bergfelder2512

Het is het goede moment om voortaan de berichten over Koning Thialf in de Lage Landen te gaan scheiden van de berichten over de Alpen, de Wintersport-Arena Sauerland en de andere gebergten waar al snel steeds beter geskied zal kunnen worden. Nu eerst even een korte Alpenupdate en dan snel een Thialf bericht in de categorie Natuurijs. Dit is het plaatje uit Hajo’s Hut in het Kleinwalsertal vanochtend. Normaal aan de piste. Deze week eerst badend in de zon. En nu vanochtend…. ondanks dat het Oostenrijkse weerbericht zegt dat het al minstens vanaf 1100m zou moeten sneeuwen, toch enkele millimeters regen. UPDATE: sinds 10.21 uur sneeuw tot in het dal op 1000m.

kleinwalsertal2512

Waar sneeuwt het wel op dit moment dan? Gaan we 300m omhoog in Hirschegg dan zitten we al goed. Maar deze cam die normaal graag halve en hele meters poeder toont zit pas op 3 centimeter nu. De lift en het bergrestaurant Sonna-Alp zijn natuurlijk de hele week dicht geweest. Gaan ze nog open zaterdag? Maandag sowieso!

kleinwalsertal2512b

Dit is beneden aan dezelfde lift! Daar dus nog regen…. en op dit moment zelfs dichte mist. De cams boven in het skigebied op de Kanzelwand waar nu ongeveer 10 te gekke pistes open zijn tonen sneeuw en harde wind. Kijk hierrrr maar op onze Kleinwalsertal-webcampagina met nu ook live video van drie Feratel-videocams.

schnydigeplatte2512

In Zwitserland zie je dan het contrast met de gebieden waar de luchtdruk grotere neerslag nog onmogelijk maakt. Maar ook hier in het Berner Oberland (Grindelwald) zal het gaan sneeuwen vanmiddag. De Franse Alpen zijn nog even het vraagteken. Behalve de zuidelijke Franse Alpen en de Italiaanse zuidkant: daar vooral zon vandaag en morgen! We hebben nu een pure noordkantdump. Haar naam is Chanel!

noordkant2512
Even snel de ensembles van het Amerikaanse model. We beginnen ook met de duidelijkheid dat de hoofdrun vanochtend een warme uitbijter is waarover in het natuurijsbericht zo meer. Het Europese model en het Amerikaanse zijn het redelijk eens tot de eerste dagen in het nieuwe jaar. Het wordt echt flink kouder de komende dagen en Chanel en Estelle zijn eerste dumpjes. De sneeuw na het weekeinde is nog niet echt overtuigend, maar regen is óndenkbaar. Pas rond 3 en 4 januari zie we potentie voor een dikke dump. Pessimisten (die onmisbaar zijn in de reacties): kom er maar – de sneeuw schuift steeds 4 dagen op en wat een tristesse dat dumpjes nu al namen meekrijgen.
fraalp2512
Springen we naar de Franse Alpen en kijken we naar Estelle: you bet! Er is gerechtigheid! De Franse Alpen zijn gered. Zondagochtend wordt het webcamspotten op zoek naar de halve tot hele meter sneeuw in de hogere gebieden. Estelle treft de Franse Alpen een dag eerder dan Oosternijk waar de dump dan nog naijlt. Verandert de windrichting tijdens Estelle enkele graden zal de verdeling van de sneeuw langs de noordkant weer anders zijn.
zuidkant2512

Zou de wind iets verder naar zuidwest draaien wat niet waarschijnlijk is, dan zou je zelfs aan de zuidkant mooie sneeuw zien. Dit is het punt voor de regio Val Gardena. Valle d’Aosta in het westen krijgt wel mooie sneeuw als Estelle daar over de hoofdkam perst. Aan de zuidkant dan pas weer kansen vanaf 3 januari maar een stuk kleiner dan aan de noordkant. Geen nood want de zuidkanters zijn kampioenen kunstsneeuw. Dus dat komt helemaal goed daar met de koude heldere nachten.

dump0301

Ik heb al even genoemd dat de weermodellen vanochtend het hogedrukgebied naar een voor de Alpen en ook Wintersport-Arena Sauerland gunstige hoek laten schuiven. Voor de winter in Nederland veel minder gunstig. Kijken we zo nog even naar. Maar deze is voor wintersports gewoon alleen maar te omarmen. De Alpen hebben nog wel 2 grotere dumps nodig om de “kerstellende” van zich af te schudden. Als deze nieuwsjaarsdump doorgaat dan zal zij de naam Calum dragen. En voor 20 cemtimeter (zoals Karlijn in de Zillertal Arena) doen we het dan niet meer).

HBF-winter

Wat is dat met Hajo’s Hut in Kleinwalsertal? Even een tipje van de sluier: we zijn zo verliefd op dit Selbstversorgerhaus dat mijn vrouw en ik ermee bezig zijn om hier heel kleinschalig iets te gaan doen met groepen gezinnen, alleenstaande ouders, zzp-ers, fitnessers, bedrijfsteams enzovoorts. Later ook wel op meer yummie-plekken maar je moet ergens beginnen natuurlijk… leuk?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.