nachtwolken-terschelling

Eerder dit jaar hadden we al poollicht in de Lage Landen en afgelopen nacht zijn daar de schitterende “lichtende nachtwolken” bij gekomen. Weerfotograaf @SytseSchoustra deelt zijn kiekjes vanaf Terschelling op Twitter. Evenals vele Duitse weerfotografen zie deze zoektopdracht. Wetteronline.de heeft ook een schitterende fotogalerij vanochtend van het fenomeen. Wat is het? Cirrus (ijsnaaldjes) maar dan een stukkie hoger. Tussen de 75 en 85km hoogte om precies te zijn. Voor het eerst beschreven in 1885 en tot op heden niet verklaard. Laat dat laatste even tot je doordringen en je begrijpt hoe jong de meteorologie eigenlijk nog is.

maandagmiddag

Goed. Hoe wordt het weer? Nederland zondagochtend en maandagmiddag regen. De Alpen blijven mooi zonnig. Hoogstens ver in het oosten bewolking en lichte regen daar. Naar de Franse kant toe ook nog fors heet de komende dagen met vorstgrenzen elke dag ruim boven 4km!

zone_reglementee_survol_mont-blanc

Ik ben nog steeds wat aangeslagen door de dodelijke ongevallen van paragliders die met dit prachtige warme weer proberen hoger te stijgen dan de Mont Blanc. Hier een uitgebreid artikel over de ongevallen. We lezen dat de afgelopen twee weken wel weer 5 piloten op de top zijn geland. De dodelijke ongevallen waren allemaal aan de Italiaanse kant (Courmayeur). Op de kaart hierboven zie je waarom dat is. De rode zones aan de Franse kant zijn verboden voor piloten. De Fransen willen blijkbaar geen verstoring van hun “business” van topbeklimmingen. Tja en als minder ervaren piloten dan noodgedwongen aan de Italiaanse kant gaan vliegen terwijl de wind van de Franse kant komt…. niet alle details worden duidelijk in het artikel. Men zit er vast enorm mee in zijn maag.

warmbrongfs

En dan hebben we vanaf medio van de week een staafmixer die de boel wat gaat opwervelen tegen de klok! In het Amerikaanse model leidt dat tot een zomerse dag (+25ºC) op donderdag, meteen gevolgd door forse afkoeling en regen.

warmbronec

In het Europese model is het een wat groter systeem. Ik zie er een gigantische vlo in. Jullie? In die berekening ligt het slechte weer verder de oceaan op en kan de warme aanvoer aanhouden tot zaterdag met op vrijdag of zaterdag die zomerse dag.

pluimvrijdag

Hier de kersverse pluim van zaterdagochtend voor Midden-Nederland. Nu vrijdag als warmste dag. Met de hoofdrun hoog in de pluim dus het kan ook nog tegenvallen. Of we echt weer even de 30ºC aantippen is de vraag? Dat er daarna een nieuwe afkoeling komt lijkt vrij zeker. Een tweede hittegolf zit er niet in.

droog

Heel mooi droog blijft het wel voor de vakantievierders in eigen land. Na het weekeinde kunnen we spreken van kleine kansen op fors onweer maar evengoed een kurkdroog vervolg. Hoe droog is 2015 intussen?

neerslagtekort1107

 

Droog maar niet mega-extreem. Uit Amerika bereiken ons momenteel berichten dat vele plaatsen in het midwesten het allernatste jaar sinds het begin van de registratie beleven. En koud is het er ook! El Ninjo? Wie zal het zeggen. Mocht je de kriebels krijgen van dit soort berichten lees dan NIET dit recente artikel over de afnemende zonneactiviteit.

hardangervidda1107

In Noorwegen moet men pas echt rekening houden met een nieuwe koudegolf! Zie eens deze pluim met een heus te koude hoofdrun dus het zal ietsje meevallen misschien. Het is het gebied van de Hardangervidda in Zuid-Noorwegen. Waar op dit moment nog prima getoerskied kan worden. Zie ook dit Noorse overzicht van welke populaire wandelgebieden allemaal nog last hebben van sneeuw. Wordt dit een eerste “jaar zonder zomer” in Noorwegen? Of wie zit er momenteel en kan vertellen dat het gewoon heerlijk is in het mooie uitgestrekte land?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.