bergfelder2512

Het is het goede moment om voortaan de berichten over Koning Thialf in de Lage Landen te gaan scheiden van de berichten over de Alpen, de Wintersport-Arena Sauerland en de andere gebergten waar al snel steeds beter geskied zal kunnen worden. Nu eerst even een korte Alpenupdate en dan snel een Thialf bericht in de categorie Natuurijs. Dit is het plaatje uit Hajo’s Hut in het Kleinwalsertal vanochtend. Normaal aan de piste. Deze week eerst badend in de zon. En nu vanochtend…. ondanks dat het Oostenrijkse weerbericht zegt dat het al minstens vanaf 1100m zou moeten sneeuwen, toch enkele millimeters regen. UPDATE: sinds 10.21 uur sneeuw tot in het dal op 1000m.

kleinwalsertal2512

Waar sneeuwt het wel op dit moment dan? Gaan we 300m omhoog in Hirschegg dan zitten we al goed. Maar deze cam die normaal graag halve en hele meters poeder toont zit pas op 3 centimeter nu. De lift en het bergrestaurant Sonna-Alp zijn natuurlijk de hele week dicht geweest. Gaan ze nog open zaterdag? Maandag sowieso!

kleinwalsertal2512b

Dit is beneden aan dezelfde lift! Daar dus nog regen…. en op dit moment zelfs dichte mist. De cams boven in het skigebied op de Kanzelwand waar nu ongeveer 10 te gekke pistes open zijn tonen sneeuw en harde wind. Kijk hierrrr maar op onze Kleinwalsertal-webcampagina met nu ook live video van drie Feratel-videocams.

schnydigeplatte2512

In Zwitserland zie je dan het contrast met de gebieden waar de luchtdruk grotere neerslag nog onmogelijk maakt. Maar ook hier in het Berner Oberland (Grindelwald) zal het gaan sneeuwen vanmiddag. De Franse Alpen zijn nog even het vraagteken. Behalve de zuidelijke Franse Alpen en de Italiaanse zuidkant: daar vooral zon vandaag en morgen! We hebben nu een pure noordkantdump. Haar naam is Chanel!

noordkant2512
Even snel de ensembles van het Amerikaanse model. We beginnen ook met de duidelijkheid dat de hoofdrun vanochtend een warme uitbijter is waarover in het natuurijsbericht zo meer. Het Europese model en het Amerikaanse zijn het redelijk eens tot de eerste dagen in het nieuwe jaar. Het wordt echt flink kouder de komende dagen en Chanel en Estelle zijn eerste dumpjes. De sneeuw na het weekeinde is nog niet echt overtuigend, maar regen is óndenkbaar. Pas rond 3 en 4 januari zie we potentie voor een dikke dump. Pessimisten (die onmisbaar zijn in de reacties): kom er maar – de sneeuw schuift steeds 4 dagen op en wat een tristesse dat dumpjes nu al namen meekrijgen.
fraalp2512
Springen we naar de Franse Alpen en kijken we naar Estelle: you bet! Er is gerechtigheid! De Franse Alpen zijn gered. Zondagochtend wordt het webcamspotten op zoek naar de halve tot hele meter sneeuw in de hogere gebieden. Estelle treft de Franse Alpen een dag eerder dan Oosternijk waar de dump dan nog naijlt. Verandert de windrichting tijdens Estelle enkele graden zal de verdeling van de sneeuw langs de noordkant weer anders zijn.
zuidkant2512

Zou de wind iets verder naar zuidwest draaien wat niet waarschijnlijk is, dan zou je zelfs aan de zuidkant mooie sneeuw zien. Dit is het punt voor de regio Val Gardena. Valle d’Aosta in het westen krijgt wel mooie sneeuw als Estelle daar over de hoofdkam perst. Aan de zuidkant dan pas weer kansen vanaf 3 januari maar een stuk kleiner dan aan de noordkant. Geen nood want de zuidkanters zijn kampioenen kunstsneeuw. Dus dat komt helemaal goed daar met de koude heldere nachten.

dump0301

Ik heb al even genoemd dat de weermodellen vanochtend het hogedrukgebied naar een voor de Alpen en ook Wintersport-Arena Sauerland gunstige hoek laten schuiven. Voor de winter in Nederland veel minder gunstig. Kijken we zo nog even naar. Maar deze is voor wintersports gewoon alleen maar te omarmen. De Alpen hebben nog wel 2 grotere dumps nodig om de “kerstellende” van zich af te schudden. Als deze nieuwsjaarsdump doorgaat dan zal zij de naam Calum dragen. En voor 20 cemtimeter (zoals Karlijn in de Zillertal Arena) doen we het dan niet meer).

HBF-winter

Wat is dat met Hajo’s Hut in Kleinwalsertal? Even een tipje van de sluier: we zijn zo verliefd op dit Selbstversorgerhaus dat mijn vrouw en ik ermee bezig zijn om hier heel kleinschalig iets te gaan doen met groepen gezinnen, alleenstaande ouders, zzp-ers, fitnessers, bedrijfsteams enzovoorts. Later ook wel op meer yummie-plekken maar je moet ergens beginnen natuurlijk… leuk?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.