Het is op dit moment exact 20 jaar geleden dat in een graben iets opzij van de Zwölfer Nordbahn in Hinterglemm de lawine tot stilstand kwam die ik op het nippertje met een gebroken bovenbeen overleefde. De twee kaarsjes branden voor Albrecht en Dietrich Abraham, destijds studenten van 21 en 24 jaar in de bloei van hun leven.

Wil je meer weten over de fatale lawine van destijds lees dan onderaan mijn reconstructie van de lawine van Friso. Dat dergelijke lawines veroorzaakt door verschillende gradaties van menselijke onwetendheid, domheid en/of vergeetachtigheid en bijna altijd ook door iets wat “groepsdynamica” heet, is op 23 februari nog onderstreept door de twee berggidsen die de lawine van Friso samen dunnetjes overdeden. Vaak is toch ook een belangrijke factor het gebrek aan duidelijke afzettingen in skigebieden. Daar is genoeg over gezegd de laatste twee weken. Graag uit respect in de reacties even geen discussies voor en tegen. Ik neem het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor de lawine van 20 jaar geleden op me. Ik was met 26 jaar de oudste en ik skiede voorop.

Gisteren ging het mis in Italië met een lawine met een dodelijk Italiaans slachtoffer en een lawine met 4 Sloveense offpiste skiërs die nog gered konden worden, waarvoor wel een skilift vol met mensen moest worden uitgezet (bron). Uit Pra-Loup komt het verhaal van de twee seizoenswerkers die na hun avonddienst nog ff vrolijk gingen snowboarden waarna zij in een ravijn bleven steken en ze ’s ochtends onderkoeld door een heli werden opgevist (bron).

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.