging een ploeg van 350 man aan het werk om de weg vrij te scheppen. Wat mij weer doet denken aan de leuke happening komend weekeinde als een groep van vijf WSWM-sneeuwgravers meedoet aan het Gamsleiten Kriterium in Obertauern

We kijken even naar de Lage Landen waar we vanaf het weekeinde een hele mooie serie dagen zien. Met een verrassende onmiskenbare afkoeling eind april.

Het Amerikaanse model denk er net zo over!

Het mooie weer moet gaan komen van een Scandihoog met zwakke oostelijke aanvoer over de Lage Landen.

De afkoeling eind april zou een oceaanblokkade zijn. Houden we in de gaten.

Ondertussen in Spanje vanochtend…. ik schreef er al over!

Zie hierboven hoe dat doorzet naar de zuidkant van de Alpen…. de sneeuwgrens gaat onder de 1500m zakken.

Met deze accumulatie tot vrijdagochtend. We gaan dan op weg naar Obertauern toch maar eens door de Aostavallei rijden! Fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.