sellaronda0304

We openen deze avondupdate met Val Gardena. Want o wonder: vandaag is de hele Sella Ronda met de klok mee geopend. Maandag al kun je in beide richtingen. Hoe hebben ze hem dat geflikt? Met kunstsneeuw natuurlijk. De plaat hierboven van het Sellajoch is veelzeggend. Maar dat is nog niks. Moet je kijken hoe ze in Wolkenstein (Selva) met kunstsneeuw uitpakken!


Daar kan het noorderlicht amper tegenop! En ze moeten hard gaan nu want op 16 december moet de wereldbekerafdaling van St. Christina klaar zijn voor de wereldberoemde kraker aan het begin van het seizoen. Daar skiede enkele jaren geleden onze Marvin van Heek onder de eerste tien. Gaat het lukken met die Saslong piste?

valgardena0312

Vast wel! Prachtig gezicht!

maanvenus0412

We gaan verder met Kronplatz bij de stad Brunneck. Wat zien we daar? Hetzelfde dat je ook thuis buiten op straat kon zien: Venus en de maan stonden een uurtje aan de hemel tussen 17 en 18.30u vanavond. Maar 5 graden uit elkaar. Machtig gezicht voor de liefhebber.

ensvorarl0412-12

Tja en wat brengt ons die mooie samenstand? Een héle mooie avondrund van het Amerikaanse model. In Amerika zijn de temperaturen na de temperatuurcrash van 6 en 7 december meer aan het slingeren geslagen en meteen zie je het terug in de kansen bij ons. Fréderic zal niet ophouden te benadrukken dat niet alles wat op een westcirculatie lijkt ook een westcirculatie is. Als de condities van de straalstroom en de stratosfeer afwijken dan zit er gewoon niet de power en bestendigheid achter die we ook wel eens moeten tolereren. En zo zie je dat vanaf 11 december – net als ons groepje in de Renault Kadjar al weer terugkeert van de Arlberg waar we de nieuwe Flexenbahn gaan aanschouwen – volop kansen in de koude richting. Wie me lang volgt weet dat ik dat een pluim of ensemble met een baard noem. Die waaier van lijntjes met meer extremen aan de koude kant dan aan de warme. En dan zit er altijd ook weer eens een hoofdrun tussen (zwarte lijn) die de meest koude variant zoekt. Het is net als met de bliksem: voorontladingen bakenen mogelijke routes af en dan schiet de hoofdrun als een bliksemflits langs het op dat moment meest waarschijnlijke scenario.

accugfs0412-12

En hoeveel sneeuw gaat dat naar Oostenrijk brengen? tel maar op wat je hierboven ziet. Het is allemaal koud met sneeuwgrens onder 750m. Kom je op 30-50cm in de stuwingszones. Elders een mooie opfrisser van 10cm op de kunstsneeuwbasis. En als dat gaat lukken voor 23 december dan zit toch de meerderheid van de vaderlandse wintersporters alweer snor. Maar we weten ook: het is meteofiction. Evengoed valt die sneeuw uiteindelijk in Frankrijk, Zwitserland of op de Balkan. Of toch overal tegelijk als het echt een perfecte glijbaan wordt. Of kiezen de modellen nog hele andere scenario’s zodat het ook ene zuidkantdump kan worden?

ensval0412

Hier dan het ensemble van Val Gardena. Aan de zuidkant dus. Bepaal zelf of je er een Föhnsituatie met stuwing aan de zuidkant in ziet. Als het echt die kant op gaat zie je aan de zuidkant meestal hele wilde hoge pieken. Ook aan de westelijke zuidkant zien we dat nog niet maar we houden het in de gaten. Ook hier die baard. We moeten daar gewoon optimistisch over zijn. Dat het even doorbijten wordt tot 11 december met de temperaturen. Maar zelfs dat valt wel mee als je ziet dat juist alle aankomende nachten volop met kunstsneeuw kan worden gewerkt. Kortom: geen reden voor euforie, maar zeker ook niet voor somberheid.

klomp0312

En dit is de situatie in Nederland op klomphoogte. Heftig krabben dus. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

33 reacties

Gesloten voor reacties.