Nu had ik me nog zo verheugd op winter en natuurijs in Nederland waarbij ik als digital nomad zeker naar Nederland zou zijn gekomen. Maar het is prut. Ik mag al blij zijn als ik jullie wat uren zon kan beloven. Echt een horrorwinter in de Lage Landen. Dan maar natuurijs uit Minnesota waar het bier bevriest tijdens de match USA-Honduras.

https://twitter.com/SundayShoutsFC/status/1489356524887678982?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489356524887678982%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fcold-records-slain-across-the-u-s-300000-without-power%2F

Ach…. doen we die wedstrijd er meteen ff bij, bij gebrek aan spannend weer.

Toffe wedstrijd!

Door naar de voorspelde lawines. 50 stuks. Hier een beschrijving van alle ongelukken. De meesten kwamen met de schrik vrij. En de vijf doden aan de Zwitserse grens bij Landeck eigenlijk ook. Want wat is sterven anders als “met de schrik vrij komen”? Alle verhalen van mensen met bijna dood ervaringen zijn subliem mooi. En dat is nog de grootste idioterie van de hele covid paniek. Dat we als mensheid maar geen vrede lijken te kunnen krijgen met de dood. Terwijl je eigenlijk bij elk overlijden zou moeten zeggen: “Ga je verschrikkelijk missen, maar ben jaloers dat jij al op reis kon gaan!” Het schijnt iets uit je vorige levens te zijn als je langer moet knokken in het ondermaanse voor je mag gaan. En het is natuurlijk ook een truc van de machthebbers. Dat aanjagen van de doodsangst. Zie deze video. En in de consumptie maatschappij moet er natuurlijk tot op hoogste leeftijd worden geconsumeerd. Als iemand met 50 of met 70 sterft gaan er jaren consumptie verloren. Dat kan natuurlijk niet. En nog gekker is dat dit vrede sluiten met een vroegere dood perfect zou passen in klimaatbeleid. Waar ik tegen ben. Maar het is altijd goed als je innerlijke tegenspraken kunt blootleggen. De overheid/gezondheidszorg wil elke tachtig en negentigjarige nog redden – of zwaar brandwondenslachtoffer – terwijl je de klimaatwinst gemakkelijk zou kunnen uitrekenen als je ze liet gaan. Je zou ook het hele systeem kunnen omgooien naar kwaliteit van leven natuurlijk. En dan kom je uit bij programma’s om collectief af te slanken etc. Wat toevallig de beste dam tegen covid zou zijn etc.. Heerlijk allemaal.

De vijf doden waren trouwens … 4 Zweden en …. hun lokale berggids. De vijfde Zweed was niet bedolven. Hij appte weer een andere maat in het dorp en zo kwam de reddingsoperatie op gang. Moet een hel zijn geweest voor die nummer 5. En hoe kan het toch weer gebeuren met berggids? Tja het is toch de kwaliteit van zo’n berggids om je ergens heen te leiden waar nog niemand is geweest. Dat ene plekje dat niemand kent of waarvoor je net wat verder moet klimmen. En dan is het bij lawinegevaar 3 of 4 toch een beetje russisch roulette al kijk je nog zo goed.

Vergelijk dat met zo’n helling als gisteren op de Nordkette boven Innsbruck. Driedubbel veilig. Als officiële skiroute met explosieven beveiligd. Plus al helemaal afgeragd (door skiërs die wel onnodig risico hebben genomen – profiteer daarvan). En de sneeuw was zwaar en zeer vochtig (en nog niet het seizoen van de natte sneeuwlawines). Ik durf te zeggen 100% safe. En zoals je ziet had ik echt wel fun nog wat laatste restjes maagdelijke sneeuw te zoeken. Een dag eerder was er even verderop bij Glungezer, geen officiële route en korter na de sneeuwval, wel een lawine afgegaan. Een 20-jarige Duitse was 30 minuten bedolven en overleefde! Een wonder.

Dus de Alpen hebben echt wel goed sneeuw behalve de zuidkant. Buiten de berggebieden gaat het ook waanzinnig met de sneeuw. Texas staat er goed op nu. Alleen een gordel van Europa naar Mongolië loopt al een tijd achter. En dat correleert duidelijk met de Hollandse flutwinter.

En dus waar sneeuw ligt in Siberië, Japan, China en Canada ligt ook nog eens veel en veel meer dan normaal. Heel benieuwd hoe hoog die curve nog gaat stijgen.

PS Het dagje Nordkette in Innsbruck kwam spontaan tot stand doordat een lezer die ook al eens met me gevlogen had me contacte dat hij ook vrijdag in Innsbruck zou zijn. Nu is het idee geboren om daar een jaarlijkse retreat van te maken voor zeer goede skiërs. Goed idee? Liever je antwoordt dan een donatie of allebei.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Jelle · 5 februari 2022 op 17:45

Beste hajo,

Het is altijd mooi om jouw nuchtere blik te horen. Met alle gekte van de laatste jaren is het heerlijk om hier ff mijn tijd te spenderen. Ga zo door.

Gesloten voor reacties.