pr1h_15082317_15082218

Extreme verwachtingen rollen over het scherm! Dit is heftigste die ik voorbij zie komen. Aan het eind van de middag 47 mm in een uur tijd! Of dat echt gaat uitkomen wordt nowcasten maar hevig zal het zijn. Waarmee misschien wel een definitief einde komt aan het zomerse weer.

GMT_TXTX_22082015

Eerst nog even genieten van een schitterend zomers weekend toch? Gisteren was het ook hier in Rotterdam een perfecte dag. Die had ik hier (in het onderste plaatje) met de HIRLAM verwachting perfect te pakken trouwens. Met uitzondering van een smalle kuststrook trouwens; daar gaat het in de modelverwachtingen nog steeds goed mis. Kennelijk zijn de roosterpunten nog net te groot waardoor de invloed van het zeewater (zeker bij een aflandige wind) overschat wordt. Ook de reden dat hotspot Hoek van Holland niet zichtbaar is. De dertig graden werd daar en in Westdorpe nog aardig benaderd. Overigens liep de temperatuur na twee uur gistermiddag ondanks volop zon vrijwel niet meer op. Ook dat zat uiteindelijk prima in de modellen zodat ik me afvraag wat ik niet zie, want vreemd toch. Het enige wat ik constateer is dat de wind aan de grond landelijk  iets kromp van zuidoost naar oost en iets toenam.

uv10_15082312_15082300

Vandaag geen al te beste stranddag volgens mij. Ondanks nog een keer 23 (aan  de Groningse kust) tot 28 graden (voor het zuidwesten) en misschien 29 in België. De oostzuidoostelijke wind wappert namelijk met  kracht 5 tot 6 het zand dwars door alles heen. En de kwallen met de onderstroming mogelijk in grote getale het strand op (dank je wel Gerda!). HIRLAM doet als enige model vooral in de ochtend wat minder, juist voor de op speciaal verzoek gisteravond gespecificeerde regio Kijkduin. Maar actueel (8.30u) al op uitgebreide schaal windkracht vijf. Voorschoten inderdaad nog maar drie trouwens!  Verder “windstoten” tot zo’n 55 km/uur. Tussen aanhalingstekens? Het was me nooit eerder opgevallen maar elders in de weerpraatjes wordt tot 75 km/uur consequent gesproken over “windvlagen” of “een vlagerig karakter”. Mag ik het windstoten noemen?

prec_15082321_15082300

Hé, zien we daar speciaal voor Max Verstappen het circuit van Spa-Francorchamps onder water gezet worden? Ja, goed mogelijk, maar de regen komt net wat later dan gehoopt. Actueel ligt het (nog niet heel actieve) koufront met vore rond Parijs. En dat krijgen we over ons heen hoor. Maar het gaat heel langzaam. Pas tussen vijf en zes uur zal het de lijn Hoek van Holland-Spa bereiken. Met het botsen op de dan bijna tropische lucht van instabiele opbouw in België zal er een enorme activatie plaatsvinden. Met erg weinig horizontale stroming (de wind valt tijdelijk zo goed als weg); dat gaat wateroverlast opleveren. Waar precies het meeste gaat vallen is natuurlijk lastig. En ik zei het bovenaan al, daar het meest extreme plaatje voor uitgezocht. Toch laten de andere berekeningen een min of meer gelijkend beeld zien. Plaatselijk kan in midden-België en mogelijk ook zuidelijk-Nederland 30 tot 40 mm in korte tijd vallen.

ScreenHunter_538 Aug. 23 10.51

Op diezelfde plaatsen mogelijk ook zwaar onweer! Verder naar het noorden  is aan de grond minder warm en wordt het op enige hoogte juist minder koud; een stabielere opbouw dus. Daardoor zal de activiteit er snel uitgaan; het onweer en de zwaarste neerslag zal midden-Nederland waarschijnlijk niet halen. Spannend of Rotterdam wat leuks meekrijgt. De camera staat na mijn eerste succes in onweersfotografie (bekijk de beste plaatjes op mijn facebookpagina)  in ieder geval weer gereed. Maar zo makkelijk als op 13 augustus zal het niet worden; dat was 4 uur lang onafgebroken prijsschieten wat ik nu niet voorzie.

rart_15082415_15082300

Morgenmiddag- en avond komen vanuit het zuiden nieuwe regen- en onweersbuien opzetten, die langer stand zullen houden. Natte boel.

