Klikken voor groot wordt gefixed

Grappig dat de weergoden ook van statistiek houden! Met -14,6°C om 7 uur nemen ze geen genoegen en dus persen ze er om half negen nog en fraaie -15,1°C uit. Natuurlijk is ons eigen koudemeer – de Flevopolder. Grappig dat deze dunne lens van zeer koude lucht (niet meer dan 50m dik) ook nog even naar Stavoren is gewaaid rond 8.50 uur. -15,0°C precies daar waar het ijs voor de Elfstedentocht nog het zwakst is!

Na de kids op de schaats naar school te hebben gebracht – heel grappig met een stukje ijs-water-ijs-sandwich ertussen – en ik weer weet wat brugbukken (leuk voor de Van Dale?) is, post ik snel dit korte bericht…. in afwachting van hoe de nu toch verregaand geoptimaliseerde site het gaat doen vandaag!

Glattalp -44,2°C
 

En in de Alpen? Beetje brrrr. De Glattalp kelderde naar -44,2°C vannacht. Geen record want op 7 februari 1991 werd hier -52,5°C gemeten. Zie dit geweldig volledige overzicht van temperatuurrecords op wikipedia.de. Dit weerstation is in bezit van MeteoMedia van de Duitse TV-weerman Jörg Kachelmann en enigszins omstreden. Kachelmann beweert echter dat zijn opstelling met de thermometer op 6 meter hoogte met een sneeuwhoogte van 4 meter precies goed is ingericht. Wat maakt het uit: het was gewoon fricking koud vannacht in de Alpen en wat mij verbaast zijn die gemeten windstoten op de toppen.

Hieronder de ochtend Nederlandse temperatuurserie vanaf half zes…

[fbphotos id=345574798810065]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.