De Quatre Vallées zijn zoals elke rechtgeaarde wintersporter weet een van de grootste en vooral machtigste skigebieden ter wereld. Nee niet de Trois Vallées in Frankrijk. Maar de puur Zwitserse Quatre Vallées. Nederlanders houden het meest van Veysonnaz, La Tzoumaz en Haute-Nendaz. Veysonnaz is zowat eigenhandig opgebouwd door een Nederlandse onderneemster. En Verbier is natuurlijk die enige plek in Zwitserland waar de après-ski in de buurt komt van Ischgl. Jetsetters jetten er speciaal vanuit Parijs heen voor een weekeindje stappen.

Wat is er loos? La Nouvelliste bericht over het hele gebeuren. In 2012 geeft de liftmaatschappij van Thyon 2000 aan opnieuw te willen onderhandelen over de liftpasprijzen en de onderlinge overdrachten tussen de liftmaatschappijen per einde contractdatum juni 2014. De liftmaatschappij van Verbier ziet niets in nieuwe afspraken. Oorlog! Men komt er niet uit. Verbier en Thyon geven aan desnoods de bestaande afspraken te verlengen maar dat vindt Veysonnaz weer niets. Er moet een nieuw meerjarig akkoord komen. Dat lukt niet. En dus heeft Verbier inmiddels folders laten drukken met de nieuwe skipasprijzen zonder de grote Quatre Vallées skipas. De nieuwe naam voor het skigebied is Verbier Grand Ski.

De prijs van de nieuwe skipas voor dat skigebied verraadt de reden van de breuk: de nieuwe pas voor het veel kleinere gebied van Verbier is 1 euro duurder dan de grote Quatre Vallées skipas vorig jaar was. Wat betekent dat? Dat de business case van Verbier veel gezonder is dan die van de “buitendorpen”. Verbier trekt een rijke clièntele die heus niet tientallen kilometers van huis hoeven te skiën. Zij willen vooral lekker skiën op de sneeuwzekere hellingen van Verbier en daarna zien en gezien worden en nog veel geld uitgeven in het dorp. Als men daarvoor bereid is 71 euro te betalen, waarom zou je dan afdragen aan een dorp als Thyon 2000. Zo’n dorp kan veel beter net als sommige Franse gebieden gaan prijsstunten om op die manier alle bedden te vullen.

Tja internet maakt meer kapot dan je lief is. Dankzij internet krijgen dorpen veel meer een eigen gezicht en vooral een eigen stem. Uiteindelijk zie ik Veysonnaz en Thyon 2000 wel eieren voor hun geld kiezen. Ze zullen uiteindelijk genoegen moeten nemen met minder steun vanuit Verbier. Thyon 2000 lijkt te hebben gegokt en verloren. We volgen deze story. H/T Milko (die het weer had van MeteoMorris).  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.