Zillertal_Peter

Vandaag nog net droog in de Zillertal Arena dus genieten volgens inzender Peter. Prima zo zien we inderdaad; aan sneeuw geen gebrek. En dat blijft nog wel even zo weten we inmiddels.

Wetterradar Mar. 25 20.45

Hoewel morgen misschien een wat mindere dag wordt. Rond de avond is het waarschijnlijk wat gaan regenen. Niet intensief maar wel vrij langdurend. Heel langzaam zal de sneeuwgrens wat zakken maar hou er rekening mee dat het tot morgenavond laat rond de 1600 meter hoogte nog steeds wat kan miezeren. Totaal kan er aan de zuidkant dan toch zo’n 15 mm gevallen zijn. Aan de noordkant hoop ik dat het met 5 mm zo’n beetje gedaan zal zijn.

rart_15032706_15032412 (1)

In de nacht naar vrijdag begint het plaatje er beter uit te zien. De sneeuwgrens daalt naar 600 tot 800 meter. Helemaal zeker van de lagere dalen zoals Zell am See ben ik niet. Tot zaterdag 10 tot 15 centimeter, naar het oosten toe misschien iets meer,  is niet enorm maar het wordt er (bijna overal dus) zo mooi wit van!

graphe3_1000___12_924528301886795_47_16599190283401_

Dan zaterdag misschien wel een heel aardige dag! Zeker aan de zuidkant: zonnig. Maar ook aan de noordkant droog en wat spaarzame ruimte voor de zon. Met weinig wind in het westen. In oostelijk Oostenrijk meer wind door de invloed van een omvangrijk lagedrukgebied dat zich dan uitstrekt over midden-Italië en Griekenland. Verder staat Hajo’s bericht van vanmorgen nog volledig overeind. Wat een kleine zucht betekent. Hajo noemde het een rommelige situatie; ik een lastige. Enorm veel spreiding in het ensemble (hierboven voor Saalbach); zowel voor de temperatuur als de neerslag. Ik zet in op een op en neer gaande sneeuwgrens die meest tussen de 1000 en 1500 meter zal liggen. Verder valt op dat de daling van de temperatuur rond of net na 2 april er nog steeds inzit; nu zeer scherp opgepikt door de hoofdrun. Ik kan nog meer citeren: de “idiote” neerslagpiek aan het einde staat er ook nog steeds op. Nu weliswaar niet de hoofdrun maar een drietal ensemble-leden doen enorm veel neerslag. Kans is dus klein, maar inderdaad..

acc GFS 20150325_12 240u

Totaaltjes van de avond-hoofdruns nog even doen? Hier komt het Amerikaanse model mee. Ik heb het idee dat het model ergens iets niet goed doet in de stuwing door de vaak wel heel extreme puntwaardes. Verder geen commentaar.

acc EC 20150325_12 228u

Deze van het Europese model is realistischer. Tot hetzelfde moment als Hajo vanmorgen pakte. Die meter lijkt er vooralsnog wel te komen dus!

rart_15032606_15032512

Even een zijsprongetje dichter bij huis. Als ik soort plaatjes van de lage landen of omgeving plak is het meestal een cliffhanger of meteo-fictie. Nu niet! Morgenochtend vroeg een aanzienlijk sneeuwdek in Noord-Engeland en Schotland. De Engelsen hebben het zelf over “hillsnow” maar tegen het ochtendgloren daalt de sneeuwgrens daar naar 100 meter of lager. In die heuvels is 10 tot 15 centimeter mogelijk. Even later -morgen midden op de dag- is Oslo aan de beurt. Het donker-roze verraadt het al: heftig! Ik ben alvast benieuwd naar de plaatjes; 20 centimeter lijkt het zeker te worden.

rart_15040206_15032512

En dat zal niet voor het laatst zijn dit seizoen; sorry! Er zit enorm veel gang in de atmosfeer wat details lastig maakt maar in de globale luchtdrukverdeling verandert nauwelijks iets: een aantal herhalingen van zetten. Ik sla een aantal stappen over; zo is de volgende full-hit voor opnieuw Schotland en Oslo zaterdag aanstaande. Daarna nog zeker twee keer. Afgewisseld met wat dooi-weer. Rondom de fjorden kan op enige hoogte het dek de komende 10 dagen zo’n 60 tot 80 centimeter aangroeien. Buiten de betrouwbare termijn staat bovenstaande bijvoorbeeld op het programma. Die is wel heel interessant; duikt de depressie een beetje dan zitten ook de lage landen vol in de sneeuw.

rart_15040312_15032512

Kenmerkend voor deze situatie van komen en gaan van smalle hoogtetroggen die steeds langs- of overtrekken waarmee veel arctische kou uitzakt. Vandaag een extreem voorbeeld in Duitsland: in Bayern werd het 20 graden; in de Eiffel maar 3.  Ook de lage landen gaan waarschijnlijk nog wel geraakt worden. Zeker de Ardennen maar meer zit er absoluut in. Ook vanavond laat het Europese model temperaturen op het 850 hPa vlak van -8 graden zien en op het 500 hPa vlak -35 graden of lager. In de ochtendrun zag ik zelfs -10 respectievelijk -40 voorbijkomen.

Sneeuwdek 20150325

Sneeuw in behalve de Alpen ook Engeland, Oslo, en nog steeds Canada (mooi artikel schreef Hajo daar pas nog over) en de VS zoals Chicago? Dat roept de vraag op wat er aan de hand is. Even naar de wereld-sneeuwbedekking kijken. Dit ziet er inderdaad wel heel indrukwekkend uit..

sneeuwafwijking 20150325

Maar dat moet ik perspectief plaatsen. Rond deze tijd van het jaar is dat normaal: de sneeuwbedekking is nu op zijn grootst en de huidige periode laat statistisch nu eenmaal wat meer neerslag zien. Hierboven de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Iets meer in de Himalaya (goed voor de gletsjers volgens mij..), Turkije en natuurlijk de Amerikaanse oostkust; wat minder  in het westen van de VS en in West-Rusland. Californië is overigens droog en daardoor hebben sommige skigebieden aldaar het seizoen wat eerder moeten sluiten dan normaal zo las ik op Planetski. En hier wordt het zelfs historisch.  Hmm, vijf fotootjes van een bepaalde dag maakt je per definitie verdacht op cherry-picking toch? En wacht eens even. In het artikel op Planetski wordt Whistler genoemd. Hadden we daar niet al eens verlekkerd naar gekeken? Jawel: in november 2011 -midden in de droogte lag er al 234 centimeter sneeuw. En begin oktober 2013 ook alweer een meter. Daar in ieder geval weinig aan de hand dus; keertje pech nu.


Lijkt me dit een mooie afsluiter. Witte Pasen?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.