Je kon erop wachten: de eerste run met een Genua-laag en zuidkant dump. Dat is precies wat het Europese model vanochtend doet met zijn cliffhanger. We gaan van de huidige hellweek, naar een polaire fase met veel sneeuw in de Alpen en dan komende dinsdag door naar een echte winterse fase met kou en sneeuw ook in de Lage Landen en stuwing aan de noordkant van de Alpen. En de rest weten we niet… we kunnen terug naar meer sneeuw in de Alpen met weer een hogere wisselende sneeuwgrens, door naar een schaatsperiode, of zo zien we nu… verder met een Genualaag en zuidkantdump. het is echt à la carte vandaag. En eigenlijk altijd wel met het weer. Alleen ligt het voorgerecht altijd al vast, het hoofdmenu in grote lijnen. Het dessert… daar hebben we nog echte vrije keuze waarvoor je wilt duimen.

Gisteravond hadden we al een beauty van een run van het Europese model. Ik maakte daar een videoanalyse van maar de uploadsnelheid was verschrikkelijk gister. Pas na middernacht stond hij live. het is een leuk verhaal dus kijk nog maar even. En vanochtend vind ik de berekeningen niet veel minder gunstig. In het avondupdate gisteren plaatste ik de pluim voor Nederland met ijsdagen aan het einde…. nou vanochtend zitten we daar niet ver vandaan…

Nog steeds zien we 11 en 12 december gereserveerd voor een wintermaaltijd. Boerenkoolstampot met rookworst of zo. Koek en zopie. Bij 14 december vorken de 50 leden van de pluim met een zacht cluster richting 18e en een koud cluster. Maar die 11 en 12 december durft ik nu wel op praktisch zeker te stellen. Nederland lijkt wel buiten de sneeuwval te blijven. Dat wel. Maar voor de Alpen is dit erg gunstig omdat we nu ook zeker weten dat de sneeuwgrens nog doorzakt naar het laagland en dat alles echt heel mooi wit gaat worden. Aan de noordkant dan….

De zuidkant moet nog op een houtje buiten tot op zijn vroegst 14 december zoals we vanochtend in de berekening zien. Dat is de snelste mogelijkheid voor de olietankers met dronken kapiteins om hun schepen in positie te krijgen voor een mooie zuidkantdump. Maar ik denk dat de organisatie van de Saslong wereldbeker in Val Gardena deze sneeuw kan missen als kiespijn. De wedstrijd is namelijk al bevestigd op basis van de kunstsneeuwlaag. Dan wil je niet net tijdens het event in een white-out komen te zitten.

Zeker goed voor de zuidkant is dat ook op  8 december al een heel klein zuidkantdepressietje lijkt te ontstaan. Toch goed voor minstens een decimeter aan de zuidkant en dat is in zo’n glijbaansituatie met noordelijke stuwing echt een meevaller.

Ensemble Les Menuires

Vergeet even de rechterkant van het ensemble vanochtend van het Amerikaanse model. Een zeer zachte uitbijter weer. Fokus op de sneeuw van 8, 9 en 10 december. Ik zit er straks middenin! Ongelofelijk. 10 december gaat een vette poederdag worden. Kom op mensen: ga mee!

Bij mij thuis zie je hoe schitterend de stuwing van 11 en 12 december erop staat. Met sneeuwgrens way down! Dat ziet er toch heel mooi uit en we hebben het hier ook al een tijdje in de smiezen. Je mag er wel van uitgaan wat mij betreft. Hoe luidde mijn derde boude voorspelling eigenlijk ook al weer?

Tussen 7 en 15 december valt er in het hele Alpengebied behalve misschien de zuidkant en de lagere dalen (vanaf 1000m aan de Franse kant tot 500m hier rond Die Tauplitz en Loser minimaal 10cm, en boven 1500m meer dan 40cm verse sneeuw.

Gedaan op 1 december. Moedig? Best wel. We kennen nog de serie slechte kerstweken en er zijn zo veel manieren hoe het mis kan gaan. Hier op wintersportweerman doen we aan de sport om zo snel het maar kan de spaghetti van de ensembles te reduceren tot twee of maximaal drie realistische scenario’s. De boude voorspelling pikt daar dan eentje van… meestal een optimistische. Nee op dit moment denk ik dat het moet lukken.

Wat doet Amerika ondertussen? Dat continent maakt er wel een heel mooi kransje van richting 14 en 15 december…. Een hele heftige sneeuwstorm over Chicago. Zacht en regen aan de oostkust. En met zo veel slingers van de straalstroom zit er voor Europa heus wel iets in petto.

Terwijl de klimaatpausen en kardinalen in Polen debatteren over hoe ze honderden miljarden van ons zure belastinggeld over de balk kunnen smijten zien we op de thermometer van de aarde dat er allemaal niet zo veel aan de hand is. We zitten duidelijk nog in de Moderne Warme Periode (MWP) die ook vanaf 1979 al veel warmer was dan in de vorige klimaatfase. Van oktober naar november is het aardbolletje 0,06ºC opgewarmd. Iemand gemerkt misschien? Iemand zo’n nauwkeurige thermometer? Iemand zo hypersensitief? De honderden miljarden van ons Nederlandse klimaatakkoord zijn goed voor 0,0003ºC minder opwarming als je al in de geldende CO2-theorie gelooft wat ik niet doe. Nou ik denk maar weer snel aan skiën en paragliden en de mooie sneeuw die nu gaat komen om niet mismoedig te worden over deze waanzin.

Wat doet het zeeijs rond de noordpool? Is al een tijdje binnen twee standaardeviaties van het 1981-2010 gemiddelde. Nothing to see here move on! Vanmiddag nog een mooi bericht over de ontwikkeling van wintertemperaturen en sneeuwdek sinds het begin van de skisport. Die wordt leuk!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

77 reacties

Gesloten voor reacties.