livigno0604

Welkom Ostra! Dat is de naam van het hogedrukgebied met kern boven Groot-Brittannië dat ook 2000km verderop in Livigno voor goddelijk weer zorgt. Ingestuurd door Maurits die er deze week als prijswinnaar samen met de Nine Knights vertoeft! Zijn commentaar: “Bluebird in Livigno!! Denk dat ik m’n Salomons Q98 maar is ga inruilen voor raceski’s. Helemaal links op de foto zie je nog de bewolking van de Nordstau. Het is overigens wel steen koud op de berg. Flink windje.”

juf0604

Waar ik die wolkenmuur die Maurits noemt spotte was op deze webcam uit Tessin in Zwitserland…

filzmoos0604

Op naar de oostelijke noordkant! Oostenrijk dus! Vanuit de noordoostelijke flank van het bolronde hoog schuift hier nog neerslag binnen. Met dit beeld in Filzmoos vanochtend als gevolg.

badischl0604b

In Oberösterreich sneeuwt het op dit moment het hardst. Hier Bad Ischl (niet te verwarren met). Het breid zich gedurende de dag uit over heel de Oostenrijkse noordkant.

badischl0604

Nog een keertje Bad Ischl. Die Katrinalm (1415m) is eigenlijk een pure wandelberg… en voor toerskiërs. Maar de hut is al sinds eind maart dicht.

griekenland0604

Waar het ook sneeuwt vanochtend is in Griekenland.

bosnie0604

En in Bosnië.

rdammarathon

Snel even naar de titel van dit bericht. Vooral het Amerikaanse model redt de Rotterdam Marathon vandaag. Door een bandje met lichte neerslag komt het kwik in het model niet boven 12ºC uit. Het Europese model doet nog 17ºC omdat daar de bewolking al ’s nachts doorkomt. Leo kan zijn borst nat maken midden van de week voor een gedurfde voorspelling over wat het precies gaat worden. In de Alpen kan rond volgend weekeinde ook wel wat bewolking langszeilen maar over het algemeen is het vooral aan de noordkant droog en zonnig. Aan de zuidkant is buienvorming mogelijk. Met een nu vanaf het koudste punt nu steeds verder oplopende sneeuwgrens. Dat zal volgende week al ruim boven 2000m liggen. Een echt front met significante regen komt op zijn vroegst rond 15, 16 of 17 april door naar de Alpen.

luchtdruk

Op een punt in Nederland zien we de berekeningen voor de luchtdruk. We schieten nu eerst naar 1040hPa (Krommenie om 10.37u 1028.5hPa). Naar de Rotterdam Marathontoe zakt dat dus gelukkig en zal er een reddend zeewindje gaan waaien… maar vermoedelijk blijven we dus boven de 1020hPa. Een droog voorjaar dus….

pluim0504

 

En ook een koel voorjaar. Want de 20ºC gaan we niet halen zo lijkt het… ik kom ook nog met een artikel dat het voorjaar al bijna 30 jaar steeds later komt. Zal dat ook dit jaar weer het geval zijn?

vrijdag-azie

 

Ondertussen schitterend om naar Azië te kijken. Wat een berekening voor komende vrijdag. -30ºC nog in Siberië en al bijna -40ºC in India. Met de Himalaya ook als “derde ijskap” vet op de kaart. Houd ook de nieuwe kleine ijstijd pagina in de gaten. Het arctisch zeeijs is aan het flatlinen momenteel…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.