Scheveningen Jun. 05 21.52

Scheveningen live. Nu ja, gisteravond dan hè. De dag eindigde zoals die begon: vrijwel onbewolkt.

GMT_TXTX_latest

Maar, het plaatje bedriegt. Hoewel prima weertje; echt zomers was het wéér niet. Met een matige tot krachtige noordenwind (windkracht 4 tot 5, in Hoek van Holland zelfs af en toe windkracht 6) werd het aan het strand vrijwel nergens warmer dan 19 graden. Mist en laaghangende bewolking maakten het op de Waddeneilanden nóg wat kouder. Veel lager kun je het trouwens niet hebben rond deze tijd van het jaar: de luchttemperatuur is nauwelijks boven die van het zeewater uitgekomen! En verder?

tmax_16060518_16060500

Heb ik gisteren het verkeerde kaartje gekozen! Want wow wat zat niet de HARMONIE maar deze HIRLAM verwachting er strak bovenop zeg. Ik zie met uitzondering van Friesland en Groningen (de invloed van het zeewater is uitzonderlijk groot) vrijwel nergens een verschil van meer dan één graad. Ik had dat niet verwacht en kan ook niet echt verklaren waarom juist de natte zuidoostelijke helft van Nederland het warmst werd. Of het moet toch die extreme invloed van de noordelijke stroming zijn. Verder is het wel een gegeven dat het HARMONIE model de instraling soms wat overschat.

tmax_16060618_16060512

Voor vandaag deze maar doen dan! Omdat de bodem wat droger geworden zal zijn kan het nu wel wat hoger uitvallen zodat een zeer lokale 30-er mogelijk lijkt. Aan zee zal het opnieuw fris blijven.

BewolkingA Jun. 05 21.20

Daarnaast zit er nog een addertje onder het gras of letterlijk bezien ligt die op zee. Mistvelden kunnen zich afgelopen nacht landinwaarts uitgebreid hebben en hardnekkig zijn, net als gisteren.  Op deze fraaie plaat goed zichtbaar in zowel het noordoosten als zuidwesten. Verder vallen natuurlijk de forse onweersbuien op. In zowel Duitsland (met een dubbele tornado) als oostelijk Vlaanderen ging het toch weer flink tekeer; boven Limburg doofden de buien uit.

cape_16060718_16060512

De onweerskansen blijven aanwezig. Het zal er vrij zeker wel weer ergens van komen. Evenzo blijft het net als de gehele vorige week lastig te duiden waar en wanneer precies. Het hangt van zo veel -niet exact te voorspellen- details af! Vandaag lijken me de kansen het grootst voor België en Limburg; morgen met uitzondering van een brede kuststrook in de gehele Benelux. Alle modellen laten veel potentiële energie (cape) en een instabiele opbouw van de atmosfeer zien. Toch worden de buien zeer divers berekend.

prec_16060715_16060512

Zo houdt het HIRLAM het vrijwel droog maar laat het ECMWF het bovenstaande en dit zien.  Daarnaast zijn de processen zo lokaal dat ze niet goed opgepikt lijken te worden door de modellen. Hou rekening met zeer zware buien. Waar ze gaan vallen zal door de zeer geringe verplaatsingssnelheid opnieuw wateroverlast kunnen ontstaan. Ik hoop dat de avondvierdaagse zoals bij ons in Rotterdam-Nesselande alwaar het gisteren natuurlijk ook goed toeven was (bron) er geen last van zal hebben.

uvief5_nl

Woensdag tot en met vrijdag komen we in een soort niemandsland terecht met waarschijnlijk meest fraaie omstandigheden. De stroming blijft nog even noordelijk en omdat de warmte om ons heen geleidelijk verdwijnt zal het ook landinwaarts wat gaan afkoelen. Hindert niet; de zon is sterk zodat het al snel zeer aangenaam zal zijn. Vooral vrijdag wordt ondanks temperaturen rond 20 graden een dag om goed te smeren: zonkracht 7!

azoren

In het weekend zou er wel een westcirculatie op gang kunnen komen. Hajo was er afgelopen vrijdag nog niet helemaal uit maar had wel het juiste spoor al te pakken met deze kaart. Inmiddels lijken het de frontpassage’s te gaan worden. Wisselvalligheid troef, met afhankelijk van de windrichting (tussen noordwest en zuidwest) en duur van de zonneschijn temperaturen rond tot (soms ver) ónder normaal.

tmax_16061218_16060512

In eerste instantie dus een herstel van de “normale” zomer situatie met gematigde omstandigheden voor de lage landen en warm tot heet (zuidelijk Spanje is blijft dat met 35 tot 40 graden) rondom de Middellandse Zee.

prec_16061712_16060512

Op de lange termijn (in het meteofictie-gebied!) trekt het Amerikaanse model echter alle registers open met veel koelte en neerslag tot diep in West-Europa. Ook de Alpen kunnen het wel eens zwaar te verduren krijgen. In detail zou dat er voor de lage landen zo uit kunnen zien. De warmte zou dan oostwaarts geduwd worden en alleen nog terug te vinden zijn in Zuid-Italië en op de Balkan. Een situatie die, eenmaal ingesteld, lang kan aanhouden.  Regen, regen, regen, zo ver als we kunnen kijken in het model (21 juni). Onzeker nog, maar stabiel zomerweer kan ik dus niet in het vooruitzicht stellen; geniet van de komende week!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

20 reacties

Gesloten voor reacties.