Op meteox.nl vind je twee prachtige satellietplaatjes van Europa. De eerste daarvan is de zichtbaar licht satelliet, oftewel de satelliet die weergeeft wat wij ook met het blote oog zouden zien. De tweede, net als bovenstaande, is het infraroodbeeld. Hoewel het zichtbaar licht plaatje vaak spectaculairder is om te zien, heeft de infrarood versie ook zo zijn voordelen. Met infrarood kan je namelijk de ontwikkeling van het wolkendek prachtig zien. Hoe witter de bewolking op het infraroodbeeld, hoe hoger de top van de bewolking ligt. Dit is (vrijwel altijd) weer een op een verbonden met de intensiteit van de bijbehorende neerslag. Van de bewolking die op dit moment richting de Alpen aan het koersen is kunnen we zeggen dat er behoorlijk hoge toppen tussen zitten. Hoge toppen betekent stevige neerslag. Daarmee kunnen we er vanuit gaan dat het vanaf het eind van de middag flink door zal gaan sneeuwen op verschillende plaatsen aan de Oostenrijkse Noordkant. 

Gisteren avond heb ik er ook al even bij stil gestaan, vanaf vandaag krijgen de Alpen te maken met een mooie noordelijke stroming. De neerslag en bijbehorende bewolking zal dus loodrecht tegen de Alpenkam worden aangestuwd. Deze Nordstau zet in de middag in en zal tot morgenmiddag duren. De meeste sneeuwval wordt in de Nordstau gebieden Oostelijk van Innsbruck verwacht. Gemiddeld gezien kunnen de gebieden aan de Oostenrijkse Noordkant rekenen op 10 tot 30 centimeter met in de Staulagen uitschieters richting de halve meter. Nogmaals, iedereen die op dit moment in Oostenrijk zit, haal die meetlat tevoorschijn en deel je bevindingen hier!

De Westelijke Alpen krijgen vrij weinig tot helemaal niets mee van bovengenoemde neerslag. Op veel plaatsen blijft het droog en ook de zon kan zich vooral in de gebieden zuidelijk van de Franse Maurienne nog regelmatig laten zien.

Donderdagochtend wordt dan een hele speciale ochtend. Op de Dolomieten na zal het in vrijwel de gehele Alpen zonnig zijn. Met de vers gevallen sneeuw is het dan vooral in Oostenrijk weer eens puur genieten. Echt een dag om je wekker een uurtje vroeger te zetten om de eerste lift te kunnen pakken. Later op de dag neemt de bewolking met een Zuidelijke stuwing alweer snel toe. Deze stuwing gaat vooral donderdag voor een mooie opfrisser zorgen in onder andere Livigno, waar Hajo op dit moment verblijft. Vrijdag houdt de zuidelijke stuwing nog een dag aan. De neerslag verplaatst zich hierbij langzaam richting het westen waardoor ook de overige zuidkant gebieden weer op verse sneeuw kunnen rekenen. Na vrijdag verdwijnt Centraal Europa dan in een rommeltje van resten bewolking en neerslag. [dc_slider slider=”11382″ captions=”true”]De bekende neerslagkaarten hierboven laten dit mooi zien. Tot en met volgende week dinsdag blijft er constant bewolking en neerslag aanwezig in de buurt van de Alpen. We zien daarbij dat vooral de Oostenrijkse Noordkant kan rekenen op een significant accumulatie sneeuw terwijl de Franse en voor een groot deel Zwitserse Alpen overwegend zonnig blijven. Heb je nog niet geboekt en wil je eind deze week naar de Alpen heb je een prima keuze. Voor zon rij je naar Frankrijk, voor verse sneeuw naar Oostenrijk of Italië. 

Om af te sluiten hieronder de nieuwe weervideo die Hajo live in Livigno heeft opgenomen.
 

 

 

 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

21 reacties

Gesloten voor reacties.