Silvretta Montafon is het grootste aaneengesloten skigebied van het Montafon(nl website). Het gebied kent in totaal meer dan 140km piste, maar ook buiten de piste ben je hier aan het juiste adres. Het gebied is sinds 2011 aaneengesloten middels de Grasjoch Bahn. De lift was een belangrijke mijlpaal voor het gebied, want voorheen moest je per auto of gratis skibus van het Silvretta Nova gebied (St. Gallenkirch) naar het Silvretta Hochjoch gebied (Schruns). Een ritje van een kwartier. In totaal kun je nu in dit hele gebied met wel 6 liften de bergen in en zijn er 3 verschillende dalafdalingen. Montafon profileert zich als “actief en beleven” en dat hebben we gemerkt!

Geschiedenis van het Montafon
Voordat er geskied werd in het Montafon dal, leefde men van de zilverwinning in het Silbertal -hoe logisch-. Toen dit in Amerika rendabeler werd verplaatste zilverwinning zich snel en trokken de mensen weg in dit dat. Toen skiën populairder werd ontstond er discussie over wel of niet mee te doen aan de hype. Men dacht geld te kunnen verdienen aan wintersporttoerisme, maar hiervoor was natuurlijk veel geld nodig. Geld was schaars dus begon men voorzichtig. De eerste skilift van het dal werd dan ook vlak na de tweede wereldoorlog gebouwd in Tschagguns. Inmiddels heeft heel het Montafon  in totaal meer dan 180km piste en talloze moderne liften! De eerste lift heeft men een paar jaar terug afgebroken. In plaats hiervan hebben ze in Schruns een viertal spiksplinternieuwe skischansen gebouwd (voor de liefhebber hier een fotorapportage). In 2015 vindt in o.a. Schruns, St Gallenkirch en Gaschurn het “European youth olympic festival Liechtenstein Vorarlberg” plaats.

[metaslider id=38891]
Hoewel alle skigebieden in het Montafon afzonderlijk opereren, kun je met één pas naar alle gebieden. Zo kun je onder de boomgrens skiën in Silvretta Montafon als het mistig is, freeriden of toerskiën na verse poeder in Gargellen of een paar keer afdalen in Golm om de middag op te vullen met één van de talloze andere activiteiten. Ik zeg kan, want eigenlijk is het Silvretta Montafon gebied op zichzelf al zo gevarieerd dat je een week lang vooruit kunt. 

panorama 1

Walhalla voor gevorderde skiër
Zo is dit gebied werkelijk een walhalla voor de gevorderde skiërs en boarders. Je vind hier een zestal zwarte pistes en meerdere ongeprepareerde zwarte skiroutes(pisteplan Silvertta Montafon). Het mooie eigenlijk al deze pistes is dat je de minder gevorderden gewoon de blauwe of rode piste af stuurt en jullie elkaar onderaan of halverwege weer gewoon treffen. De niet skiërs kun je zelfs boven laten, die vermaken zich wel met de verschillende winterwandelroutes. 

piste

Op de Valisera vind je voor een crosspark voor jong en oud. Voorheen was dit een snowpark (afbeelding boven NovaPark), toen wij er waren een cross park met 40cm poeder. Als vervanger van het oude snowpark heeft Montafon sinds 2012 een super de luxe Nike snowpark op de Hochjoch. Dit is echt een pareltje van een snowpark en Montafon claimt hiermee het grootste snowpark van Europa te hebben! Bekijk de onderstaande video voor een aardige indruk. Zelf hield ik het bij een paar kleine kickers aan de buitenkant wegens het beperkte zicht die dag. 

httpv://vimeo.com/54431949

Ook leuk is dat het park continu in ontwikkeling is, afhankelijk van de sneeuwcondities. Ze waren toen wij er waren druk in de weer sneeuw schuiven tot een grote kicker. De updates van het Nike snowpark Montafon vind je regelmatig op de Facebook pagina van het park. 

