Wat brengen de avondruns, hoeveel sneeuw gaat er vallen aan de geplaagde Alpen-noordkant? En hoe serieus mogen we mijn bericht van gisteren over een mogelijke winterinval voor Nederland nemen? Zo naar kijken, eerst  genieten van de schitterende beelden die vandaag weer binnenrolden met behulp van de Bizztravel Sneeuwhoogte App.. De opening is van Marc H. vanuit La Toussuire!

Martin_Gerlos

Ook in Gerlos is het hogerop prima genieten laat Martin ons zien.

Eric_Brixen im Thale

Deze wel heel fraaie overzichtsfoto (klik hierrr voor groot) maakte onze vaste reporter Eric vandaag in Brixen im Thale. Vul maar in..

Louis_Brixen im Thale

Ook in Brixen, ergens tussen boven en beneden, maakte Louis deze. Het is goed wit dus ook hier valt zo te zien redelijk tot goed te skiën, maar het valt op dat het maar een dun laagje is en het rondom de bebossing groen en bruin is.

Maik_Saalbach

Uit Saalbach vergelijkbare beelden. Deze is van Maik.

Bas_Saalbach

Maar, eenmaal boven kun je ook daar zulke plaatjes schieten laat Bas zien. Categorie yummie!

Piemonte

Kirsten dook deze site op die mooi laat zien waar nou werkelijk de meeste sneeuw gevallen IS. Piemonte dus. Reageerder van Dam zocht de webcam er bij! Niet minder dan 240 cm over de afgelopen 72 uur. Isola 2000, zie het vorige bericht van Hajo en met dank aan de reacties van o.a. van Dam) staat op 145 cm!

MS_1146_ens

Het ensemble uit het Amerikaanse (GFS) model voor Val Gardena. Na morgen ook op vrijdag (24 januari) weer wat sneeuw. En verder lijken de kansen op neerslag rond 30 januari wat toe te nemen, bij mogelijk wat hogere temperaturen. Maar dat is ver weg nog, zeker gezien de springerigheid van de huidige berekeningen. Livigno doet net iets minder, Valle dÁosta wat meer. Vluchtig heb ik het GFS 06 ensemble voorbij zien komen en Izaak merkte het in de reacties ook al op: daar was zelfs weer een serieuze dump op de 24e zichtbaar. Zo even zien wat er op de kaarten gebeurt.

rsum_14012209_14011912

Eerst de genoemde D-day sneeuwval trouwens. Dinsdag gaat het sneeuwen. De hoeveelheden moet ik helaas weer een beetje naar beneden bij stellen. Veel meer dan 10 cm lijkt er voor Noordwestelijk Oostenrijk niet in te zitten. De sneeuwvalgrens zal waarschijnlijk  tussen de 600 en 800 meter liggen.

Europe_2014011912_pmsl_126

De zuidkantdump voor vrijdag zou moeten komen van het lagedrukgebied dat boven de Middellandse zee in de GFS 06u vrij duidelijk aanwezig was. Maar in de GFS 12h wordt het wat verder zuidzuidoostelijk weggeduwd. De Europese (ECMWF) run laat het zelfs vrijwel oplossen. Verder zien we dat het Azoren-hogedrukgebied neigt uit te breiden. In tegenstelling tot de runs van gisteren niet (alleen) noordelijk maar ook oostelijk. Tot er bijna een verbinding tot stand komt met het hogedrukgebied boven Noordoost-Europa dat steeds omvangrijker lijkt te worden. Oh jee, denken we nu allemaal. Dat is weinig of geen neerslag (sneeuw) meer? Hopelijk gaat het meevallen. Wat we verder op de kaarten zien gebeuren is dat het Noord-Europese hoog zich wat terugtrekt naar oosten en mogelijk zelfs wat meer noord-zuid georiënteerd raakt. En het hoog op de oceaan? Af en toe wat meer naar het noorden, dan weer wat meer naar het oosten. Al met al blijft depressie-activiteit tussen de twee hogedrukgebieden door redelijk mogelijk. Wel loopt het naar het oosten toe stuk en verpietert de neerslag. Richting het eind van de 10 daagse ben ik wel een beetje angstig dat de (noord) west circulatie erg ver gaat opdringen in de huidige runs.