gust_15082421_15082300

En dan de wind natuurlijk. Morgenmiddag zal die weer toenemen tot windkracht zes, ook landinwaarts. Op de buien mogelijk al zware windstoten. En de storm? Misschien wordt het stilte tijdens de storm. Qua timing zitten er weinig verschillen in de berekeningen. Het lijkt nu vrij zeker een nachtelijk verhaal te worden: van maandag op dinsdag. Gelukkig maar voor de net na de vakantie spitsen van maandagavond en dinsdagochtend. toch spannend. De plek en de zwaarte zijn nog wel een groot vraagteken. Van run tot run grote verschillen. Deze ochtend in bijna alle modellen maximaal windkracht 7, alleen het UKMO laat nu kracht 8 zien. Wel overal zware windstoten. Waarbij het GFS (hierboven) en het HIRLAM die opmerkelijk ver landinwaarts laten plaatsvinden; dat zal wel schade op gaan leveren. In de overige modellen toch vooral langs de kust het heftigst.

pslv_15082512_15082300

Wat een monster is het eigenlijk! De IJsland -depressie, met 3 aparte kernen. En dat blijft voorlopig maar rondtollen. Dinsdagavond misschien wel weer windkracht 7 of 8.

pslv_15082718_15082300

Donderdag smelt het geheel weer samen en schuift het noordwaarts weg. En zien we aan de overkant van de oceaan een hogedrukgebied klaar liggen.

pslv_15090100_15082300

Het lijkt waarschijnlijk dat we daar in of net na het volgende weekend mee te maken gaan krijgen in de één of andere vorm van een oceaan-hoog. Maar zien we daar stiekem wéér een depressiekern liggen? Ja, in het GFS opnieuw nog even stormachtig. Maar dat is te ver weg om iets zinnigs over te kunnen zeggen.

tmax_15083018_15082300

Sowieso is het met al dat depressiegeweld een hachelijke zaak een zinvolle voorspelling te doen, al voor de komende week.  Dus wat hier  tussen ligt sla ik verder voor het gemak even over. Vanmorgen komen zowel het GFS als het ECMWF met tropische waarden voor Limburg volgende week zondag. Maar zie eens wat een verschillen over korte afstand! En dat zal de hele aankomende week zo zijn. We weten het toch hè? Een verschil van 100 kilometer is synoptisch gezien niets. Maar kan in de huidige situatie een wereld van verschil maken. Zeker lijkt me wel dat in Duitsland, Polen, Oostenrijk en verder naar het (zuid)oosten weer extreem hoge temperaturen gaan voorkomen.

rsum_15083112_15082300

Met de Benelux dus meestal precies rond de scheiding van warme en koude lucht behalve veel wind ook heel veel regen. Bovenstaande totalen voor de komende week zijn waarschijnlijk! Waarmee “de zomer herstelt zich” waar het eerder afgelopen week (althans voor een aantal dagen eind komende week) mij ook op leek wel erg wreed wordt weggespoeld. En eerlijk is eerlijk, ook dat had Hajo dan  (afgelopen dinsdag al!) weer erg scherp gezien.

sq24_260_201508

Dan is de zomer voorbij schreef ik in de titel. Dat was natuurlijk een woordspeling. Want, alleen meteorologisch gezien is dat een zekerheid; de dag na bovenstaand neerslagaccumulatiekaartje. September en ook oktober kan nog prima nazomerweer opleveren en zoals bekend waag ik me niet aan seizoensvoorspellingen. Hoe was de zomer? Ik heb er moeite mee er één mooie krachtterm voor te bedenken. Ook deze reportage van RTL geeft bepaald geen éénduidig beeld. Te kleine patat door de droogte maar ook weer klagende strandtent-uitbaters. Het is eigenlijk altijd hetzelfde liedje toch?  Verder, veel extremen? Ja best wel. Genieten voor de weerman in ieder geval. Maar het valt allemaal binnen de normaal voor ons gematigde klimaat. Redelijk veel mooie dagen ook, maar nooit lang standvastig zomerweer. En gooi je alles op een hoop dan is het weer aardig gemiddeld. Volgens de klimatologische overzichten van het KNMI was juni normaal qua temperatuur , droog en zonnig, juli vrij warm, vrij nat en vrij zonnig. Dat is best een “vrij” ruime omschrijving trouwens.  Augustus zal als nat, maar ook weer redelijk zonnig uit de bus komen. Hoe was jullie zomer? En wie plakt straks de nieuwe ECMWF-pluim nog even? Ik ben nog even naar het strand!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

53 reacties

Gesloten voor reacties.