Update 24 februari 2012: op basis van nieuwe informatie is de inhoud van onderstaand artikel niet het beste wat we kunnen zeggen over de ABS Airbag. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de ABS airbag wel degelijk een effectief beschermingsmiddel is…. ik kom hierop terug!

Zoals we inmiddels allemaal weten droeg de vriend van Prins Johan Friso – een leeftijdsgenoot van de familie Moosbrugger, de eigenaars van Gasthof Post in Lech – een ABS Airbag. Dit reddingsmiddel zou hebben voorkomen dat hij net als zijn Nederlandse vriend onder de sneeuw bedolven raakte. Op bovenstaand plaatje zie je al dat de opgeblazen airbag hem in elk geval niet zal hebben geholpen om direct de zoekactie te starten (zie ook eerder bericht).

De video hierboven (klik afbeelding) laat zien dat de ABS Airbag (zie produktsite) een omstreden product is. Het is zonder meer een wereldwijd marketingsucces waar freeriders mee dwepen als non plus ultra van bescherming tegen lawines. Waarschijnlijk gaat de verkoop van het product enorm omhoog door de toedracht van het ongeval gisteren. Daarom leek het me verstandig deze video’s hier te tonen en te laten zien dat er ook een andere innovatie op de markt is: de Avalanche Ball oftewel de lawinebal (zie produktsite).

Demovideo Avalanche Ball

Mijn eerste indruk van dit produkt is behoorlijk goed. Het feit dat het Zwitserse Instituut voor Sneeuw- en Lawine-onderzoek (slf.ch) er zijn naam aan verbindt is veelzeggend. 

Hieronder twee video’s waarin ABS Airbag en Avalanche Ball in dezelfde lawines worden getest….

 

Op basis van deze video’s is natuurlijk duidelijk welk product de voorkeur verdient! Zie hier de prijslijst en bestelpagina van de Avalanche Ball.

In het kader van de gebalanceerde berichtgeving hier ook nog een link naar een ABS promovideo.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.