[metaslider id=36592]

Met de bovenstaande luchtdrukverdeling 2 of 3 sneeuwmomenten in het vooruitzicht. Niet heel veel allemaal maar het mooie is dat die sneeuwval bij veel lagere temperaturen lijkt te gaan plaatsvinden. Sneeuw tot in de allerlaagste dalen dus. En laat tussendoor de sneeuwkanonnen maar draaien! Ik laat de eerste bewust in 2 delen zien omdat die nogal leuk is voor Duitsland en dan natuurlijk met name het Sauerland! Sneeuwgrens daar wel rond de 500 meter, wordt spannend dus. Het Europese model is daarvoor overigens een stuk enthousiaster dan het Amerikaanse waar het Azorenhoog zich wel erg ver noordwestelijk uitbreidt. Dat volgend weekend. Het tweede moment komt volgens het ECMWF in de nacht van maandag op dinsdag (28 januari), het derde 24 uur later.  Het GFS doet eigenlijk maar één van die twee: op maandag 27 januari. Op het eind wordt het spannend met de temperaturen. Lastig, veel onzekerheid!

rsum_14012712_14011912

Hier dan maar de totalen t/m volgende week maandag zoals ze nu berekend worden. Eerst het ECMWF. Wel sneeuw tot in de dalen dames en heren dus dat is alvast mooi toch?

rsum_14012712_14011912GFS

Het GFS is iets scheutiger maar ook dan nog krijgt Hajo het heel moeilijk met zijn wel erg haastig gedumpte en zeer dappere BV.

rsum_14012912_14011912

Zullen we hem  respijt geven tot volgende week woensdag (29 januari)? Zelfs dan is dat op het ogenblik nog een zeer gedurfde voorspelling; 35 cm poeder tussen Voralberg en Obertauern?

BeU6QRVCQAAwDwU

Nou en komt die  winter (Dauerfrost zeggen ze ten oosten van ons) nog naar Nederland dan? Ik wil eerst mijn bericht van gisteravond even kort toelichten en herhalen. Ik heb namelijk de indruk door de (rijkelijke) sterrenwaardering en de positieve reacties en ook de vermanende geluiden van mijn collega’s dat mijn bericht verkeerd overkwam. Misschien ook wel door de wat ongelukkige en schreeuwerige titel. Maar ik heb zeer duidelijk willen onderstrepen dat ik de kans op het ogenblik niet groter acht dan 20%! Dat is niet heel veel hoor. Wel spannend vooral omdat het zo dichtbij zit. Noordelijk-Duitsland is al in de ban van! Eerder vandaag gladheid in het noordoosten bij het invallen van de vorst.

naamloos

Dit is de huidige stand van zaken. Berlijn is al brrr.

tmp2_14012412_14011912

De eerste natte sneeuw wordt voor Groningen door het ECMWF al voor morgenmiddag berekend. Zeker is overigens dat Polen diepvries gaat worden; snachts mogelijk richting de -25 later deze week. De vorstgrens blijft vervolgens dagenlang hangen in of net ten oosten van Groningen. Geregeld (natte) sneeuw. Voor vrijdag wordt nu de eerste en enige ijsdag berekend door het ECMWF. Daarna zou langzaamaan de (noord) west circulatie er weer insluipen. Het GFS doet door de Noordoostelijke uitbreiding van het Azoren-hoog overigens niet echt mee met de spanning.

 PLUIM_06260_NWT

Maar in het ensemble voor De Bilt zien we dat er een dikke 20% (daar is ie weer!) kans dat de vorst verder komt op vrijdag. Daarna weer veel minder lijntjes die echt doorzetten. Kansen zijn klein maar niet uitgesloten. Prikje, en de eerste sneeuw, zeker voor NO-NL? Meer dan 50%. Echt winter waar we wat aan hebben: 15% kans. En oh ja. Voor als het niet lukt alvast. Ik ga het nog één keer zeggen: profetieën (iets met absolute zekerheid stellen dus) verder dan twee weken vooruit zijn in mijn ogen echt onzin. Dus als we de termijn van die twee weken er af halen hebben we echt nog vier volle echte winterweken te gaan. Voorbeelden uit het verleden geven zeker geen garantie voor de toekomst. Integendeel; geen winter zal ooit exact hetzelfde zijn. Ik voer het af en toe echter alleen wel eens aan als statistisch bewijs. Er is echt nog van alles mogelijk!!

Ondertussen in Sochi dus. Het heeft wel erg veel weg van propaganda maar ala de beelden moeten we maar geloven. Dal (het dorp bedoel ik dan natuurlijk) inmiddels ook daar weer groen..

Eric sluit af!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

58 reacties

Gesloten voor reacties.