Nu had ik me nog zo verheugd op winter en natuurijs in Nederland waarbij ik als digital nomad zeker naar Nederland zou zijn gekomen. Maar het is prut. Ik mag al blij zijn als ik jullie wat uren zon kan beloven. Echt een horrorwinter in de Lage Landen. Dan maar natuurijs uit Minnesota waar het bier bevriest tijdens de match USA-Honduras.

https://twitter.com/SundayShoutsFC/status/1489356524887678982?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489356524887678982%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fcold-records-slain-across-the-u-s-300000-without-power%2F

Ach…. doen we die wedstrijd er meteen ff bij, bij gebrek aan spannend weer.

Toffe wedstrijd!

Door naar de voorspelde lawines. 50 stuks. Hier een beschrijving van alle ongelukken. De meesten kwamen met de schrik vrij. En de vijf doden aan de Zwitserse grens bij Landeck eigenlijk ook. Want wat is sterven anders als “met de schrik vrij komen”? Alle verhalen van mensen met bijna dood ervaringen zijn subliem mooi. En dat is nog de grootste idioterie van de hele covid paniek. Dat we als mensheid maar geen vrede lijken te kunnen krijgen met de dood. Terwijl je eigenlijk bij elk overlijden zou moeten zeggen: “Ga je verschrikkelijk missen, maar ben jaloers dat jij al op reis kon gaan!” Het schijnt iets uit je vorige levens te zijn als je langer moet knokken in het ondermaanse voor je mag gaan. En het is natuurlijk ook een truc van de machthebbers. Dat aanjagen van de doodsangst. Zie deze video. En in de consumptie maatschappij moet er natuurlijk tot op hoogste leeftijd worden geconsumeerd. Als iemand met 50 of met 70 sterft gaan er jaren consumptie verloren. Dat kan natuurlijk niet. En nog gekker is dat dit vrede sluiten met een vroegere dood perfect zou passen in klimaatbeleid. Waar ik tegen ben. Maar het is altijd goed als je innerlijke tegenspraken kunt blootleggen. De overheid/gezondheidszorg wil elke tachtig en negentigjarige nog redden – of zwaar brandwondenslachtoffer – terwijl je de klimaatwinst gemakkelijk zou kunnen uitrekenen als je ze liet gaan. Je zou ook het hele systeem kunnen omgooien naar kwaliteit van leven natuurlijk. En dan kom je uit bij programma’s om collectief af te slanken etc. Wat toevallig de beste dam tegen covid zou zijn etc.. Heerlijk allemaal.

De vijf doden waren trouwens … 4 Zweden en …. hun lokale berggids. De vijfde Zweed was niet bedolven. Hij appte weer een andere maat in het dorp en zo kwam de reddingsoperatie op gang. Moet een hel zijn geweest voor die nummer 5. En hoe kan het toch weer gebeuren met berggids? Tja het is toch de kwaliteit van zo’n berggids om je ergens heen te leiden waar nog niemand is geweest. Dat ene plekje dat niemand kent of waarvoor je net wat verder moet klimmen. En dan is het bij lawinegevaar 3 of 4 toch een beetje russisch roulette al kijk je nog zo goed.

Vergelijk dat met zo’n helling als gisteren op de Nordkette boven Innsbruck. Driedubbel veilig. Als officiële skiroute met explosieven beveiligd. Plus al helemaal afgeragd (door skiërs die wel onnodig risico hebben genomen – profiteer daarvan). En de sneeuw was zwaar en zeer vochtig (en nog niet het seizoen van de natte sneeuwlawines). Ik durf te zeggen 100% safe. En zoals je ziet had ik echt wel fun nog wat laatste restjes maagdelijke sneeuw te zoeken. Een dag eerder was er even verderop bij Glungezer, geen officiële route en korter na de sneeuwval, wel een lawine afgegaan. Een 20-jarige Duitse was 30 minuten bedolven en overleefde! Een wonder.

Dus de Alpen hebben echt wel goed sneeuw behalve de zuidkant. Buiten de berggebieden gaat het ook waanzinnig met de sneeuw. Texas staat er goed op nu. Alleen een gordel van Europa naar Mongolië loopt al een tijd achter. En dat correleert duidelijk met de Hollandse flutwinter.

En dus waar sneeuw ligt in Siberië, Japan, China en Canada ligt ook nog eens veel en veel meer dan normaal. Heel benieuwd hoe hoog die curve nog gaat stijgen.

PS Het dagje Nordkette in Innsbruck kwam spontaan tot stand doordat een lezer die ook al eens met me gevlogen had me contacte dat hij ook vrijdag in Innsbruck zou zijn. Nu is het idee geboren om daar een jaarlijkse retreat van te maken voor zeer goede skiërs. Goed idee? Liever je antwoordt dan een donatie of allebei.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Jelle · 5 februari 2022 op 17:45

Beste hajo,

Het is altijd mooi om jouw nuchtere blik te horen. Met alle gekte van de laatste jaren is het heerlijk om hier ff mijn tijd te spenderen. Ga zo door.

Gesloten voor reacties.