Een mooie kiek van de Ardennen bovenaan dit artikel, want dat is waar de herfstbossen morgen het meeste blad gaan verliezen. De kiek is afkomstig van dit artikel waarin wordt genoemd dat op Airbnb voor de Allerheiligen vakantie (29 okt – 1 nov) Les Ardennes dit jaar de sterkste stijging in boekingen hebben na Lot-et-Garonne en l’Indre. Maar Les Ardennes zijn in dit geval niet de Belgische Ardennen, maar een departement in Noord-Frankrijk natuurlijk aan de Belgische grens. Ach in beide gaat het hard waaien morgen. Er is veel te doen over storm maar het wordt geen klassieke noordwester op de Hollandse kust. De hardste windstoten trekken onderlangs naar Duitsland. Onze noordelijke provincies, waar het vandaag wel flink waait, blijven juist verschoond morgen.

Het noorden pakt wel de meeste regen. En dan vanaf zaterdagavond is er ff rust. Voor we volgende week goed gaan zien of de teflon alleen de Alpen droog gaat houden of ook Duitsland of zelfs ook onze kikkerlandjes aan de kust.

Ondertussen is Noorwegen mooi wit geworden en volgt de rest van Scandinavië en het noorden van Rusland de komende dagen.

Even genieten van de sneeuw in Noorwegen. En nog ff verder kijken …

Vorig jaar en dit jaar liep Scandinavië even voor. Canada was vorig jaar al wit en dit jaar niet. Grote dele van China omgekeerd.

Qua sneeuwmassa aan onze kant van de aardbol lopen we toch wel ruim voor op het gemiddelde 1982-2012. Iets van 100 Gigaton. De komende weken zijn natuurlijk het spannendst om te zien of de winter echt met een voorsprong kan gaan starten. Er is al weer een en ander te doen over een zeer vroege SSW die aan de hand zou zijn. Ik orienteer me daar minder op. Een SSW kan wellicht een paar schaatsdagen verklaren maar hoe krijg je een full blown 1979 of 1963 winter? Het blijft een gek idee dat niets maar dan ook helemaal niets een herhaling van zo’n winter in de weg staat. Zelfs als je in global warming gelooft. Wat ik dus doe want de aarde is nog “zeer” warm na de opwarmingsgolf 1975-2000. Maar zo iets verkleint enkel de kans op zo’n extreme winter. Dus zeg dat het normaal 1 op 200 is om een 1963 winter te krijgen in de Lage Landen. Dan zou het nu 1 op 500 kunnen zijn. Elfstedentocht normaal 1 op 15 en nu 1 op 30. En dus kan het gewoon gebeuren. Valkenburg is ook gebeurd. Dat was 1 op 1000 jaar. Als je dat niet ziet moet je al helemaal geen staatsloten gaan kopen. Qua zonneactiviteit staan alle lampen echt op groen. En we hebben de recordwinter op Antarctica net achter de rug. Dus.

Zoekend op het trefwoord “storm” kwam ik deze nog tegen. Niet slecht van die Australiërs.

Australisch record dus. Ook wereldrecord?

En weer wat geleerd: de grootste hagelstenen ooit waren 20cm in diameter.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.