Sneeuwzeker en actief
IMG_2307

Bovenstaand zie je het dal in het Silvretta Nova gedeelte van het gebied. Je kijkt op het dal tussen de Valisera en de Nova helling. Mooi aan dit dal is dat het veel in de schaduw ligt. De sneeuw is hier dan ook op zijn best! De dalafdalingen vanaf deze berg zijn ook tijdens sneeuwarme periodes prima te doen. Ze liggen op de noordkant en zijn voorzien van de nodige sneeuwkanonnen. De dalafdaling bij Schruns is wel erg gevoelig voor zon en was daardoor dicht, inmiddels kun je ook in Schruns naar beneden. Bekijk hoe alles er nu bij ligt op deze webcams.

IMG_2364

Wanneer je vanaf hier de dalafdaling naar St. Gallenkirch pakt kom je door Gafresha (1500 mtr). Dit hoteldorpje is het bruisende hart van dit gebied, met wat apres ski (zie je verder amper in het Montafon). In Gafresha wordt de Erlebnisnacht gehouden, preview erlebnisnacht hier. Deze show-off vind elke donderdag op de berg plaats. Ski- en snowboardinstructeurs en de pistebullys halen in deze show alles uit de kast onder begeleiding van stevige beats, vuurwerk en een borreltje (data en kaarten hier). Erg gezellig en na afloop kun je per rodel naar beneden. De dalafdaling is dan namelijk omgetoverd tot een rodelbaan! Gafresha heeft de langste nachtrodelbaan (5.5km) van Vorarlberg. Één ritje omhoog met de Gafresha lift kost nog geen €10,-. Wij tikten 55km/u aan en kwamen onder als een sneeuwpop. Normaal zou je hierover klagen, maar op dat moment overheerste de adrenaline. Echt kicken en dit moet je echt doen als je in het Montafon bent! Ideaal voor ons was dat ons pension, pension Matschun, ongeveer onderaan de piste lag. Van sneeuwpop zo de sauna in!

Tip: Goed opletten tijdens instappen in de Gafresha lift met een slee (onderaan en op de berg te huur), de lift is lekker ouderwets en heeft nogal een handleiding (snel instappen en beugel ervoor!):

IMG_2376

Ook leuk zijn de talloze events die hier gehouden worden. Je hebt de Nova Exclusive(vrijdag): Eerste lift vanuit Gaschurn omhoog, rek en strek, eerste piste omlaag en een royaal ontbijt op de berg. Hetzelfde kun je op de Hochjoch op woensdag met de Hochjoch totale. Voor de gevorderde is er de Scorpion route, hiermee pak je maar liefst 7 zwarte pistes in dit gebied, en de Montafon Totale geschwindigkeitsrausch. Deze (snelheids)wedstrijd gaat dwars door het gebied van Gaschurn naar Schruns en telt  in totaal 36 pistekilometers. Voor de snelheidsduivel een wedstrijd, voor de ander een leuke toertocht met smakelijke pauzes in de diverse restaurantjes. Een overzicht van alle events vind je hier. 

panorama 2

Ik kan niet anders dan enthousiast zijn over het Silvretta Montafon gebied in het Montafon dal. Wij hebben na een weekje nog het gevoel dat we lang niet alles gezien hebben, maar wat wil je met zo’n evenementen kalender. Wat we wel gedaan hebben beviel ons prima. Ik kon lekker mijn gang gaan op de zwarte pistes of het snowpark en heb elke dag andere liften en hellingen kunnen nemen. Voor de minder gevorderde skiër is Golm of Gargellen misschien iets meer weggelegd. Beginners vreten nu eenmaal geen kilometers en zijn meer gebaat bij overzicht en eenvoud.

Bijzonder vond ik het mega grote Nike snowpark, de nachtrodelbaan en natuurlijk de tunnel op de Hochjoch. Eigenlijk hadden we ons denk ik nog wel een aantal weken kunnen vermaken met alle andere evenementen. Op elke berg is wat te doen en zelfs in het laagseizoen bruist het van de energie. Verwacht dan ook niet dat je de enige bent, maar te druk zal het ook niet zijn. Het Montafon is nog niet ontdenkt door de Nederlandse massa, maar het biedt minstens net zo veel als de meest populaire bestemmingen in de alpen. 

In het gebied zijn genoeg sneeuwzekere plekken (Gafresha en Nova), maar ook was lastigere plekken bij warm weer (Hochjoch). Op de Hochjoch daal je wel het mooiste af en met mooi weer genoeg je hier het meest van de zon. 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Zoek en boek je accommodatie hierrr.


Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

6 reacties

Gesloten voor reacties.