Als we morgenochtend kijken kunnen we een serie webcams uit de Franse Alpen presenteren met lokaal zeker tot bijna een halve meter sneeuw en als het daar niet lukt dan aan de Italiaanse kant. Het Centraal Massief heeft vannacht al laten zien wat de potentie is. Bijzondere plaatjes vanochtend….

Eens zien waar het slechte weer in Europa zit…

Het Centraal Massief en de Franse alpen in de grijze zone van deze radarkaart.

Op Meteox.nl zien we wel de “atmosferische rivier” die vanuit Marseille over het Rhônedal naar Engeland trekt. En ook in de Lage Landen dus slecht weer zoals netjes aangekondigd.

Gevolgd door een ultiem droge periode. Met alleen woensdag nog een flatsje regen van de stuwing die dan tegen de noordkant van de Alpen aan staat. Voor Oostenrijk dan pas de koudste dag. In Nederland kan 17 mei op recordkoers gaan….

Vorig jaar nog een absoluut warmterecord op die datum en nu moet een top 10 koudste notering toch wel gaan lukken. Het kan verkeren zeg je dan. Met het woord verkeren als oud-Nederlands voor “omdraaien”. Als in “je hebt je trui verkeerd om”.

Woensdag ontstaat de afsplitsing van het Azorenhoog dat een Scandihoog gaat vormen. Het Europese vaste land is langdurig een instabiel weersoepje.

Vrijdag passeert de kern van het hoog de Lage Landen. Herijk je barometer dan maar even op 1030hPa.

Vervolgens volgens alle runs in alle modellen Scandihoog of “boem Scandihoog” zoals we hier wel zeggen. Omdat een flubberig hoog als een luchtballon ineens strak bolrond kan trekken. Heerlijk weer in Scandinavië dan. Die hebben dat ook wel verdiend na een lange slechte periode. Ten zuiden daarvan alles instabiel in de namiddag.

Zeer instabiel allemaal… zegt de Cape.

En de Lifted Indez spreekt boekdoelen. Ideaal voor mij als paraglider eigenlijk. Ik ga nu ook snel op pad om nog even te genieten van een mooie dag voor het weer hier in de Kitzbüheler Alpen ook gaat kiepen. En de Lage Landen gaan dus bij dit alles er heel droog uitspringen. We doen een beetje mee met de Scandinaviërs!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.