IMG-20170226-WA0002

Fraaie geluiden en beelden vanuit de reacties zo aan het begin van de tweede krokus-week. Deze deelde Ronaldo nog met ons via de Whattsapp. Flachau, vanmorgen 8.30 uur. Streling voor het oog!

Jeroen_Waidring

Jeroen vanuit Waidring: “prachtige omstandigheden, prima sneeuw!”

Michel_Vilars

En oi, wat een fijne plaat. Vanuit Zwitserland (Villars), door Michel. Begeleidend commentaar: “Hier in Zwitserland (Villars) was het het zulk weer! Lekker geskied wel erg warm en slush sneeuw.” Dat was vandaag op veel plaatsen zo. Robert gaf de volgende update vanuit Saalbach-Hinterglemm (of omgeving): “Vandaag heerlijke skidag gehad in SHLF! Na de lunch 1300 meter en lager zachte sneeuw”. Algemeen moet de conclusie zijn: vooral onderin en dan vooral in de middag wordt de sneeuw zacht, desondanks valt er dus veel te genieten. De omstandigheden blijken het minst in de Franse Alpen. Er waren meer mooie reacties en updates onder het ochtendbericht. Dank voor delen allemaal, ga zo door!

rsum_17022821_17022612

Dinsdag waarschijnlijk een zeer fraaie opfrisser voor de Franse Alpen.

PDS_

Volgens mij onderbelicht in eerdere berichtgeving: de sneeuwgrens is toch echt wel een dingetje. We zien in het ensemble voor Les Portes du Soleil een mooie crash in de temperatuur, maar die valt natuurlijk weer precies samen met de neerslagpiek. Bij aanvang kan de sneeuwgrens op 1600 meter liggen. Nu ja dat is voor de meeste pistes en zelfs sommige dorpen genoeg. Toch maar beetje duimen dat tijdens het kouder worden de meeste neerslag er nog niet uit zal zijn; lastig om de detailleren wat mij betreft; het staat echt op scherp hoor.

Les Menuires_

Voor Les Menuires geldt ongeveer hetzelfde. Met méér sneeuw volgende week zondag ruim vertegenwoordigd in het ensemble.

graphe3_1000___10_47.004048583Vorarlberg_

Ook het westen van Oostenrijk -hier het Kleinwalsertal– krijgt dinsdag al neerslag. Toch ook hier de waarschuwing voor in eerste instantie regen. De hoofdrun zit te gevaarlijk laag.

Vale de Aosta_

Sowieso lijkt de zuidkant de meeste neerslag te gaan krijgen. Zie de enorme piek voor Valle d’Aosta. Het is meer en langduriger dan we eerder op de kaarten zagen staan. Sneeuwgrens? Lastig nog natuurlijk. Zoals we nu kunnen zien: bij aanvang misschien wel 1800 meter, dalend naar zo’n 1300 meter. Waarbij de hoofdrun vanavond nog wat lager zit. En wie weet; als er werkelijk zo intens veel gaat vallen valt het mee doordat de neerslag-afkoeling dan ook veel goed werk gaat verrichten.

Val Gardena

Val Gardena kan eindelijk in de prijzen gaan vallen. Ook hier wel een relatief hoge sneeuwgrens. Gaat die enorme hoeveelheid neerslag er komen?

pslv_17030512_17022612

Eerder wilde Hajo niet verder kijken dan dinsdag; hij wees daarbij op de verschillen in de modellen met betrekking tot de luchtdruk bij de Azoren. Die is nu vrij eenduidig. Een mooi hoog daar; met als gevolg dat keer op keer lagedrukgebieden vanaf het noordelijke deel van de oceaan zullen doorkomen. Het is nu een beetje de vraag hoe ze zich zullen afsplitsen en wat de exacte koers zal zijn.

rsum_17030612_17022612accOostenrijk_EC

De bewust algemeen gekozen titel van dit bericht duidt enerzijds op het moeten afwachten van de sneeuwgrens, anderzijds op sowieso veel regen in de lagere gebieden op grote schaal. De trend is een beetje op dat de verschillende modellen grootschalig ongeveer evenveel neerslag uitstorten over de Alpen; slechts de positionering wisselt. In eerdere runs heb ik tot net na volgend weekend al ruim 200 mm op sommige locaties zien staan. Bovenstaande lijkt me daarom een mooie ondergrens voor Oostenrijk en omgeving.

rsum_17030612_17022612accZW_EC

En dit voor de ruime omgeving van Zwitserland. Afwachten waar precies het meeste gaat vallen. Met de relatief hoge sneeuwgrenzen gaat dit waarschijnlijk de nodige wateroverlast geven voor de zuidkant; dat is dan weer minder. Voor de wat hoger gelegen skigebieden spannende en mooie vooruitzichten!

pslv_17031200_17022612

Tot slot voor de verandering (is normaal gesproken eigenlijk meer iets voor Hajo) een cliffhangertje, wat verderop in de meteofictie. Brits hoog zoekt contact met Groenlandhoog en breidt zich later bovendien nog wat ver uit; tot over het westen van het Iberisch schiereiland.

t850_17031412_17022612 (1)

Aan de oostzijde daarvan kan dan een enorme hoeveelheid kou uitstromen, ver Europa in.

rart_17031200_17022612

Met eerst droge sneeuw in de lage landen, dan de Alpen en uiteindelijk ook Zuid-Europa. Nee ik ga niet zeggen dat het uitkomt en ook niets anders áls het uitkomt, maar wil wel aangeven: het kan nog makkelijk rond deze tijd van het jaar!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

29 reacties

Gesloten voor reacties.