De Quatre Vallées zijn zoals elke rechtgeaarde wintersporter weet een van de grootste en vooral machtigste skigebieden ter wereld. Nee niet de Trois Vallées in Frankrijk. Maar de puur Zwitserse Quatre Vallées. Nederlanders houden het meest van Veysonnaz, La Tzoumaz en Haute-Nendaz. Veysonnaz is zowat eigenhandig opgebouwd door een Nederlandse onderneemster. En Verbier is natuurlijk die enige plek in Zwitserland waar de après-ski in de buurt komt van Ischgl. Jetsetters jetten er speciaal vanuit Parijs heen voor een weekeindje stappen.

Wat is er loos? La Nouvelliste bericht over het hele gebeuren. In 2012 geeft de liftmaatschappij van Thyon 2000 aan opnieuw te willen onderhandelen over de liftpasprijzen en de onderlinge overdrachten tussen de liftmaatschappijen per einde contractdatum juni 2014. De liftmaatschappij van Verbier ziet niets in nieuwe afspraken. Oorlog! Men komt er niet uit. Verbier en Thyon geven aan desnoods de bestaande afspraken te verlengen maar dat vindt Veysonnaz weer niets. Er moet een nieuw meerjarig akkoord komen. Dat lukt niet. En dus heeft Verbier inmiddels folders laten drukken met de nieuwe skipasprijzen zonder de grote Quatre Vallées skipas. De nieuwe naam voor het skigebied is Verbier Grand Ski.

De prijs van de nieuwe skipas voor dat skigebied verraadt de reden van de breuk: de nieuwe pas voor het veel kleinere gebied van Verbier is 1 euro duurder dan de grote Quatre Vallées skipas vorig jaar was. Wat betekent dat? Dat de business case van Verbier veel gezonder is dan die van de “buitendorpen”. Verbier trekt een rijke clièntele die heus niet tientallen kilometers van huis hoeven te skiën. Zij willen vooral lekker skiën op de sneeuwzekere hellingen van Verbier en daarna zien en gezien worden en nog veel geld uitgeven in het dorp. Als men daarvoor bereid is 71 euro te betalen, waarom zou je dan afdragen aan een dorp als Thyon 2000. Zo’n dorp kan veel beter net als sommige Franse gebieden gaan prijsstunten om op die manier alle bedden te vullen.

Tja internet maakt meer kapot dan je lief is. Dankzij internet krijgen dorpen veel meer een eigen gezicht en vooral een eigen stem. Uiteindelijk zie ik Veysonnaz en Thyon 2000 wel eieren voor hun geld kiezen. Ze zullen uiteindelijk genoegen moeten nemen met minder steun vanuit Verbier. Thyon 2000 lijkt te hebben gegokt en verloren. We volgen deze story. H/T Milko (die het weer had van MeteoMorris).  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.