Het is op dit moment exact 20 jaar geleden dat in een graben iets opzij van de Zwölfer Nordbahn in Hinterglemm de lawine tot stilstand kwam die ik op het nippertje met een gebroken bovenbeen overleefde. De twee kaarsjes branden voor Albrecht en Dietrich Abraham, destijds studenten van 21 en 24 jaar in de bloei van hun leven.

Wil je meer weten over de fatale lawine van destijds lees dan onderaan mijn reconstructie van de lawine van Friso. Dat dergelijke lawines veroorzaakt door verschillende gradaties van menselijke onwetendheid, domheid en/of vergeetachtigheid en bijna altijd ook door iets wat “groepsdynamica” heet, is op 23 februari nog onderstreept door de twee berggidsen die de lawine van Friso samen dunnetjes overdeden. Vaak is toch ook een belangrijke factor het gebrek aan duidelijke afzettingen in skigebieden. Daar is genoeg over gezegd de laatste twee weken. Graag uit respect in de reacties even geen discussies voor en tegen. Ik neem het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor de lawine van 20 jaar geleden op me. Ik was met 26 jaar de oudste en ik skiede voorop.

Gisteren ging het mis in Italië met een lawine met een dodelijk Italiaans slachtoffer en een lawine met 4 Sloveense offpiste skiërs die nog gered konden worden, waarvoor wel een skilift vol met mensen moest worden uitgezet (bron). Uit Pra-Loup komt het verhaal van de twee seizoenswerkers die na hun avonddienst nog ff vrolijk gingen snowboarden waarna zij in een ravijn bleven steken en ze ’s ochtends onderkoeld door een heli werden opgevist (bron).

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.