Staand bij de “gletsjer” van Tauplitz Dorf die misschien aan het einde van de zomer gesmolten zal zijn, zie ik de wolken overjagen die samenhangen met de Föhn en de grote sneeuwval aan de zuidkant. Zien we inderdaad wat berekend was? Een halve tot anderhalve meter sneeuw?

Het antwoord is volmondig ja! En ook de sneeuwgrens zo net rond de dorpshoogte van Zermatt komt aardig uit. Hoewel in het dorp Simplon op 1500m is toch een dikke laag sneeuw op de daken te zien. Absolute topper op hemelsbreed 100km van Zermatt is Alpe Devero in het Italiaanse merengebied.

Bij deze plaats hoort het beeld van de stilstaande stoeltjeslift met anderhalve meter sneeuw op de stoeltjes. Eigenlijk zou het skigebied dit weekeinde gewoon weer even moeten openen natuurlijk.

Dit is wat je aan de noordkant ziet: op de Patscherkofel bij Innsbruck een windpiek van 134km/u! En een constante wind van bijna 100km/u. Natuurlijk draait daar de lift niet! Toch leuk een keer met Föhn de dag van te voren met een tentje naar boven te gaan, daar dan boven te slapen en de volgende dag de storm te trotseren. Op de ultrakorte termijn zien we de sneeuw morgenochtend in Kärnten en Ost-Tirol intensiveren. Daar gaat ook een meter vallen. In het westelijk Alpengebied klaart het dan al weer op. En dat zet morgenmiddag ook al door naar het westen van Oostenrijk.

In Les Menuires vandaag bijvoorbeeld nog 30cm sneeuw boven en net geen 20cm beneden. En dan een mooie week met woensdag kans op onweer. Eens kijken wat dat is…

Ja dat is inderdaad na een mooi weekeinde ineens een zeer thermische situatie waarbij je ziet dat de zon al weer zo veel kracht heeft dat alle landgebieden en “wattenbaard” van neerslag in de namiddag krijgen…. hel fraai om te zien in de berekening.

Het Europese model berekent start daarna de volgende Föhnsituatie met opnieuw een bak sneeuw aan de zuidkant boven 1700m. Het Amerikaanse model doet het rustiger aan en …

Komt in de meteofiction weer met die tegenpush vanuit het noorden. Wat de Lage Landen heel mooi koel weer zou kunnen opleveren…

In het algemeen zitten de Lage Landen de komende periode niet in de hoek waar de klappen vallen. Scandinavië echt koud en droog en Berlijn! Italië en de Balkan krijgen al alle regen voor het aanstaande groeiseizoen!

Over groeiseizoen gesproken: waar in Die Tauplitz de sneeuw weg is zie je overal de Schneerose (Kerstroos – Helleborus niger) bloeien. Het is een meerjarige plant en die vettige bladeren liggen de hele winter gewoon onder de sneeuw en fungeren zodra de sneeuw weg is natuurlijk meteen als perfecte zonnepanelen.

Dat ik hier rustig kan werke heb ik te danken aan Nanja Schreurer van Hotel Sonnenuhr. Deze week even geen gasten. Volgende week volle bal met een Vlaamse schoolgroep van 65 pax. Een hele fijne plek met fantastisch uitzicht pal aan het dalstation van Tauplitz en op een kwartiertje rijden van Loser.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

59 reacties

Gesloten voor reacties.