Als je momenteel door Val Thorens loopt waan je je in de film Frozen. Echt gigantische pakketten sneeuw bedekken het einde van de Belleville vallei. In buurdorp Les Menuires is alles nog gezellig maar in Val Thorens ga je bijna vrezen dat het einde van het station nabij is. Waarbij we tegenwoordig natuurlijk wel de volle power van bulldozers hebben om wegen nog als diepe geulen tussen de vergletsjerende ijswanden open te houden.

Gistermiddag was de zon er ineens…. en ’s avonds was er het mooiste azuurblauw wat je je kunt voorstellen.

Maar het is toch een laatste stuiptrekking. Want de warmte komt er nu acht aan. En dan nog is het afwachten hoe lang de sneeuwpakketten standhouden. Ik sluit niet uit dat er in de hele maand juni nog toerskiërs omhoog lopen hier. Zoals ook de man op de foto bovenaan die om 8 uur al kwam afdalen in stormachtige omstandigheden. Alle liften nog dicht. De storm lijkt nu wat te zijn gaan liggen.

Over dikke sneeuwpakketten gesproken. Soms komen ze naar beneden. De lawine in Val d’Isère gisteren was me er eentje.

Nog een plaatje daarvan. De weg naar Tignes was tot gisteravond laat afgesloten. Je zie de bulldozers beneden, die moderne dinosauriërs, die het er maar druk mee hebben.

Over bulldozers gesproken. Hans ter Braak tipte gisteren op Twitter dat de Grossglockner Hochalpenstrasse op dit moment sneeuwvrij wordt gemaakt…. mooie foto’s!

In de dertiger jaren ging een ploeg van 350 man aan het werk om de weg vrij te scheppen. Wat mij weer doet denken aan de leuke happening komend weekeinde als een groep van vijf WSWM-sneeuwgravers meedoet aan het Gamsleiten Kriterium in Obertauern

We kijken even naar de Lage Landen waar we vanaf het weekeinde een hele mooie serie dagen zien. Met een verrassende onmiskenbare afkoeling eind april.

Het Amerikaanse model denk er net zo over!

Het mooie weer moet gaan komen van een Scandihoog met zwakke oostelijke aanvoer over de Lage Landen.

De afkoeling eind april zou een oceaanblokkade zijn. Houden we in de gaten.

Ondertussen in Spanje vanochtend…. ik schreef er al over!

Zie hierboven hoe dat doorzet naar de zuidkant van de Alpen…. de sneeuwgrens gaat onder de 1500m zakken.

Met deze accumulatie tot vrijdagochtend. We gaan dan op weg naar Obertauern toch maar eens door de Aostavallei rijden! Fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.