In Val d’Isère is donderdag een wonder gebeurd. Een 50-jarige sneeuwschoenwandelaar werd na 2 uur en 40 minuten levend geborgen uit een grote lawine. De man had het geluk een ademholte te hebben onder een boomstronk. Zijn vrouw en twee kinderen bleven ongedeerd, maar zij hebben natuurlijk doodsangsten uitgestaan te meer ze geen lawine-uitrusting hadden. De man is mede dankzij zijn telefoonsignaal gevonden.

Hier een video van de immense reddingsoperatie. En nu we toch in Val d’Isère zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=bYV3pAKTK2Mwee

Zie je tenminste even iets van de Franse skigebieden, waar precies omgekeerd als in Oostenrijk juist de liften stil staan maar de hotels open zijn. Heel eerlijk gezegd: ik mis de Franse Alpen!

We springen over naar Tirol waar het dorp Holzgau vrijdagochtend beperkt schade had van een gigantische lawine die eventjes twee bruggen ontzette van de dorpsrivier. Dat is dan het goede nieuws uit Tirol. Vervolgens moeten we echter twee sterfgevallen van vandaag zaterdag 30 januari melden uit twee van de skigebieden rondom Innsbruck. In Kühtai ging het om 11.35 uur nog eens goed toen een man bedolven raakte maar zichzelf nog net kon bevrijden. Hij werd met de helikopter naar het ziekenhuis gevlogen. Nog geen uur later ging het mis voor een 16-jarige freerider die viel, zijn ski’s verloor en tijdens het weer aandoen van de ski’s door een lawine werd gegrepen. Zijn twee maten konden het navertellen. Even verderop in Axamer Lizum overleed een 48-jarige toerskiër die alleen onderweg was. Een groepje passanten zag een lawinekegel en begon te zoeken en graven. Binnen 8 minuten hadden ze bet maar het mocht niet meer baten.Een gruwelijk lawineongeluk ook in Dorfgastein. Een jonge man van 29 ging in zijn eentje toerskiën maar kwam niet op het afgesproken tijdstip in Rauris aan bij bekenden. Die sloegen alarm. Vanuit de heli werd de lawinekegel gespot. Een lawine die over verschillende rotsbanden omlaag was geklaterd. De man had zijn lawinepieper uit. Wat inderdaad weinig helpt om te overleven als je alleen bent. Hierdoor was werd zijn lichaam pas bovenaan gevonden door een lawinehond. De actuele foto is van twee mazzelaars in Polen in de Tatra. Zij overleefden.

Ook in Schotland wordt momenteel voor lawines gewaarschuwd. En we weten uit de weerberichten dat het er lekker wintert.

Ergens in Rusland is dit gebeurd en net op Youtube geplaatst. Dat helpt iedereen meteen uit de droom die denkt dat in een bos geen lawines kunnen afgaan.

En dan een artikel met indrukwekkende video over een reddingsactie in Spanje. Op nieuwjaarsdag zijn daar mensen van de sneeuwruimingsdienst bedolven geraakt. Ik lees uit het artikel dat op 30 januari noch een lichaam is geborgen. Afsluitend dan nog het bizarre verhaal van twee artsen die omkwamen op een flank van de Mt. Olympus afgelopen donderdag. Een 46-jarige patholoog en een 49-jarige anesthesist uit een groep van drie snowboarders werden naar het mortuarium gebracht van het ziekenhuis waar zij werkten.

De korte dooifase is goed voor het binden van de sneeuwlagen. Laten we hopen dat dit het nu even was! Opmerkelijk genoeg ben ik geen lawines in Zwitserland tegengekomen.

Inloggen voor gemakkelijker reageren mt een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.