GROTE LES MENUIRES PRIJSVRAAG NU LIVE – Hierboven de Tschenschenalp in Zwitserland. De ideale illustratie van het huidige weer in de Alpen. Je ziet ijsnaaldjes glinsteren in de lucht. Dat heb je vanaf -12°C. Vanaf die temperatuur is er geen watderdamp in gasvorm meer in de lucht en is alles uitgekristalliseerd. De cirruswolken die op 6-10km hoogte de nadering van fronten aanduiden bestaan 100% uit dergelijke ijsnaaldjes.

We kunnen weer van nieuws melden uit de overgang van meteofiction naar de scenario’s naar de betrouwbare prognose (zie deze uitleg daarover). We weten nu dat:

  • Vandaag mooi koud weer in de Alpen (aka grand beau)
  • Vanaf donderdagmiddag weer sneeuwbuitjes in Oostenrijk en Oost-Zwitserland
  • Vrijdagavond laat de grote klap langs de hele noordelijke Alpenboog
  • Zaterdag de hele dag sneeuw tot in de lagere dalen (sneeuwgrens 400-800m)
  • Accumulatie onzeker: 10-30cm 
  • Daarna vanaf 3 december een groot tussenhoog (Zwischenhoch) met een warme bovenlucht
  • Daarna vanaf 7 december een volgende grote klap 
  • Daarna gewoon aanhoudend koud genoeg voor de wintersport tot in de lagere dalen

Groen is betrouwbaar. Oranje is het scenario’s waar ik als weerman mijn hand voor in het vuur leg. Rood is koffiedik kijken en gut feeling toepassen. Is dit een nuttige weergave zo? 

2711rart_13113006_13112612

Hier per ongeluk een kaart van de avondrun van het Europese model van gisteren. Maakt niet uit want de ochtend run doet hetzelfde. We gaan proberen te begrijpen waar de enorme warmte vandaan komt die nog voor Sinterklaas over de Alpen komt te hangen. Nou dat is dus goed te zien op bovenstaande kaart van het moment van de maandwisseldump. Het hoog zuigt zich op dat moment vol met zachte zeer vochtige subtropische lucht. De warme sector tussen wamrfront (rechts) en koufront (links) heb ik zwart gemarkeerd. In dat hoog regent het zelfs bij 1035hPa. Zijn er oceaanzeilers hier die daar ervaring mee hebben? Op land is dat indenkbaar: regen bij 1035hPa. Na de maandwisseldump schuift dat warme hoog recht over de Alpen. Het droogt daarbij totaal uit en de verdampingswarmte die dat kost maakt de hele luchtkolom al snel wat kouder.

[metaslider id=30875]

Hoe warm wordt het dan? Aan de grond in de Alpen beperkt maar toch wel even lichte dooi volgende weel woensdag afgezien van de gebiedjes rond de hoogste toppen. Ga je in de luchtkolom omhoog dan wordt het wel even zweten voor een dag of twee! Papsneeuw begin december als de meeste liften nog stilstaan. Wie had dat gedacht? Als hulpje hoe hoog 925hPa, 850hPa, 900hPa en 500hPa zijn hierrr deze grafiek.

2711_00rart_13120612_13112700

Maar het goede nieuws is dat de warmte van zeer tijdelijke aard is. Zeker niet genoeg om mijn BV3 – die tenauwernood de vorige dooifase overleefde – te doen sneuvelen. Hierboven alweer de volgende dump in de maak voor 6 december. Met sneeuwbuien in Nederland erbij!

pluim2711_00

Hier de bijbehorende sneeuwpluim voor Midden-Nederland. Je ziet de sneeuw op 6 december. Een ietsje pietsje, maar in Noordoost-Nederland staat hij er veel dikker op. Ik toon Midden-Nederland omdat de controlerun een dikke polar low over West-Nederland jaagt met een dik pak sneeuw in de nachtvan 7 op 8 december. Dit is dus meteofiction maar daarom niet minder leuk. Kans dat we een sneeuwtapijt van >5cm krijgen in een flink deel van Nederland in de dagen na Sinterklaas? 15% lijkt me een voorzichtige schatting momenteel.

httpv://www.youtube.com/watch?v=qbA_uPfbCXw

Er zit nog iets geks in die nieuwe berekening van het Europese model. Daar heb ik ff een video van gemaakt. Die staat nu te uploaden. En ja dit weerbericht is pas na 12u klaar en dus nemen we de GFS06u meteen ff mee. De GFS00u zit aardig op een lijn met het Europese model.

Td8december

En daar is tie dan! GFS06u gaat helemaal mee in de sneeuwkansen voor 8 december! Het dauwpunt (voorwaarde voor sneeuwvlokken tot aan de grond) is negatief tot over de hele Noordzee. En met in deze berekening meer neerslag (sneeuw) in Nederland dan in de Alpen in die fase. 

13decgfs2711_06 

En die run heeft er verder ook zin in: de blokkade zet door en het gaat vriezen! Dit is meteofiction maar ook gewoon in lijn met de trend die ik hier al een paar dagen beschrijf: het stuitert allemaal op en neer, maar de tendens is koud en een zachte aanhoudende WC zijn we tijdig kwijtgeraakt. De Frederic doctrine leert dat we dan kans hebben op een mooie winter! 

ens2711_06

Het laatste wat we checken vanmiddag is het GFS06u ensemble voor Nederland. We zien de zwarte hoofdrun helemaal onderen eindigen met steun van een stuk of 3 lijntjes. Het einde van de run is dus overduidelijk meteofiction. De afkoelende fase van 3 naar 8 deceber eindigend met sneeuw in de Lage Landen is een plausibel scenario. Het kan wat minder koud dan de hoofdrun uitpakken maar zeker ook kouder. Wel lijkt de hoofdrun moederziel alleen extra veel neerslag berekenen. Die kijken we nog even aan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=N66clQF5skM

Om drie uur vannacht flanste ik eindelijk de video in elkaar van ons geweldige teamuitje naar het Sauerland. Vind je hem leuk?

like_en_win

En ook vestig ik jullie aandacht op de actie die NU LIVE STAAT op onze Facebook pagina. Via deze link kom je meteen op onze actiepagina.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

75 reacties

Gesloten voor reacties.