lesmenuires2501
Surf nu onmiddelijk naar deze webcam van Les Menuires en je ziet het heerlijk sneeuwen! Al die mensen links naast de auto’s zijn aan het skiën. Voor het eerst dit seizoen zie ik echt het ski-in, ski-out waar Les Menuires beroemd om is zo mooi verbeeld als vanochtend. Raak geïnspireerd en ga dan oom meteen nog even langs bij deze mooie kans om een reis voor 4 personen naar dit dorp in het hart van de Trois Vallées te winnen. Het is een beetje verrassend dat het hier nog of weer zo sterk sneeuwt want gisteren meenden we nog dat de Franse Alpen wat afgeschermd werden door …

lasagne2501

De Jura! Hoe mooi vanochtend deze Zwitserse bergrug die niet bij de Alpen hoort.

feldberg2501

Op de Duitse Feldberg niet ver daarvandaag heersen droomcondities….

sonnenlift2501

En natuurlijk is het ook vlak over de grens in de Wintersport-Arena Sauerland fantastisch. En dat is geen reclametaal zoals je op deze cam in Willingen ziet!

sonnaalp2501

Tijd om weer in de Alpen tegaan kijken. Kleinwalsertal. De webcam aan de top van de Zafernalift is verdubbeld! Duidelijk te zien hoe een computer van twee opnames één maakt! Niet te veel sneeuw daar nog. Het blijft de hele dag sneeuwen zoals we weten…

diedamskopf2501

Hier op de Diedamskopf ook in Vorarlberg mooie sneeuwtoefjes..

stuben2501

En deze van Stuben is altijd een schilderij. Zelfs als het regent!

kristberg2501

In het Montafon in Vorarlberg is het ook alles paletti, zoals de Duitsers zeggen (en die hebben het weer van de Italianen neem ik aan).

[metaslider id=53594]

Maar de meeste… de allermeeste sneeuw is uit Roel gevallen in het Berner Oberland en Noordoost-Zwitserland. En het sneeuwt er nog lekker door. Een zoete wraak voor de dure Franc! Prachtige beelden!

franseAlpen2501

Moet je dit nu eens zien. Wat een ENORME BAK SNEEUW wordt hier berekend tussen 29 januari en 2 februari. Dat is allemaal Iris. De dump der dumps! Martin is het kleine piekje op de 26e.

ensVorarlberg2501

Hier zien we nog het staartje van Roel en Martin voor Oostenrijk. Maar waar is Iris gebleven? VEEL MINDER SNEEUW! Genoeg hoor… wel een nordstau en koud daarbij. Dat is dan ook het goede nieuws: de angst voor de hoge sneeuwgrens lijkt compleet geweken…. maar waarom geen megadump in Oostenrijk en slechts een halve meter of zo?

menge

Hier zie je een beetje de verklaring! De megawinterdepressie droogt de lucht tegen de Italiaanse kust en tegen de Balkan compleet uit. De echte koude neerslagput steekt helemaal naar Marokko. Noordwest Spanje en de Franse Alpen vormen samen de trechter waar de meeste neerslag (sneeuw) tegenaan wordt geperst. Luchtdrukken van 995haPa daarbij. Niks knietje van het hoog. Helemaal geen hoog. Ook niet in Oostenrijk hoor. Alleen ligt Oostenrijk te dicht bij de kern van de depressie en aan de rand van de uitgedroogde lucht…. dat bederft dit feestje een beetje. Maar als er mooie opklaringen zijn zal niemand erover klagen na Roel en Martin! Wat mij betreft wel een primeur om dit zo op de kaarten te zien zo lang ik bezig ben als wintersportweerman.

PS Vanavond uitgebreid aandacht voor de winterkansen voor de Lage Landen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

175 reacties

Gesloten voor reacties.