In Val d’Isère is donderdag een wonder gebeurd. Een 50-jarige sneeuwschoenwandelaar werd na 2 uur en 40 minuten levend geborgen uit een grote lawine. De man had het geluk een ademholte te hebben onder een boomstronk. Zijn vrouw en twee kinderen bleven ongedeerd, maar zij hebben natuurlijk doodsangsten uitgestaan te meer ze geen lawine-uitrusting hadden. De man is mede dankzij zijn telefoonsignaal gevonden.

Hier een video van de immense reddingsoperatie. En nu we toch in Val d’Isère zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=bYV3pAKTK2Mwee

Zie je tenminste even iets van de Franse skigebieden, waar precies omgekeerd als in Oostenrijk juist de liften stil staan maar de hotels open zijn. Heel eerlijk gezegd: ik mis de Franse Alpen!

We springen over naar Tirol waar het dorp Holzgau vrijdagochtend beperkt schade had van een gigantische lawine die eventjes twee bruggen ontzette van de dorpsrivier. Dat is dan het goede nieuws uit Tirol. Vervolgens moeten we echter twee sterfgevallen van vandaag zaterdag 30 januari melden uit twee van de skigebieden rondom Innsbruck. In Kühtai ging het om 11.35 uur nog eens goed toen een man bedolven raakte maar zichzelf nog net kon bevrijden. Hij werd met de helikopter naar het ziekenhuis gevlogen. Nog geen uur later ging het mis voor een 16-jarige freerider die viel, zijn ski’s verloor en tijdens het weer aandoen van de ski’s door een lawine werd gegrepen. Zijn twee maten konden het navertellen. Even verderop in Axamer Lizum overleed een 48-jarige toerskiër die alleen onderweg was. Een groepje passanten zag een lawinekegel en begon te zoeken en graven. Binnen 8 minuten hadden ze bet maar het mocht niet meer baten.Een gruwelijk lawineongeluk ook in Dorfgastein. Een jonge man van 29 ging in zijn eentje toerskiën maar kwam niet op het afgesproken tijdstip in Rauris aan bij bekenden. Die sloegen alarm. Vanuit de heli werd de lawinekegel gespot. Een lawine die over verschillende rotsbanden omlaag was geklaterd. De man had zijn lawinepieper uit. Wat inderdaad weinig helpt om te overleven als je alleen bent. Hierdoor was werd zijn lichaam pas bovenaan gevonden door een lawinehond. De actuele foto is van twee mazzelaars in Polen in de Tatra. Zij overleefden.

Ook in Schotland wordt momenteel voor lawines gewaarschuwd. En we weten uit de weerberichten dat het er lekker wintert.

Ergens in Rusland is dit gebeurd en net op Youtube geplaatst. Dat helpt iedereen meteen uit de droom die denkt dat in een bos geen lawines kunnen afgaan.

En dan een artikel met indrukwekkende video over een reddingsactie in Spanje. Op nieuwjaarsdag zijn daar mensen van de sneeuwruimingsdienst bedolven geraakt. Ik lees uit het artikel dat op 30 januari noch een lichaam is geborgen. Afsluitend dan nog het bizarre verhaal van twee artsen die omkwamen op een flank van de Mt. Olympus afgelopen donderdag. Een 46-jarige patholoog en een 49-jarige anesthesist uit een groep van drie snowboarders werden naar het mortuarium gebracht van het ziekenhuis waar zij werkten.

De korte dooifase is goed voor het binden van de sneeuwlagen. Laten we hopen dat dit het nu even was! Opmerkelijk genoeg ben ik geen lawines in Zwitserland tegengekomen.

Inloggen voor gemakkelijker reageren mt een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.