opening Tannheim

Als de anderen niet kunnen, ben ik maar zo brutaal snel een artikel te dichten. De opening is een webcamfoto van in het skigebied van Tannheim. Enkele reageerders van deze site hebben hun caravan staan in het gebied van de Kitzbühler Alpen, maar onze caravan staat op een camping in het Tannheimertal op zo’n dikke 1100 meter hoogte. Nu al is te zien dat de laatste restanten zijn verdwenen van het zwakke front dat nog enkele dagen tegen de noordkant van de Alpen lag.

Als we de kaarten van zowel het Amerikaanse als het Europese model bekijken, zit het voor aankomende week wel snor. Hoofdzakelijk alleen maar blauwe lucht.

GFS Mitwoch 06Z

Bovenstaande kaart is die van de huidige situatie van het Amerikaanse model (GFS). Een omvangrijk hogedrukgebied boven Europa. De westelijke as ligt nagenoeg boven ons land, zodat er nogal wat verschil in temperatuur en wind is tussen het noorden (meer westelijke component) en het zuiden (meer oostelijke component) van het land.

GFS Montag 00Z

Na het weekend trekt het huidige hoog langzaam oostwaarts, maar krijgt vanuit het westen weer ondersteuning van een uitloper van het Azorenhoog.

GFS Dinstag 00Z

Bovenstaande plaat is de verwachte situatie voor dinsdagmorgen: Opnieuw een hoog boven onze pet. Jammer voor de zuidkant van de Alpen blijft het lagedrukgebied boven de Middellandse Zee net te veel zuidelijk, waardoor de sneeuwsituatie daar voorlopig niet verbetert.

GFS Freitag 12Z

Tegen het volgende weekend trekt ook dat hoog naar het oosten en zien we dat het Azorenhoog weersbepalend gaat worden. Langzaam komt West Europa weer tussen 2 hogedrukgebieden te liggen. Maar goed, we zitten dan al bijna in het volgende weekend en de Alpen hebben al die tijd fantastisch weer gehad.

ECMWF Freitag 26 Jan 00Z

Het Europese model (ECMWF) loopt aardig in de pas met het Amerikaanse, maar volgende week donderdag wijken ze iets van elkaar. Het ECMWF laat een front, behorende bij een depressie die over Scandinavia oostwaarts richting Moskou verplaatst, verder zuidelijk komen. De oostelijke Alpen zouden daar een veeg van mee kunnen krijgen. Maar ook ECMWF laat daarna de hogedruk gordel weer opleven, alhoewel meer oostelijk dan GFS.

Voorlopig aan de noordzijde dus niets aan de hand; veel sneeuw en Kaiserwetter. De situatie op de weerkaarten is er ook niet naar om met smart uit te zien naar de volgende run. Voor sneeuw in welk deel van de Alpen dan ook moeten we minstens een weekje geduld hebben.

Categorieën: AlpenweerWeermodellen

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

22 reacties

Gesloten voor reacties.